Σύγκρουση Γαλλίας-Γερμανίας για τον «Κύριο ή την Κυρία Ευρώπη»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 21:47 Σύγκρουση Γαλλίας-Γερμανίας για τον «Κύριο ή την Κυρία Ευρώπη»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησαν για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν θα επιλέξουμε τον Κύριο ή την Κυρία Ευρώπη απλά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία μετά τις Ευρωεκλογές» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ,, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Άγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη στις συνομιλίες, είπε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 31 Οκτωβρίου. Η Μέρκελ λέει πως τα κράτη μέλη πρέπει να αποδείξουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την «ικανότητα να δράσει» και να συμφωνήσουν για τον πρόεδρο της Επιτροπής πριν από την εναρκτήρια σύνοδο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου.

Ο Βέμπερ δεν είναι για όλους η προτιμώμενη επιλογή, παραδέχεται. Σημειώνει, όμως, πως οι εταίροι της στον μεγάλο [κυβερνητικό] συνασπισμό υποστηρίζουν την αρχή "Spitzenkandidat" ή των κορυφαίων υποψηφίων --ως των έγκυρων υποψηφίων που πραγματοποίησαν προεκλογική εκστρατεία πριν από τις ευρωεκλογές-- αν και δεν υποστηρίζουν απαραίτητα τον Βέμπερ. Για να διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα, «έχουμε ακόμη πολύ χρόνο», όπως σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας πιθανόν ένα «καρφί», όπως εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς τον Βέμπερ, που δεν έχει ποτέ του αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας».

Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Υπερ της υποψηφιότητας Τίμερμανς οι Τσίπρας και Σάντσεθ

"Μετά από 15 χρόνια επιλογής προσώπου για την προεδρία της Κομισιόν από την πλευρά των συντηρητικών, του ΕΛΚ, έχει έρθει η ώρα να υπάρξει προοδευτική επιλογή και γι' αυτό θα στηρίξω τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος σε ψήφους μεταξύ των προοδευτικών υποψηφίων, θα στηρίξω την επιλογή του Φρανς Τίμμερμανς", ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι αυτό είναι προοδευτική αλλά και εθνικά ωφέλιμη επιλογή, γιατί η επιλογή του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι ένα πρόσωπο που δεν μπορεί να ενώσει αλλά να διχάσει την ΕΕ και ταυτίζεται με ακραία συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις κ. Βέμπερ θα δημιουργήσει μεγάλες απειλές και κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας μας και συνολικά για τα συμφέροντα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στο άτυπο δείπνο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Από την πλευρά του ο πρώθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Ολλανδό Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με τον καλύτερο υποψήφιο, τον (Φρανς) Τίμερμανς. Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο. Έχει τις ικανότητες και την εμπειρία", είπε ο Σάντσεθ.

Η θέση του Ευρωκοινοβουλίου

Παράλληλα, τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι στους ηγέτες κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η εν λόγω διαδικασία υποστηρίχθηκε από την "ευρεία πλειοψηφία" των προέδρων των πολιτικών ομάδων και ότι είναι η πιο "δημοκρατική" λύση, ενδυναμωμένη κι όλας από την αυξημένη συμμετοχή. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση των Φιλελευθέρων, σημείωσε ότι αυτοί ήταν οι μόνοι που δεν υποστήριξαν τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι για να είναι πραγματικά δημοκρατική διαδικασία θα έπρεπε να υπάρχουν πανευρωπαϊκές λίστες.

"Το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να λάβουν την απόφαση μαζί. Εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των κορυφαίων υποψήφιων. Κάποιοι ηγέτες δεν είναι υπέρ αλλά εμείς είμαστε", δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.

Αντιπαράθεση με το «καλημέρα»

Η κούρσα της πλήρωσης των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόστων ξεκίνησε με την έκφραση αντίθετων θέσεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι νωρίς το πρωί της Τρίτης δήλωσε ότι  η πλειοψηφία του σώματος τάσσεται υπέρ της διαδικασίας του Spitzenkandidat (κορυφαίου υποψηφίου), ενώ ο ηγέτης των φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει το σύστημα του ορισμού του επικεφαλής του συνδυασμού με την μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ισχύ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την παρούσα μορφή του.

Ο Γκι Φερχόφστατ επέμεινε ότι είναι σημαντικό ο πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν να αντιπροσωπεύει ευρεία φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιέζει σκληρά υπέρ του συστήματος των Spitzenkandidaten, αλλά δυστυχώς σκότωσαν την νομιμοποίησή του όταν καταψήφισαν τις υπερεθνικές λίστες. Ενας Spitzenkandidat για τον οποίο δεν μπορείς να ψηφίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη απλώς δεν είναι σοβαρός», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση