Απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα -Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 22:23 Απέπλευσε η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα -Θα συμμετάσχει στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ

Απέπλευσε πριν από λίγο η Φρεγάτα ΥΔΡΑ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES μετά το πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ.

Πρώτος προορισμός της φρεγάτας θα είναι ο ναύσταθμος της Κρήτης, όπου θα μείνει για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρμάδα των «Ασπίδων», που θα διαρκέσει τρεις μήνες, συμμετέχοντας στην προστασία των εμπορικών πλοίων, πολλά από τα οποία είναι ελληνόκτητα και περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα, κινδυνεύοντας πολλές φορές από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι.

Σε αυτή την ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συμμετέχει, εκτός από την χώρα μας, η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό και φρεγάτες από την Γερμανία και από την Γαλλία, ενώ το στρατηγείο στην Λάρισα παίζει καταλυτικό ρόλο καθώς έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο της επιχείρησης «Ασπίδα», μεταδίδει η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό, το ΚΥΣΕΑ έδωσε έγκριση για τον απόπλου της φρεγάτας «Ύδρα», η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ασπίδα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δένδιας στο πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ: Έχω πλήρη επίγνωση ότι η πατρίδα σας στέλνει σε ζώνη κινδύνου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε νωρίτερα το πλήρωμα της φρεγάτας και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις, ενόψει του απόπλου: «Η συμμετοχή της Φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα Διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα».

«Έχω απόλυτη επίγνωση ότι η πατρίδα σάς στέλνει σε μια ζώνη κινδύνου» τόνισε ο υπουργός στα μέλη του πληρώματος.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία, αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας».

«Με τη συμμετοχή στην επιχείρηση Ασπίδες δεν κάνετε μόνο προβολή της Eλληνικής και της Ευρωπαϊκής σημαίας, αλλά υπηρετείτε το καθαρό εθνικό συμφέρον. Μία επιχείρηση που έχει ελληνική ηγεσία και ελληνικό όνομα. Σας διαβεβαιώνω ότι οι ευχές μας και η σκέψη μας θα σας συνοδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής σας» είπε ο Δένδιας στα στελέχη και το προσωπικό της Φρεγάτας ΥΔΡΑ ενόψει του απόπλου της.

Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Ύδρα»

Η φρεγάτα «Ύδρα» είναι το πέμπτο πλοίο που φέρει αυτό το όνομα στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής, τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ - πρόκειται για την πρώτη φρεγάτα αυτού του τύπου. Καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Διαστάσεις: 117/14,8/6 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.350 τόνοι
Πλήρωμα: Δυνατότητα ενδιαιτήσεως 205 ατόμων
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πρόωση: CODOG (Combined Diesel Or Gas) 2 αεροστρόβιλοι LM2500 και 2 diesel MTU20V

Οπλισμός:

  • 1 πυροβόλο 5 ιντσών/54,
  • 2 συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx,
  • 8 Κ/Β Ε/Ε Harpoon,
  • 16 Κ/Β Ε/Α ESSM (Envolved Sea Sparrow Missile),
  • 2 τριπλοί Τ/Λ Mk32,
  • εκτοξευτής ΗΝ αντιμέτρων και ανάλογος ΗΝ εξοπλισμός,
  • δύναται να μεταφέρει ένα ελικόπτερο S-70B-6 Aegean Hawk.

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση