Κακοκαιρία Daniel: Πόσο νερό «έπεσε» σε Λαμία και Δομοκό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 08:57 Κακοκαιρία Daniel: Πόσο νερό «έπεσε» σε Λαμία και Δομοκό

Μέσα σε τρεις ημέρες έβρεξε όσο είχε βρέξει τους προηγούμενους 8 μήνες του χρόνου στη Φθιωτική πρωτεύουσα. Το μισό ετήσιο νερό του 2022 μέσα σε τρία 24ωρα στη βόρεια Φθιώτιδα! Σύγκριση με τα ύψη βροχής που έπεσαν στον Ιανό το 2020 αλλά και στον Ζορμπά το 2018…

Το 1/3 του υετού που δέχεται ετησίως, έπεσε στην πόλη της Λαμίας μέσα σε ένα σχεδόν 48ωρο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού meteo που βρίσκεται στο 3ο Γενικό Λύκειο Λαμίας.

Ειδικότερα από το απόγευμα της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου, η Λαμία δέχτηκε 215 mm βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο (ή περίπου 215 τόνοι ανά στρέμμα)! Στο «πικ» της κακοκαιρίας πάνω από τη Φθιωτική πρωτεύουσα την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ο σταθμός του meteo κατέγραψε 167 χιλιοστά, ποσοστό ρεκόρ που ξεπερνά ακόμη και αυτό του Ιανού, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Για να γίνει καλύτερη σύγκριση των μεγεθών, σημειώνουμε ότι το 2022 στη Λαμία έπεσαν συνολικά 646,4 mm βροχής, που μεταφράζεται σε αυτό που αναφέρουμε παραπάνω ότι μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο ημέρες καλύφτηκε το 1/3 των νερών που δέχεται η περιοχή όλο το χρόνο.

Επίσης τα 225,2 χιλιοστά που έπεσαν στην πόλη της Λαμίας συνολικά μέσα στην κακοκαιρία Daniel (είχαμε και 10 χιλιοστά την Πέμπτη και 0.2 την Παρασκευή) αντιστοιχούν στο μισό υετό που έχει καταγραφεί από την 1/1/23 μέχρι σήμερα, συνολικά 560 mm!

Σε σύγκριση με τον Ιανό που είχε σκορπίσει την καταστροφή στη Φθιώτιδα το 2020, η Λαμία στις 18 Σεπτεμβρίου είχε δεχτεί 134,6 χιλιοστά νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.

(Ιανός 18/9/20)

Στο Δομοκό

Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα στο Δομοκό. Η κακοκαιρία Daniel έριξε ουσιαστικά σε τρεις ημέρες 382 τόνους νερό ανά στρέμμα, όμως επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στο κρίσιμο 24ωρο μεταξύ 5 και 6 Σεπτεμβρίου, σε αυτό το διάστημα ουσιαστικά έπεσαν οι 335 από τους παραπάνω τόνους στην περιοχή!

Και εδώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η βροχή που έπεσε στην έδρα του Δήμου στο Δομοκό (σε 570 μ. υψόμετρο) δεν είχε καμία σχέση με αυτή που έπεσε στον κάμπο από όπου δεν έχουμε στοιχεία επίσημου μετεωρολογικού σταθμού. Κρίνοντας όμως από τις καταστροφές στην Δ.Ε. Θεσσαλιώτιδας και τα όσα έγιναν στη γειτονική Καρδίτσα (658.8 χιλιοστά στο σύνολο της κακοκαιρίας και 589.6 το κρίσιμο 24ωρο που εξετάζουμε) οι τόνοι νερού που έπεσαν σίγουρα ήταν περισσότεροι στο βόρειο τμήμα του Δήμου Δομοκού.

Σε σύγκριση με τον καταστροφικό Ιανό, η περιοχή είχε δεχτεί 146,4 mm υετού, ωστόσο υπάρχει η επισήμανση ότι είχε γίνει καθυστερημένη καταγραφή της βροχόπτωσης για το κρίσιμο διάστημα 18-19 Σεπτεμβρίου, όταν και καταγράφονται τα 143,2 από τα παραπάνω χιλιοστά.

Ιανός και Ζορμπάς

Ο Ιανός είχε κάνει φοβερές ζημιές και στη δυτική Φθιώτιδα και το Δήμο Μακρακώμης. Στο διάστημα 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 η Μακρακώμη είχε δεχτεί 114 χιλιοστά νερού κυρίως την 1η ημέρα της κακοκαιρίας. Επίσης επειδή το φαινόμενο ήταν επικεντρωμένο σε περιοχές όπου βρίσκονται οι ταμιευτήρες του Σπερχειού, οι καταστροφές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες στον κάμπο της Λαμίας, όπου ήδη είχε πέσει σημαντικός όγκος νερού.

(Ιανός κάμπος Σπερχειού 2020)

Ωστόσο τα νούμερα βροχόπτωσης των δύο τελευταίων Μεσογειακών κυκλώνων (Μedicanes από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricane που σημαίνει κυκλώνας) για την περιοχή της Φθιώτιδας είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που καταγράφησαν στην κακοκαιρία Ζορμπάς τον Σεπτέμβριο του 2018 ο οποίος είχε καταστρέψει το Δήμο Λοκρών.

Τότε, είχαν πέσει συνολικά 517 mm βροχής από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2018. Ουσιαστικά όμως οι 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα (493,6 σύμφωνα με την καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού στο Θεολόγο Μαλεσίνας) είχαν πέσει από το βράδυ εκείνου του δύσκολου Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου έως τις 10 το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου. Μια απίστευτη 12ωρη νεροποντή που είδαμε φέτος στη Ζαγορά και την Πορταριά Πηλίου. Επίσης και στο Βόλο αλλά σε σχεδόν 24 ώρες.

Γενικά η κακοκαιρία Daniel φαίνεται ότι θα περάσει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς ως προς τις καταστροφές η κάθε περιοχή θα αξιολογήσει τις δικές της.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία είναι από τους επίσημους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που παρουσίασε και έναν συγκριτικό πίνακα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μεταξύ Ιανού και Ντάνιελ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση