ΥΕΘΑ: Εκτάκτως ο Χαρδαλιάς σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για ελέγχους πυρασφάλειας μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Ιουλίου 2023 15:42 ΥΕΘΑ: Εκτάκτως ο Χαρδαλιάς σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων για ελέγχους πυρασφάλειας μετά τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο

Έπειτα από εντολή Δένδια - Θα γίνουν επιτόπιοι ελέγχοι σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων

Έκτακτους ελέγχους σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από αύριο και (τουλάχιστον) μέχρι τις 2 Αυγούστου ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά εντολές του Υπουργού κ. Νίκου Δένδια.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών σε τουλάχιστον εννέα μονάδες και σχηματισμούς, θα υλοποιηθεί σχέδιο έκτακτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

 

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί συγκεκριμένες μονάδες κατά περίπτωση μαζί με τους τους Επιτελάρχες των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού και θα πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους σε κρίσιμους και ζωτικής σημασίας βασικούς χώρους φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων, καθώς και με τη διεξαγωγή εκτάκτων ασκήσεων πυρασφαλείας, θα εξετάσει διεξοδικά όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια του προσωπικού, των μέσων και των υλικών.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις 2 Αυγούστου και να επεκταθεί στο σύνολο των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς θα βρεθεί διαδοχικά στις έδρες:

Κυριακή 30 Ιουλίου

- Της 389 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών, στην Ξυλαγανή Κομοτηνής.
 

 

- Της 873 Αποθήκης Καυσίμων, στη Θεσσαλονίκη.

- Της 110 Πτέρυγας Μάχης και της 1ης Διοίκησης Αγωγού Καυσίμων, στη Λάρισα.

Δευτέρα 31 Ιουλίου
 

 

- Του 8ου Λόχου Αποθηκών Πυρομαχικών, στο Πετσάλι Ιωαννίνων.

- Της 117 Πτέρυγας Μάχης, στην Ανδραβίδα.
 

 

- Της 116 Πτέρυγας Μάχης, στον Άραξο.

Τρίτη 1 Αυγούστου

- Της 115 Πτέρυγας Μάχης, στα Χανιά, όπου εκτός από τους ελέγχους θα παρακολουθήσει μικρής κλίμακας άσκηση στο πεδίο εκπαίδευσης Πυροσβεστών.

- Του Λόχου Εφοδιασμού και Μεταφορών του 5ου Τάγματος Υποστήριξης, στο Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα).

Τετάρτη 2 Αυγούστου

- Της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, όπου εκτός των άλλων θα παρακολουθήσει άσκηση δοκιμής Σχεδίου Πυρασφάλειας και αντιμετώπισης Μείζονος Συμβάντος.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων και των ελέγχων αναμένεται να συνεχιστεί και να επεκταθεί στο σύνολο των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ

Απαλλάσσεται των καθηκόντων του ο Διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Την είδηση που αποκάλυψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής το protothema.gr, επιβεβαίωσε αργότερα βράδυ το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο μετέδωσε ότι με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΑ, ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Νέας Αγχιάλου, απαλλάσσεται των καθηκόντων της διοίκησης της μέχρι την ολοκληρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έχει διαταχθεί για τα αίτια και τις συνθήκες σχετικά με τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών, στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας.

Τα πυρομαχικά που εξερράγησαν στις αποθήκες στο στρατόπεδο Καράμπα, περίπου 6 χιλιόμετρα βόρεια από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου, δεν ήταν τα πλέον σύγχρονα απ' αυτά που φυλάσσονται στην 111 Πτέρυγα Μάχης ούτε τα απαραίτητα για άμεση χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και τα F-16 Block που είναι σε υπηρεσία readiness. Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε τα πυρομαχικά που εξερράγησαν -για λόγους που θα αναζητηθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη- βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην λεγόμενη «Χορηγία Α», δηλαδή στον φόρτο μάχης που φυλάσσεται μέσα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, πολύ κοντά στα shelter όπου βρίσκονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, ώστε η φόρτωση των πυρομαχικών στα F-16 να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι τα πυρομαχικά που εξερράγησαν μέσα στις αποθήκες πυρομαχικών του στρατοπέδου Καράμπα της 111 Πτέρυγας Μάχης δεν ήταν ούτε τα πλέον σύγχρονα, ούτε αυτά που χρειάζονται άμεσα για τα readiness των μαχητικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, μεταξύ των πυρομαχικών που εξερράγησαν και καταστράφηκαν από τις εκρήξεις που ακολούθησαν την είσοδο της φωτιάς στις αποθήκες πυρομαχικών είναι βόμβες AGM Maverick, πύραυλοι Stinger εδάφους-αέρος και ρουκέτες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση