Λαμία: Νέο μπαράζ τηλεφωνημάτων από απατεώνες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 07:58 Λαμία: Νέο μπαράζ τηλεφωνημάτων από απατεώνες

Προσποιούνται γνωστούς επαγγελματίες και κάνουν παραγγελίες προϊόντων θέλοντας να αποσπάσουν χρήματα ή κωδικούς λογαριασμών…

Ξαναχτύπησαν οι απατεώνες στην περιοχή της Λαμίας αναζητώντας θύματα για τις ηλεκτρονικές τους απάτες.

Συγκεκριμένα άγνωστοι επικοινώνησαν με εμπορικά καταστήματα της Λαμίας και προσποιούμενα γνώστη φαρμακοποιό, ζήτησαν εμπορεύματα τα οποία και θα πλήρωναν μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Στις περιπτώσεις που τα υποψήφια θύματα ήταν υποψιασμένα ή προέκυπτε άλλη δυσκολία, οι απατεώνες διέκοπταν αμέσως την επικοινωνία.

Το τηλέφωνο βέβαια των απατεώνων μετά από λίγο δεν απαντούσε στις κλήσεις των επαγγελματιών.

Η «λάθος κατάθεση» και η αλίευση κωδικών

Στην προκειμένη περίπτωση, όταν η επικοινωνία γίνεται Παρασκευή, συνήθως οι απατεώνες παίζουν το σενάριο «λάθος κατάθεση». Υποστηρίζουν ότι έβαλαν λάθος ποσό (για παράδειγμα αντί για 100 έβαλαν 1.000) και ζητούν ευγενικά πίσω τη διαφορά.

Για να πείσουν μάλιστα τα θύματά τους παρουσιάζουν συνήθως μέσω εφαρμογών (viber τις περισσότερες φορές) κάποια τραπεζική κατάθεση που φυσικά είναι πλαστή. Εκμεταλλεύονται το valeur ειδικά όταν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο για να πείσουν ότι τα χρήματα που υποτίθεται κατάθεσαν, θα φανούν στο λογαριασμό του καταστήματος λίγο αργότερα!

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που ο απατεώνας ζητάει λογαριασμό και στη συνέχεια προσπαθεί να εκμαιεύσει κωδικούς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το υποψήφιο θύμα, να μην υποψιασμένο καθόλου, καθώς για την επιβεβαίωση της συναλλαγής χρειάζεται και ο μοναδικός κωδικός που έρχεται στο κινητό σας τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η γκάμα των απατεώνων είναι ανεξάντλητη, εφιστούμε την προσοχή όλων των επαγγελματιών και όχι μόνο, όταν δέχονται τηλεφωνήματα που εμπεριέχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή. Η καλύτερη άμυνα είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων του καλούντα παίρνοντας εσείς πίσω το συγκεκριμένο τηλέφωνο και εφόσον έχετε ταυτοποιήσει ότι πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο.

Περισσότερες συμβουλές ΕΔΩ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση