e-ΕΦΚΑ: Ποιοι πληρώνουν τις εισφορές τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 18:34 e-ΕΦΚΑ: Ποιοι πληρώνουν τις εισφορές τους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου

Μέχρι την Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει 1,7  εκατομμύριο μη μισθωτοί  (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και  αγρότες) να πληρώσουν τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) μηνός Ιανουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το enikonomia.gr, τα ειδοποιητήρια αυτών των ασφαλιστικών εισφορών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el) και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπόχρεοι για να τα βρουν είναι τα εξής:

  •     Πρώτα πρέπει να μπουν στο  https://www.efka.gov.gr/el  και μετά να επιλέξουν το «ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες»
  •     Εν συνεχεία θα πρέπει να κλικάρουν στο «Εισφορές μη μισθωτών ΕΦΚΑ»

Σημειώνεται πως  η σύνδεση στην καρτέλα ασφάλισης γίνεται με κωδικούς taxisnet.

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα ποσά των εισφορών για τις ασφαλιστικές κατηγορίες των μη μισθωτών έχουν διαμορφωθεί ως εξής:+

-Πρώτη ασφαλιστική κατηγορία

Στην κατηγορία αυτή οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εισφορά ύψους  239.4 ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως σε αυτή την ασφαλιστική κατηγορία  οι μη μισθωτοί θα επιβαρυνθούν  106.8 ευρώ σε ετήσια βάση μόνο για κύρια ασφάλιση και υγεία. Εάν όμως  οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,59 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά αυξάνεται στα 29,7 ευρώ (1η κατηγορία) από 28,51 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

-Δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία

Σε αυτή την κατηγορία το ποσό της εισφοράς διαμορφώνεται στα 288 ευρώ.

-Τρίτη ασφαλιστική κατηγορία

Συνολικά  345.1 ευρώ θα πληρώσουν για εισφορά οι μη μισθωτοί αυτής της κατηγορίας

-Τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία

Συνολικά 414.8 ευρώ είναι το ποσό της εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν οι μη μισθωτοί σε αυτήν την ασφαλιστική κατηγορία.

-Πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία

Στα 497.1 ευρώ ανέρχεται το  ποσό της εισφοράς που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι .

-Έκτη ασφαλιστική κατηγορία

Συνολικά  646.8 ευρώ  θα πρέπει να καταβάλλουν οι μη μισθωτοί αυτής της κατηγορίας για  εισφορά.  Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η μηνιαία εισφορά ανεργίας των 10 ευρώ.

ειδική κατηγορία

-Η ειδική κατηγορία για τους νέους ασφαλισμένους για έως και 5 έτη θα φτάσει στα 143.3 από 138 ευρώ. Για την επικούρηση, για παράδειγμα η 3η υψηλότερη κατηγορία θα ανέλθει σε 63.7 ευρώ, από 61,4 ευρώ (+2,3 ευρώ) και για το εφάπαξ σε 42,15 ευρώ, από 40,57 ευρώ (+1,58ευρώ). Τέλος, οι αγρότες από 137,6 ευρώ τον μήνα (για κύρια σύνταξη, υγεία και Αγροτική Εστία) στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση του πρώην ΟΓΑ, θα κληθούν να καταβάλλουν 143 ευρώ τον μήνα, ενώ η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 64.3 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση