200 χρόνια από τη συγγραφή του Εθνικού μας Ύμνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 09:38 200 χρόνια από τη συγγραφή του Εθνικού μας Ύμνου

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων γιορτάζει το 2023 «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Ζάκυθνος Δεκέμβριος 2023- Το 2023 συμπληρώνονται διακόσια (200) χρόνια από την συγγραφή του πολλαπλά κοσμαγάπητου ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού, του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Το σημαντικό και κατανοητό και στους απλούς ανθρώπους αυτό έργο του μεγάλου δημιουργού γράφτηκε στη Ζάκυνθο το 1823, κατά την επικρατούσα παράδοση στο Λόφο του Στράνη και μελοποιημένο από τον Κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο αποτελεί (οι δύο πρώτες στροφές του) από το 1865 τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και από το 1966 αυτόν της Κύπρου.

Η σύνθεση ιστορείται από 158 στροφές και 632 στίχους και είναι, όπως και ο τίτλος της τονίζει, ένας υπέρτατος ύμνος του πιο πολύτιμου αγαθού, της ελευθερίας. Αυτό του δίνει άπειρες διαστάσεις και μια αιώνια επικαιρότητα. Ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα και γίνεται δημιούργημα παγκόσμιο. Σε αυτό το γεγονός οφείλονται και οι τόσες και σε τόσες γλώσσες μεταφράσεις του, από την εποχή κιόλας της γραφής του.

Είναι από τα λίγα ποιήματα, που σαν έμμετρη διήγηση πέρασαν από στόμα σε στόμα από γενιά σε γενιά και σαν άκουσμα συνόδευσε χαρές και λύπες, νίκες και πένθη. Είναι δηλαδή η ταυτότητα ενός λαού και το χαρακτηριστικό ενός έθνους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, γνωρίζοντας όλα αυτά, με ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε να κηρύξει το 2023 «Έτος Ύμνου εις την Ελευθερίαν».

Στα πλαίσια των εορτασμών του προγραμμάτισε διάφορες σχετικές εκδηλώσεις, οι οποίες έκαναν περισσότερο γνωστό στο ευρύ κοινό το έργο αυτό του ποιητή, αλλά και φώτισαν άγνωστες πτυχές του, με ανακοινώσεις, οι οποίες προώθησαν την έρευνα και βοήθησαν στην κατανόηση του ποιήματος και τους λόγους της γραφής και της αξίας του, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.

Αποκορύφωμα όλων αυτών θα είναι ένα σημαντικό, διεθνές συνέδριο, το οποία θα γίνει στο τέλος του έτους, στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 και θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του Μουσείου, σε συνεργασία με την «Ιονική Ακαδημία 1808».

Η όλη προσπάθεια επιδιώκει να ανοίξουν οι πόρτες του Μουσείου, με αφορμή και την μεγάλη αυτή επέτειο και αυτό να γίνει κάτι ζωντανό και μέρος της καθημερινότητας του τόπου.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και οι ανακοινώσεις, που προηγήθηκαν, τυπωμένες σε τόμους, θα αποτελέσουν την παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σχετικά με το Μουσείο

Το Μουσείο βρίσκεται στη Ζάκυνθο, στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το μοναδικό Μαυσωλείο στην Ελλάδα, το οποίο από τις 17 Ιανουαρίου 1968, φιλοξενεί τα οστά τoυ εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού και του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του.

Στόχος μας ο επισκέπτης να γνωρίσει καλύτερα τις συλλογές του, να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, να γνωρίσει τα περισσότερα από τα χειρόγραφα του Μουσείου, να τα μελετήσει και να τα ξεφυλλίσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας και να πάρει πληροφορίες για το προσαρμοστικό σύστημα ηλεκτρονικής πλοήγησης των επισκεπτών, με έμφαση σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που αναπτύσσεται στους χώρους του.

Πηγή: lifo.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση