Συνεδριάζουν την Τρίτη οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - Έκκληση Στόλτενμπεργκ για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 18:57 Συνεδριάζουν την Τρίτη οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - Έκκληση Στόλτενμπεργκ για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα επιβεβαιώσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Έκκληση για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, προκειμένου να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό και να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης το Ιράν να «χαλιναγωγήσει τους οικείους» και εταίρους του μετά από μια σειρά επιθέσεων εναντίον Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Γ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τις συμμαχικές δημοκρατίες, επικαλούμενη κυβερνοεπιθέσεις και ενεργειακό εκβιασμό, καθώς και την εργαλειοποίηση μεταναστών κατά της Φινλανδίας. «Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Φινλανδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά τις ενέργειες της Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες να διευκολύνει την άφιξη μεταναστών στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία και να χρησιμοποιήσει «τη μετανάστευση ως εργαλείο για να ασκήσει πίεση σε έναν γείτονα και σύμμαχο του ΝΑΤΟ», προκαλώντας το κλείσιμο των συνοριακών σημείων διέλευσης.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το Κίεβο «προκαλεί μεγάλες απώλειες στη Ρωσία», έχει ανακαταλάβει το 50% του εδάφους που είχε καταλάβει η Ρωσία και ότι «επικράτησε ως κυρίαρχο ανεξάρτητο έθνος». «Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για την Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είναι «πιο αδύναμη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά» από ό,τι πριν από τον πόλεμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Νοεμβρίου. «Θα επιβεβαιώσουμε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του ΝΑΤΟ» στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «συμφωνούμε ως προς τις συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Κίεβο στην πορεία του προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Οι υπουργοί εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει μια πιο μόνιμη αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην περιοχή για να διατηρήσει την ειρήνη. «Η σταθερότητα εξαρτάται από το ότι όλες οι πλευρές επιλέγουν τον διάλογο και τη διπλωματία αντί της σύγκρουσης και του χάους», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, το συντομότερο δυνατό. «Η Σουηδία τήρησε τις υποσχέσεις της και τώρα έχει έρθει η ώρα της Τουρκίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η διαδικασία προσχώρησης της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα στην Υπουργική Σύνοδο.

Τέλος, οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και ότι «η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, αλλά οι ενέργειες του Πεκίνου αμφισβητούν την ασφάλειά μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να ανταποκριθούμε».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση