Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες σε μια εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 09:18 Τέσσερις νεκροί πρόσφυγες σε μια εβδομάδα σε Λέσβο και Σάμο

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων στα νησιά και για τις ευθύνες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στα νησιά και για τις ευθύνες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής εγείρει ο θάνατος τεσσάρων προσφύγων την τελευταία εβδομάδα. Κι αυτό λίγες μόλις ημέρες μετά τις εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε συνθήκες πολικού ψύχους.

Τη Δευτέρα ένας 20χρονος από το Πακιστάν πέθανε στον καταυλισμό της Μόριας προσπαθώντας να ζεσταθεί από μαγκάλι που είχε τοποθετήσει στη σκηνή, μαζί με άλλους μετανάστες. Ηταν το τρίτο θύμα στην Μόρια ενώ ένα ακόμα άτομο γλίτωσε καθώς μεταφέρθηκε έγκαιρα στο νοσοκομείο.  

Τα θύματα μέχρι στιγμής είναι τέσσερα: Στις 24 Ιανουαρίου πεθαίνει από αναθυμιάσεις αναμμένου μαγκαλιού, ένας 20χρονος Αιγύπτιος, σε σκηνή στην Μόρια της Λέσβου, την επόμενη μέρα άφησε την τελευταία του πνοή στη Σάμο ένας 41χρονος Ιρακινός, στις 25 Ιανουαρίου  πέθανε από αναθυμιάσεις στη Μόρια ένας 46χρονος από την Συρία και την Δευτέρα,  ο  20χρονος Πακιστανός.

Ο πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ πέθανε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στη Σάμο ενώ την ίδα μέρα σημειώθηκαν τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού.

Την άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τους τρεις θανάτους μεταναστών στην Μόρια ζήτησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που παράλληλα δήλωσε συντετριμμένος από το περιστατικό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ένας ακόμα μετανάστης βρίσκεται στην εντατική αλλά είναι εκτός κινδύνου. Ο κ. Μουζάλας επιτέθηκε κατά των τοπικών αρχόντων καθώς και των ενώσεων ξενοδόχων λέγοντας ότι έχουν μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην Μόρια καθώς οι δήμαρχοι αρνήθηκαν την συνεργασία με την απόδοση νέων χώρων για την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας ενώ οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να μην δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Είπε δε χαρακτηριστικά ότι η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καταπάτησε το καταστατικό της αφού δεν κατήγγειλε για ρατσισμό τους τοπικούς άρχοντες και τις ενώσεις ξενοδόχων που δεν δέχονταν μετανάστες όπως πραγματοποιούσε σε άλλες χώρες του κόσμου. Ο κ. Μουζάλας άνοιξε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με την τοπική αυτοδιοίκηση αφού και στο παρελθόν είχε καταγγείλει τους δημάρχους ότι δεν συνεργάζονται με το υπουργείο για την εξεύρεση νέων χώρων φιλοξενίας.

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας επέρριψε ευθύνες τόσο στις ΜΚΟ για τις οποίες είπε ότι δεν ελέγχονται από το υπουργείο αλλά από την Ε.Ε όσο και για την Ύπατη Αρμοστεία την οποία κατηγόρησε για καθυστερήσεις. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ύπατη Αρμοστεία κατέθετε προσχέδια τα οποία περιέγραφαν ότι θα δημιουργηθούν οικίσκοι στην Μόρια μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος του χειμώνα. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν περίπου 400 πρόσφυγες οι οποίοι θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα από την Μόρια καθώς έχουν εξεταστεί τα αιτήματά τους για άσυλο ενώ – όπως δήλωσε – βρέθηκε οικόπεδο δίπλα στην Μόρια το οποίο ενοικιάστηκα από τον δανέζικο Ερυθρό Σταυρό και θα τοποθετηθούν σκηνές για να αποσυμφορηθεί ο χώρος υποδοχής ενώ αδειάζουν και 300 θέσεις στο Καρά Τεπέ για το οποίο έχει ευθύνη η τοπική αυτοδιοίκηση και ηΎπατη Αρμοστεία.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση