Δύο κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία - Ακατάλληλο το νερό στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023 20:20 Δύο κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία - Ακατάλληλο το νερό στο Βόλο για ανθρώπινη χρήση

Δύο κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν σε ασθενείς που εισήχθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημέρωση για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού. 

Την ίδια ώρα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Όπως ανακοίνωσε η ίδια κατά την ενημέρωση για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 τα κρούσματα με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η κυρία Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός, «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομέιο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».

«Καμπανάκι» για το νερό – Σε ποιες περιοχές είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση

Η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ την ποιότητα του νερού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι οι δύο βασικές πηγές που μπορεί κανείς να μολυνθεί είναι τα νερά της πλημμύρας, σημείωσε. Με βάση τα μέχρι σήμερα δείγματα, 269 λήψεις σε όλες τις περιοχές, υπάρχουν αλλαγές στους εξής Δήμους:

Στον Δήμο Τρικκαίων, στις περιοχές Παλαιόπυργο και Ράξα, στις οποίες κρίνεται ακατάλληλο το νερό για ανθρώπινη χρήση.

Στον Δήμο Αργιθέας, ολόκληρος ο δήμος, και στον Δήμο Πύλης, στις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας κρίνεται κατάλληλο, σύμφωνα με την ενημέρωση και τα αποτελέσματα που στάλθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στην περιοχή του Βόλου οι γεωτρήσεις παρουσιάζουν ακόμα αυξημένη επιβάρυνση, ωστόσο το δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά. Προς το παρόν, το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, άρα θα πρέπει οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τις οδηγίες προστασίας.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο Δήμο Αλμυρού κατάλληλο, Δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, Δήμος Παλαμά ακατάλληλο, Δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, Δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, Δήμος Μουζακίου κατάλληλο, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, στον Δήμο Λάρισας κατάλληλο, Δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, Δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, Δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, Δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, Δήμος Αγιάς κατάλληλο, Δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις και στον Δήμο Φαρκαδόνας ακατάλληλο.

Στο Δήμο Τεμπών το νερό είναι κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Νέσσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων που είναι ακατάλληλο, ενώ στο Δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάροικου, Γοργογύρη, Γενέση, Αρδάνι, Παλαιόπυργου και Ράξα που παραμένει ακατάλληλο.

Στο Δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο, εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων.

Εντομολογική επιτήρηση

Σε σχέση με την εντομολογική επιτήρηση, ανευρέθησαν δύο ώριμες προνύμφες στην περιοχή των Σοφάδων και την περιοχή Αγίας Παρασκευής πριν την Άμπελο και ακολουθούν παρεμβάσεις με προνυμφοκτόνα.

Επίσης, καταγράφηκαν δύο κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Κιλελέρ και στον Δήμο Τρικκαίων, με πιθανή έναρξη πριν από το φαινόμενο των πλημμυρών.

Ο ΕΟΔΥ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και της λεϊσμανίασης, παρέχοντας διαγνωστικά τεστ.

Ξεκίνησε μετά και από τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες υπάρχει η συλλογή των νεκρών ζώων. Ακολουθεί απολύμανση για να μειωθεί το μολυσματικό φορτίο, όπως επίσης ακολουθεί απολύμανση σε όλες τις περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει, οργανωμένα με συνεργεία και κατάλληλα μηχανήματα, ο καθαρισμός των περιοχών.

Τέλος, στην περιοχή βρίσκονται ειδικά κλιμάκια, για την ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποστεί ένα σοκ, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός.

12.319 οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής

Στο μεταξύ, στις 12.319 ανέρχονται οι οριστικές αιτήσεις στην πλατφόρμα της Κρατικής Αρωγής, όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Χρήστος Τριαντόπουλος.

«Μέλημά μας να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο αποτελεσματικά, αυτό κάναμε και στο σκέλος των αποζημιώσεων» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι μετά τη χθεσινή καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων, περίπου 25 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η διαδικασία και θα ακολουθήσουν και άλλες καταβολές τις επόμενες ημέρες.

Όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός, μέχρι σήμερα το μεσημέρι στην πλατφόρμα της κρατικής αρωγής, https://arogi.gov.gr/ έχουν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις, καθώς και 4.262 προσωρινές αιτήσεις.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, συνεχίζεται το έργο των κλιμακίων για τις αυτοψίες και τις καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 10.00 αυτοψίες από τα κλιμάκια, τα οποία δεν εστιάζουν μόνο στα προβλήματα στην οικοσκευή των κατοικιών αλλά και στις βλάβες που παρουσιάζουν τα κτήρια.

«Μέχρι χθες ο αριθμός των καταγραφών των ζημιών σε κτήρια, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους έχει ανέλθει σε 247 και αναφέρομαι στις βλάβες στη δομή των κτηρίων αυτών. 143 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, δηλαδή ως κόκκινα, 92 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν δηλαδή ως κίτρινα, και 12 ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών, δηλαδή ως πράσινα» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι σχετικοί έλεγχοι συνεχίζονται με τα κτήρια αυτά να εντάσσονται στο πλαίσιο κάλυψης της στεγαστικής συνδρομής.

Στη συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος επανέλαβε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής το οποίο, μεταξύ άλλων, καλύπτει την οικοσκευή, τις πρώτες ανάγκες, την αποκατάσταση των σπιτιών και των κτηρίων οποιαδήποτε χρήσης, την επιδότηση προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, την κάλυψη των ζημιών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνοντας και το αίγιο κεφάλαιο και την επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης.

Ανοιχτή και για τα βαρέα οχήματα η Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ίσως και νωρίτερα, θα αποδοθεί ο ΠΑΘΕ στο σύνολό του στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα, είπε στο μεταξύ ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος κατά τη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σημείωσε πως συνεχίζονται να διατηρούνται ορισμένα προγράμματα στα διόδια των οδών της Ελλάδας μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για να μην επιβαρυνθεί το κόστος των μεταφορών. Συγκεκριμένα, είπε πως δεν θα πληρώνουν διόδια τα οχήματα πάνω από 3,5 τόνους στην Ιονία Οδό, στη γέφυρα του Ρίου και στην Εγνατία Οδό, από τη σύνδεσή με την Ιονία Οδό μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα τα διόδια στον Ε65 και στον αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι πλήρως διακεκομμένη η επικοινωνία της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

Προσβάσιμες όλες οι περιοχές πλην ενός οικισμού – Ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί

Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων είναι ανοικτές, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επισήμανε πως πλέον όλες οι περιοχές είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων.

Επίσης, ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλα υπάρχουν δυνάμεις που παρακολουθούν το πλημμυρικό φαινόμενο και τα δεδομένα που λαμβάνονται αξιολογούνται συνεχώς.

Ακόμα, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συμπολιτών έχουν ολοκληρωθεί.

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση