6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου: Παρουσιάστηκαν δύο αξιόλογα ιστορικά βιβλία (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 16:29 6η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου: Παρουσιάστηκαν δύο αξιόλογα ιστορικά βιβλία (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30, στα πλαίσια της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που διοργανώνει στη Λαμία ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων από 23 - 29 Σεπτεμβρίου 2023, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, παρουσιάστηκαν στο κοινό της πόλης μας δύο εξαιρετικά βιβλία του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και νέου μέλους του Ομίλου κ. Παναγιώτη Λιανού με καταγωγή από το Παλαιοχώρι Δωριέων Φθιώτιδας.

Την παρουσίαση των βιβλίων επιμελήθηκε ο φιλόλογος – ιστορικός ερευνητής και μέλος του Ομίλου μας κ. Χρόνης Βάρσος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Κώστας Τσιαλαφούτας που τόνισε τη σημασία τέτοιου είδους εκδηλώσεων για την ιστορική μνήμη σε μια πόλη με το ιστορικό βάρος και τη γεωγραφική θέσης της Λαμίας αναδεικνύοντας παράλληλα την πολύχρονη δράση του Ομίλου προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο «Οι ρωσοτουρκικοί πόλεμοι και οι επιπτώσεις τους στην πορεία του Ελληνισμού»,που εξεδόθη το παρόν έτος από τις εκδόσεις «Μέμφις», διαπραγματεύεται την εξέλιξη των σχέσεων της τσαρικής Ρωσίας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τις 12 μεγάλες μεταξύ τους πολεμικές συγκρούσεις την περίοδο 1568-1918 μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 και την επικράτηση των Μπολσεβίκων. Το βιβλίο αναδεικνύει τη σημασία των συγκρούσεων αυτών για την εξέλιξη του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού από τα τέλη του 17ου αιώνα, την Επανάσταση του 1821 αλλά και την πορεία του νεοελληνικού κράτους μετά το 1830 μέσα στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των πολύχρονων συγκρούσεων μεταξύ των δύο αυτών αυτοκρατοριών στον Εύξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια έως τη μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Στο δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «Μικρή ιστορία της Ελλάδας με έμφαση στη Γεωστρατηγική και τη Γεωπολιτική σημασία του όρους Καλλιδρόμου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», που εξεδόθηκι αυτό το παρόν έτος από τις εκδόσεις «Μέμφις», ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Λιανός αναδεικνύει τη διαχρονική αξία του Καλλιδρόμου ως γεωγραφικού αλλά και γεωστρατηγικού ορίου μεταξύ κεντρικής και νοτίου Ελλάδος. Στο βιβλίο παρατίθεται με εύληπτο τρόπο μια σύντομη ιστορική περιήγηση της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεώτερης ελληνικής ιστορίας με γεωγραφικό άξονα το Καλλίδρομο, με ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των μεγάλων μαχών που διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή Θερμοπυλών - Σπερχειού στο πέρασμα των αιώνων, από την επική μάχη του 480 π.Χ μέχρι την πρόσφατη απέναντι στα γερμανικά στρατεύματα το 1941.

Ο φιλόλογος κ. Χρόνης Βάρσος στην παρουσίασή του επεσήμανε την παιδευτική αξία των συγκεκριμένων βιβλίων για το ευρύ κοινό, καθώς τα πονήματα αυτά έχουν γραφεί με τέτοιο τρόπο και διάρθρωση εμπλουτισμένη με κατάλληλους βοηθητικούς πληροφοριακούς πίνακες, ώστε να απευθύνονται και σε μη εξειδικευμένους αναγνώστες. Στη συνέχεια έδωσε έμφαση στους ρωσοτουρκικούς πολέμους του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου που επηρέασαν σημαντικά τις ελληνικές εξελίξεις της περιόδου από την επανάσταση των Ορλωφικών (1770) μέχρι και το τέλος του Αγώνα της Παλιγγενεσίας (1821-1829). Παράλληλα αναφέρθηκε συνοπτικά, στην παρουσίαση του δευτέρου βιβλίου, στις επικές μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή Σπερχειού – Θερμοπυλών – Καλλιδρόμου στο πέρασμα των αιώνων.

Ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Λιανός παρουσίασε με τη σειρά του τα βιβλία του με τρόπο απλό και κατανοητό παραθέτοντας πλήθος στοιχείων και φωτογραφικού υλικού, κάνοντας σαφές στο κοινό το κίνητρο της επιλογής και συγγραφής των εν λόγω έργων. τονίζοντας για το πρώτο βιβλίο ότι «οι Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι είχαν τεράστια σημασία στην ιστορική εξέλιξη της Βαλκανικής χερσονήσου και επηρέασαν την πορεία δημιουργίας των Βαλκανικών εθνικών κρατών συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», ενώ για το δεύτερο η αναφορά του συμπυκνώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου για το Καλλίδρομο: «αν διαβάσει κανείς την ιστορία του Καλλιδρόμου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, θα νοιώσει ότι αυτό το βουνό αυτό διαθέτει κάτι το ιερό, είναι ο «ομφαλός της Γης», είναι το υπομόχλιο πάνω στο οποίο τραμπαλίζεται η Ελλάδα πότε προς το νότο και πότε προς το βορρά…».

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε πλούσιος διάλογος με το κοινό, απαντήθηκαν από τους ομιλητές απορίες, ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις, προβληματισμοί και ερμηνευτικές προσεγγίσεις που διεύρυναν τον κύκλο συζήτησης γύρω από τα ανωτέρω πονήματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση