Ισπανός υπουργός και EFSM "τορπιλίζουν" το Μαξίμου - Τρίτο μνημόνιο για 30-50 δισ. ευρώ - Καμία εκταμίευση χωρίς συμμόρφωση με τα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 19:32 Ισπανός υπουργός και EFSM "τορπιλίζουν" το Μαξίμου - Τρίτο μνημόνιο για 30-50 δισ. ευρώ - Καμία εκταμίευση χωρίς συμμόρφωση με τα μέτρα

- Σύμφωνα με τον ισπανό υπουργό Οικονομικών, το τρίτο Μνημόνιο είναι η μοναδική εναλλακτική για την Ελλάδα
- Ο EFSM με σημείωμά του ξεκαθαρίζει πως το Μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης και άρα δεν επεκτείνεται
- Η Σύμβαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας
- Κύκλοι του Μαξίμου κατηγορούν τους αρμόδιους του EFSM που δεν έχουν ενημερωθεί για τη συμφωνία στο Eurogroup

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι φωνές που μιλούν για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Reuters και το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντο.

Ο Ισπανός αξιωματούχος αποκάλυψε πως οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συζητούν για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό εάν σε αυτές τις συνομιλίες συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση η για το εάν η Ελλάδα έχει γνώση αυτών των συνομιλιών.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters πως δεν βλέπει άλλη εναλλακτική για την Ελλάδα, και σημείωσε πως η νέα αυτή συμφωνία διάσωσης θα εμπεριέχει πιο ευέλικτους όρους για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, σκληραίνει και τη στάση του και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξέδωσε διευκρινιστικό σημείωμα για τη σχέση μεταξύ της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ταμείο, η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι το ταμείο της Ελλάδας για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Η Σύμβαση καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας κυρίως σε ό,τι αφορά στο ύψος των δανείων, στην περίοδο διαθεσιμότητας των πόρων, στα τέλη, στα επιτόκια και στην αποληρωμή και έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ΕΤΧΣ και τον Έλληνα υπουργό οικονομικών.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας υπό την Κύρια Σύμβαση τελεί υπό την αίρεση της συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις πολιτικές και τα μέτρα που προβλέπονται στο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα ξεχωριστό και αυτόνομο έγγραφο το οποίο συνδέεται όμως με την Κύρια Σύμβαση. Καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμόρφωση με το Μνημόνιο, η οποία αξιολογείται από τους θεσμούς, υπογραμμίζει το Ταμείο.

Η Κύρια Σύμβαση της Ελλάδας εξέπνευσε αρχικά στις 31/12/14. Ωστόσο στις 19/12/14 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την τεχνική επέκτασή του ως τις 28/2/15. Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ αποφάσισε την περαιτέρω επέκταση της Κύριας Σύμβασης κατά 4 μήνες, έως τις 31 Ιουνίου 2015.

Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης είναι ένα έγγραφο το οποίο επικαιροποιείται συχνά όταν πραγματοποιείται αξιολόγηση, αντανακλώντας εν δυνάμει τις διαμορφούμενες καταστάσεις και την ανάγκη προσαρμογής του καταλόγου των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τονίζει το Ταμείο .

Το Μνημόνιο Κατανόησης (σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση) δεν έπρεπε να επεκταθεί καθώς δεν περιλαμβάνει ημερομηνία ολοκλήρωσής του, καταλήγει το Ταμείο.

Τι απαντά το Μαξίμου στο Ταμείο

Το Μαξίμου στη σκληρή διευκρίνιση από το ευρωπαϊκό ταμείο απαντά πως τα μνημόνιο στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη και καλεί τους αρμόδιους του EFSF να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup και κυρίως για την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν όπου όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση δεν υπάρχει αναφορά σε μνημόνια.

 

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση