Αρχαίο οινοπωλείο ηλικίας 1.600 ετών ανακαλύφθηκε – Το «ξαφνικό γεγονός» που το ισοπέδωσε και το μυστήριο με τα διάσπαρτα νομίσματα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 10:36 Αρχαίο οινοπωλείο ηλικίας 1.600 ετών ανακαλύφθηκε – Το «ξαφνικό γεγονός» που το ισοπέδωσε και το μυστήριο με τα διάσπαρτα νομίσματα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα οινοπωλείο 1.600 ετών που καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε, έπειτα από ένα “ξαφνικό γεγονός”, πιθανότατα σεισμό, αφήνοντας πίσω του σπασμένα αγγεία και 60 νομίσματα διάσπαρτα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κατάστημα λειτουργούσε την εποχή που η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήλεγχε την Ελλάδα, στην αρχαία Σικυών, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου, στην Δυτική Κορινθία. Μέσα στο οινοπωλείο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα διάσπαρτα νομίσματα, καθώς και τα υπολείμματα μαρμάρινων τραπεζιών και αγγείων από χαλκό, γυαλί, καθώς και υπολείμματα κεραμικών αντικειμένων.

Το οινοπωλείο βρέθηκε στο βόρειο άκρο ενός συγκροτήματος που διέθετε σειρά από εργαστήρια που περιείχαν κλιβάνους, όπως και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για το πάτημα σταφυλιών ή ελιών, σημείωσαν οι αρχαιολόγοι σε εργασία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε 4-7 Ιανουαρίου στο Σικάγο.

«Δυστυχώς, δεν έχουμε άμεσες αποδείξεις για τα είδη κρασιού που μπορεί να πωλούνταν. Έχουμε κάποιες ενδείξεις για κουκούτσια σταφυλιών (Vitis vinifera), αλλά δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο σχετικά, αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στον Καναδά, Scott Gallimore, ο οποίος συνέγραψε την εργασία μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή κλασικών σπουδών στο Austin College, Martin Wells.

Εκτός από το κρασί, στο κατάστημα μπορεί να πωλούνταν και άλλα είδη, όπως ελαιόλαδο. Τα περισσότερα από τα νομίσματα χρονολογούνται στη βασιλεία του Κωνστάντιου Β’, από το 337 έως το 361, με το τελευταίο νόμισμα να έχει κοπεί κάποια στιγμή μεταξύ 355 και 361, δήλωσε ο Gallimore στο Live Science.

Το καταστροφικό γεγονός

Το οινοπωλείο φαίνεται ότι υπέστη ένα “ξαφνικό γεγονός” που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή και εγκατάλειψή του, δήλωσε ο Gallimore. Τα 60 χάλκινα νομίσματα που βρέθηκαν στο δάπεδο προέρχονται από τις τελευταίες στιγμές του καταστήματος.

«Τα νομίσματα βρέθηκαν όλα στο πάτωμα του, διασκορπισμένα σε όλο το χώρο. Αυτό φαίνεται να υποδεικνύει ότι φυλάσσονταν μαζί ως κάποιο είδος ομάδας, είτε σε ένα κεραμικό δοχείο είτε σε κάποιο είδος σακούλας. Όταν το κατάστημα καταστράφηκε, αυτό το δοχείο φαίνεται ότι έπεσε στο πάτωμα και τα νομίσματα σκορπίστηκαν» ανέφερε ο Gallimore.

«Δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του συμβάντος – πιθανώς σεισμός ή πιθανώς κατάρρευση της στέγης, λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών, όπως υπερβολική βροχόπτωση», πρόσθεσε. Μετά την καταστροφή οι άνθρωποι πέταξαν στο κατάστημα συντρίμμια και ιζήματα, “αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια να ανακτηθεί οτιδήποτε μέσα από τον χώρο”.

Το συγκρότημα στο οποίο ανήκει το κατάστημα φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 5ου αιώνα, πιθανώς την εποχή του συμβάντος.

πηγή: FOXreport.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση