Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 09:05 Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Πρόθυμοι να δώσουν πίσω στο δημόσιο τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευτεί στους λογαριασμούς τους δήλωσαν υπό τον φόβο της φυλάκισης, οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των εταιρειών Energa-Hellas Power.

Λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη τους στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν εγγράφως ότι διατίθενται να επιστρέψουν περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο και τους δήμους, ποσό που ήδη έχει δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως το ξέπλυμα χρήματος.

Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να αναβληθεί η δίκη τους για τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εξεταστεί το θέμα, παρόλο που εκκρεμούν μια σειρά από «ακανθώδη» ζητήματα που θα πρέπει επίσης να επιλυθούν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κίνηση αυτή εκτιμάται ως προσπάθεια των υπευθύνων των εταιρειών να αποφύγουν τη φυλακή, αφού θα τους προσφέρει το «σωσίβιο» που χρειάζονται για να πετύχουν μείωση των ποινών τους.

Τα 103 εκατ. ευρώ, που προτίθενται οι κατηγορούμενοι να επιστρέψουν, βρίσκονται σε εταιρικούς λογαριασμούς και έχουν δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο του 2012.

Ειδικότερα, οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων είχαν υποβάλλει δύο δηλώσεις προς το Συμβούλιο Εφετών, περί της επιστροφής των χρημάτων, προκειμένου να υπαχθούν οι κατηγορούμενοι στις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και επιφυλάσσει ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όλους όσοι επιστρέφουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά για τα οποία κατηγορούνται.

Τις δηλώσεις υπέβαλλαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι (που δεν είναι κατηγορούμενοι) των εμπλεκομένων εταιρειών, αποσαφηνίζοντας ότι συναινούν στην οριστική απόδοση όλων των απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου και των δήμων. Ενδεικτικά δηλαδή αναφέρουν πως επιθυμούν να «μηδενίσουν» αξιώσεις του Δημοσίου που αφορούν στο χαράτσι και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης προς το τελωνείο, ενώ από πλευράς δήμων σχετίζονται με δημοτικά τέλη.

Η δίκη διεκόπη όμως γιατί υπάρχουν ανυπέρβλητα -επί του παρόντος- προβλήματα. Οι αιτήσεις από το αρμόδιο εισαγγελέα του Συμβουλίου Εφετών διαβιβάστηκαν στο δικαστήριο το οποίο καλείται να αποφασίσει για δύο πράγματα:

Πρώτον ποιός είναι αρμόδιος για να κρίνει την αίτηση , δηλαδή το δικαστήριο ή το Συμβούλιο και δεύτερον πού θα κατατεθούν αυτά τα χρήματα. Δηλαδή σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθούν τελικώς. Κι αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτές.

Σύμφωνα πάντως με το βούλευμα, η ζημία από την υπόθεση Energa - Hellas Power αγγίζει τα 257 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση, επιστρέφονται 103 εκατ. ευρώ, τα οποία αναλυτικά διατίθενται ως εξής: 52 εκατομμύρια προς το Δημόσιο, 29 εκατομμύρια προς τους δήμους, ενώ ό,τι υπολείπεται διατίθεται έναντι των οφειλών προς τους φορείς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Επειδή λοιπόν η ζημία που επικαλείται το δημόσιο είναι άνω των 250 εκατ. ευρώ, θα υπάρξει μάχη νομικών επιχειρημάτων, αφού θα προβληθεί ισχυρισμός πως αποδέχονται να αποκαταστήσουν μόνο το μέρος της ευθύνης που νομικά τους αναλογεί. Ισχυρίζονται δηλαδή πως τα υπόλοιπα χρήματα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς (αμφισβητούμενη οφειλή) μεταξύ ΔΕΣΜΗΕ και εταιρειών η οποία εκκρεμεί στα αστικά δικαστήρια.

Αν τα χρήματα αποδοθούν τότε με βάση το νέο νόμο θα πέσουν «στα μαλακά», όχι μόνο οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι (Αριστείδης Φλώρος, Αχιλλέας Φλώρος, Βασίλης Μηλιώνης, Στέφανος Σιαφάκας και Νίκος Δεκόλης), αλλά και οι υπόλοιποι 14.

Οι κατηγορίες αφορούν στα εξής αδικήματα: υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

zougla.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση