Πούτιν: Το Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 20:45 Πούτιν: Το Κοσσυφοπέδιο δημιουργεί κίνδυνο αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια

Η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο υιοθετεί μια σειρά προκλητικών πρωτοβουλιών, δήλωσε από τη Σερβία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως “δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο πήρε μια σειρά προκλητικές πρωτοβουλίες, που όξυναν σοβαρά την κατάσταση. Πρωτίστως έχω υπ όψιν μου την ανακοίνωση της ηγεσίας του Κοσσυφοπεδίου της 14ης Δεκεμβρίου για την δημιουργία του λεγόμενου στρατού στο Κοσσυφοπέδιο».

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο η απόφαση αυτή παραβιάζει ευθέως την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία δεν επιτρέπει τη συγκρότηση στην επικράτεια στο Κοσσυφοπέδιο οποιονδήποτε στρατιωτικών σχηματισμών, εκτός από την παρουσία της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιθώριο των εορτασμών της εκατοστής επετείου από την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, ο Πούτιν είχε συνομιλήσει με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, με τον κ. Ρώσο πρόεδρο να του επισημαίνει για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Ο κ. Πούτιν απέφυγε να απαντήσει αν η Ρωσία θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, παραπέμποντας στην εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ρωσία πάντα συμμετείχε ενεργά στην διευθέτηση της διένεξης του Κοσσυφοπεδίου. Σε ότι αφορά την απευθείας διαμεσολάβηση, γνωρίζουμε ότι η ΕΕ διαμεσολαβεί στην επίλυση σειράς ζητημάτων. Αλλά δυστυχώς ελάχιστα υλοποιούνται. Για παράδειγμα, πρέπει να δημιουργηθούν σερβικοί δήμοι στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν δημιουργείται τίποτα. Με βάση την απόφαση 1244 προβλέπεται η παρουσία Σέρβων αστυνομικών όπως και συνοριακών φρουρών στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Που είναι όλα αυτά; Τίποτα απ όλα αυτά δεν υπάρχει. Γι αυτόν τον λόγο, νομίζω, ότι πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με μεγάλο σεβασμό το διεθνές δίκαιο».

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση