Παραμένει ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 16:50 Παραμένει ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στη Φθιώτιδα

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού…

Συνεδρίασε, σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, εκτάκτως το Σ.Ο.Π.Π Φθιώτιδας υπό του Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα στο γραφείο του στην Λαμία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σανίδας «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία όχι μόνο η της ανθρώπινης ζωής αλλά και της περιουσίας των πολιτών της Περιφερειακής μας Ενότητας.  Με την κλιματική αλλαγή να οδηγεί σε καταστάσεις που ορισμένες φορές είναι δύσκολες να προβλεφθούν, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σήμερα δήλωσαν την ετοιμότητά τους».

Στη  συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π., εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πυρκαγιών, και συγκεκριμένα :

  1. Εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα κ.λπ.) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων.
  2. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που διενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός οικισμών προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν. 3852/2010, άρθρ. 94 παρ. 1).
  3. Εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας καθ’ υπόδειξη και συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας.
  4. Συντονισμός αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  5. Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
  6. Ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ‘’ΙΟΛΑΟΣ’’, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
  7. Λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
  8. Διασφάλιση επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
  9. Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  10. Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Φθιώτιδας κ. Σανίδας Ηλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Στ. Ε. κα. Πλατιά Αλεξάνδρα, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π. Στ. Ε. κ. Πολύζος  Ζώης,  η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π. Στ. Ε. κα. Ζωβοΐλη Αθανασία, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Μουτσώκος Χρήστος, ο βοηθός του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας κ. Γόνης Βασίλειος, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Φθιώτιδας κ. Μούτσελος Λουκάς, ο Διευθυντής ΕΜΑΚ Λαμίας κ. Λιάσκος Θεμιστοκλής, η εκπρόσωπος του Λιμενάρχη  κα. Παληού Ιωάννα, ο εκπρόσωπος του Λιμενάρχη Στυλίδας κ. Μπίχας Βασίλειος, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Κολοκυθάς Ανδρέας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λαμιέων κ. Ξεφλούδας Κωνσταντίνος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων κ. Μυλωνής Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Στυλίδας κ. Ψάρρης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μακρακώμης κ. Υφαντής Αλέξανδρος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Δομοκού κ. Λελεντζής Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Λοκρών κ. Μπακανδρίτσος Κωνσταντίνος.

Σημειώνουμε ότι και για την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 ο χάρτης της ΓΓΠΠ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για τη Φθιώτιδα και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας μας που βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου «4».

Για τη Φθιώτιδα αφορά περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης και Δήμων της Π.Ε. Φθιώτιδας.

Σε εφαρμογή της 105613/22-05-2023 (ΑΔΑ: ΨΖΤ87ΛΗ-ΟΙ5) Απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας θα ισχύει το μέτρο της Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ΝATURA καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α΄289) για την αντιπυρική περίοδο 2023 στην ΠΕ Φθιώτιδας, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Αταλάντης από τη 12η βραδινή της 22/08/2023 έως τη 12η βραδινή της 23/08/2023.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση