Ευρυτανία: Ένα σχολείο, ένα παιδί...

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 07:57 Ευρυτανία: Ένα σχολείο, ένα παιδί... (η μοναδική μαθήτρια του σχολείου με τον παπά του χωριού)

Η Ευρυτανία μικραίνει, το Καρπενήσι και τα χωριά "χάνουν" πληθυσμό διαρκώς. Σχολεία κλείνουν ή μένουν ανοικτά με ολοένα και λιγότερα παιδιά -ακόμα και με έναν μαθητή...

Σύμφωνα με τα evrytanika.gr κάθε χρόνο, οι Ευρυτάνες μαθητές γίνονται ολοένα και λιγότεροι. Ενδεικτικό της μαθητικής αποψίλωσης είναι το ότι μέσα σε μόλις μία δεκαετία (2009-2019), το μαθητικό δυναμικό παρουσίασε πτώση σε ποσοστό σχεδόν 18%, καθώς τα σχολεία απώλεσαν 340 παιδιά -από τα 1.954 παιδιά της χρονιάς 2009-’10, στα 1.614 φέτος.

Φέτος το πρώτο κουδούνι χτύπησε για συνολικά 1.614 μαθητές και μαθήτριες της Ευρυτανίας, από το νηπιαγωγείο ως την τελευταία τάξη του λυκείου. Εξ αυτών, 904 παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και 710 σε γυμνάσια και λύκεια.

Από τα 40 σχολεία που λειτουργούν τη χρονιά 2019-2020 στην Ευρυτανία, σε πέντε (5) το μαθητικό δυναμικό ανέρχεται σε μόλις ένα παιδί. Έτσι, στο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί στο χωριό Στένωμα του δήμου Καρπενησίου, στον αγιασμό ήταν παρούσα μόλις μία μαθήτρια· πρόκειται για το ένα και μοναδικό παιδί που θα φοιτήσει φέτος στο σχολείο, στη Δ’ τάξη συγκεκριμένα.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε τέσσερα (4) Νηπιαγωγεία του νομού, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το δυναμικό ανέρχεται σε μόλις ένα νήπιο.

Ο λόγος γίνεται για τα Νηπιαγωγεία σε: Άγραφα, Γρανίτσα, Δυτική Φραγκίστα, και Φουρνά.

Μη λησμονούμε, εξάλλου, ότι σε αναστολή, λόγω έλλειψης μαθητών, βρίσκονται από πέρυσι τα Δημοτικά Σχολεία Μεγάλου Χωριού και Αγίου Γεωργίου.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση