ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη ρήξη, χείρα φιλίας από τον Κασσελάκη στον Πολάκη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 17:41 ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη ρήξη, χείρα φιλίας από τον Κασσελάκη στον Πολάκη

«Αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή

Ρίχνει γέφυρες προς την πλευρά του Βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τείνοντας χείρα φιλίας, κλείνοντας με τη δευτερολογία του, τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε στην ομιλία του λίγο πριν τη λήξη της Κεντρικής Επιτροπής, αναφερόμενος στην κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου, πως «και εγώ αν δεν γνώριζα τον Καπνισάκη και τον Πολάκη δεν θα ήμουνα στον ΣΥΡΙΖΑ», υπεραμυνόμενος, ωστόσο, της ανάγκης για ελεύθερη συμμετοχή στη διαδικασία συγκρότησης της ευρωλίστας.

Και αυτό, γιατί εκκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διαδικασίες για την κατάρτιση της Ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Συγκεκριμένα, στα πρότυπα των think tanks, όποιος ενδιαφέρεται είτε είναι είτε δεν είναι μέλος του κόμματος, εφόσον εγγραφεί και ενδιαφέρεται, στέλνει το βιογραφικό του στον isyriza.

Από τις 25 Ιανουαρίου και εξής θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποστείλουν το βιογραφικό τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα βιογραφικά θα συγκεντρωθούν και αξιολογηθούν από την Πολιτική Γραμματεία μετά από εξουσιοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής, οπότε θα υπάρξει μια λίστα που θα προκύψει με τα επικρατέστερα πρόσωπα.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθούν προκριματικές εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία τα μέλη του κόμματος μέσω προκριματικών εκλογών, για να καταληχθούν τα 42 πρόσωπα του Ευρωψηφοδελτίου.

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε και επί της πρότασης των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Κώστα Ζαχαριάδη πως «δεν πρόκειται να γίνουμε κόμμα διαχείρισης τύπου ΠΑΣΟΚ. Συζητείστε το στο Συνέδριο, εγώ έχω κάνει γνωστή τη θέση μου ότι θα ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ηγετική δύναμη της Αριστεράς και μάλιστα να δώσουμε και το παράδειγμα της Λέφτ, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το πως πρέπει να είναι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Στην ψηφοφορία επί του Κειμένου Θέσεων, αυτό εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα, με δύο λευκά.

Ρήγας: Ψευτοδίλημμα η ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές

Στα ζητήματα έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και την έλλειψη κυβερνησιμότητας, που οδήγησαν «στη διπλή εκλογική ήττα» του κόμματος στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Κείμενο Θέσεων του κόμματος, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Πάνος Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας φέρεται να υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρή δύναμη την επόμενη περίοδο και θα πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα του λαού, ενώ απάντησε – εμμέσως πλην σαφώς- στις προτάσεις των Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου και Διονύση Τεμπονέρα για την ένταξη του κόμματος στους Ευρωσοσιαλιστές, όπως και σε αυτήν του Διονύση Τεμπονέρα για την συγκρότηση «Μετώπου Δημοκρατίας».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας περιέγραψε ως ψευτοδίλημμα στην ουσία του την πρόταση ένταξης στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς υπάρχουν προβλήματα τόσο από πολιτική, όσο και από ιδεολογική άποψη. Και αυτό, γιατί μπορεί να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και κόμματα με άλλες προσεγγίσεις, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα και στους Ευρωσοσιαλιστές, καθώς πολλά κόμματα εντός τους ρέπουν προς τη δεξιά Σοσιαλδημοκρατία.

Άρα, εσύ ως ηγετική δύναμη και συνεχίζοντας την πορεία του Αλέξη Τσίπρα καλείσαι να παίξεις το ρόλο της μεγάλης συνύπαρξης ως γέφυρα μεταξύ Πρασίνων, Αριστερών και Σοσιαλιστών μέσα στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να απαντήσεις στα δεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ο οποίος έθεσε σε στρατηγικό επίπεδο την αναγκαιότητα να διαδραματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο γέφυρας.

Σε τακτικό επίπεδο, δεν μπορείς να θολώνεις αυτήν τη στιγμή το μήνυμα για άλλη μια φορά που αυτό αποδείχθηκε προβληματικό στις τελευταίες εκλογές υποστήριξε, κατά πληροφορίες, ο κ. Ρήγας, ενώ αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, δεν μπορεί να φαίνεσαι εν κενώ, δηλαδή αν θα φύγεις από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές. Ιδίως, όταν συζητάς να ενταχθείς στους Ευρωσιαλιστές, που δεν είναι δεδομένο πως θα σε δεχθούν, σε ενδεχόμενη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Με φόντο την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα περί «Μετώπου Δημοκρατίας», δεν μπορείς να θολώνεις το μήνυμα, τη στιγμή που η ανάλυση αυτή εμπεριέχεται στο Κείμενο Θέσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του φτιάχνει μέτωπα. Τα μέτωπα είναι για συγκεκριμένες διεκδικήσεις του κοινωνικού συνόλου και δεν μπορεί όμως να ρευστοποιείται το πολιτικό υποκείμενο που καλείται να παίξει ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα.

Τέλος, ο πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε ως κεντρικά επίδικα για το επόμενο διάστημα την ακρίβεια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας για τα τελευταία ότι είναι ψευδές δίλημμα, γιατί η ΝΔ δεν θέλει να εξυπηρετήσει τα παιδιά και τις σπουδές αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα θα εκτυλιχθεί η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει την παλαιότερη πρόταση του 2018 για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας καθώς και πρόταση νόμου για την διευκόλυνση της υιοθεσίας. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναπτύξει τις θέσεις του για τα επίκαιρα ζητήματα όπως η ακρίβεια. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι και η πρόταση για την ακρίβεια όπως και οι άλλες προτάσεις θα είναι πλήρως κοστολογημένες και αιτιολογημένες.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση για το κόστος και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα διαμορφώνει συνολική πρόταση για τη ανασυγκρότηση του κράτους. Θα είναι σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη ένα μεγάλο ρηξικέλευθο πρόγραμμα για το πως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το κράτος, θα είναι ένα «μεγάλο κράτος που θα λύνει τα προβλήματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει πώς θα γίνει».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση