Τραμπ: Έρχονται δασμοί 11 δισ. δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 18:13 Τραμπ: Έρχονται δασμοί 11 δισ. δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ

«Η ΕΕ επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ για το εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα σταματήσει σύντομα», τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου διαπιστώνει ότι οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα θέσουν τώρα δασμούς 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα προϊόντα της ΕΕ» αναφέρει σε μήνυμα του στο  Tweeter ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Και προσθέτει: «Η ΕΕ επωφελήθηκε από τις ΗΠΑ για το εμπόριο εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό θα σταματήσει σύντομα!».

Από την πλευρά της η ευρωπαϊκή εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει νομική βάση για να κινηθούν οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση επιβολής εμπορικών κυρώσεων στα αεροσκάφη της και προειδοποίησε για επιδείνωση των εμπορικών εντάσεων.

Η Ουάσινγκτον πρότεινε την Δευτέρα μια λίστα ευρωπαϊκών προϊόντων, από μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα έως γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις προς τις εταιρίες αεροσκαφών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε διαμάχη αναφορικά με ισχυρισμούς, και από τις δύο πλευρές, για παράνομη βοήθεια στις εταιρίες Boeing και Airbus. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έκρινε ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα, και τους ζήτησε να σταματήσουν την πρακτική αυτή διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση