Αύριο οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου – Στο 5,5% συγκλίνουν οι προβλέψεις – Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 08:57 Αύριο οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου – Στο 5,5% συγκλίνουν οι προβλέψεις – Ποια επιδόματα θα αυξηθούν

Αύριο (27.01.24) θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου του 2024.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελικό πόρισμα του ΚΕΠΕ, μετά από διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού 4% – 5%.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι ακόλουθες:

  • ΤτΕ : «Υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι  4% από την 1η Απριλίου 2024».
  • ΚΕΠΕ: «Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 θα κυμανθεί περίπου στο 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3 με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας».
  • ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: «Ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού».
  • ΙΟΒΕ: Να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024.
  • ΙΝΣΕΤΕ:  «Αύξηση κατά 5,0%»
  • ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: «Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως (16,4%) και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».
  • ΙΝ-ΣΒΕ: Η αύξηση αυτή θα πρέπει «να κινηθεί σε εύρος από 3,6 %– 3,8%». 

Ο μέσος όρος των παραπάνω προτάσεων ανέρχεται στο 5,5% και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση κινείται πως αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 822 ευρώ μικτά (αύξηση σχεδόν 43 ευρώ) από τα 780 ευρώ που είναι έως τις 31 Μαρτίου 2024.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση