Time: Οι "μαχητές" κατά του Έμπολα πρόσωπο της χρονιάς για το 2014

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 16:30 Time: Οι "μαχητές" κατά του Έμπολα πρόσωπο της χρονιάς για το 2014

Ρίσκαραν και επέμειναν, θυσιάστηκαν και έσωσαν. Το Time εξηγεί γιατί οι "μαχητές" του Έμπολα αποτελούν την επιλογή του για το πρόσωπο της χρονιάς.

Όπως λέει και μια παροιμία, δεν είναι το λαμπερό όπλο που δίνει τον αγώνα, αλλά η καρδιά του ήρωα.

Εδώ και δεκαετίες, ο ιός του Έμπολα έχει στοιχειώσει αγροτικά χωριά στην Αφρική σαν κάποιο μυθικό τέρας.

Έφτασε στη Δύση σε μορφή εφιάλτη. Κάνει τα μάτια να αιμορραγούν και διαλύει τα όργανα, με τους γιατρούς να είναι απελπισμένοι επειδή δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

Το 2014 το ξέσπασμα του Έμπολα μετατράπηκε σε επιδημία και έφτασε σε πολυσύχναστες φτωχογειτονιές στη Λιβεερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.

Ταξίδεψε στη Νιγηρία και το Μαλί, την Ισπανία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

"Χτύπησε" γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ όποιος εμφανίστηκε πρόθυμος να περιθάλψει τα θύματα, διέτρεχε τον άμεσο κίνδυνο να κολλήσει τον ιό.

Έτσι φτάνουμε στην καρδιά του ήρωα. Λίγα πράγματα μπορούσαν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, με τις κυβερνήσεις να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την άμεση απειλή.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ήταν σε άρνηση, οι άνθρωποι από τον χώρο της Υγείας πολέμησαν στο πλευρό των τοπικών γιατρών και νοσηλευτών στις περιοχές όπου υπήρχε μεγάλη ανάγκη.

Τι τους οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Ορισμένοι μιλούν για τον Θεό, άλλοι για τη χώρα και άλλοι για το ένστικτο.

Εκείνοι που προσβλήθηκαν από τη νόσο κάνουν λόγο για έναν πόνο που δεν είχαν αισθανθεί ποτέ.

"Σε πονάει το κεφάλι σου σαν να σε έχουν χτυπήσει με τσεκούρι", σημειώνει η βοηθός νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Salome Karwah.

Ο ιός του Έμπολα είναι πόλεμος και προειδοποίηση. Το παγκόσμιο σύστημα υγείας δεν είναι αρκετά ισχυρό για να μας προστατεύσει από μια μολυσματική ασθένεια.

Όλοι μας μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια επειδή μια ομάδα ανθρώπων είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν και για αυτό αποτελούν για το Time πρόσωπο της χρονιάς του 2014.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση