Λαμία: Τοποθετούνται «έξυπνοι» φωτεινοί σηματοδότες (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 13:45 Λαμία: Τοποθετούνται «έξυπνοι» φωτεινοί σηματοδότες (ΦΩΤΟ)

Αλλάζουν τα από 20ετίας συστήματα, σε 13 κυκλοφοριακούς κόμβους μέσα στην πόλη…

Ξεκίνησαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης του παλαιωμένου εξοπλισμού διαχείρισης της κυκλοφορίας της πόλης της Λαμίας.

Ήδη έχουν εγκατασταθεί οι δύο πρώτοι κυκλοφοριακοί κόμβοι στις οδούς Παπασιοπούλου & Σίφνου καθώς και Αθηνών – Ταϋγέτου και Καβάφη. Τις επόμενες μέρες συνεχίζεται η εγκατάσταση στους κόμβους :

·         Αβέρωφ-Βενιζέλου

·         Αμφικτυόνων-Καβάφη

·         Καλυβίων

·         Κολοκοτρώνη-Όθωνος

·         Κύπρου-Αμφικτυόνων

·         Κύπρου-Πλατή

·         Σταδίου-Υψηλάντου

·         Φραντζή-Ναυπάκτου-Μ. Δαμασκηνού

·         Σ.Σ. Λιανοκλαδίου, EO Λαμίας – Καρπενησίου με οδό Σόλωνος

·         Λιανοκλαδίου, Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου με Ε.Ο. Λιανοκλαδίου – Καρδίτσας

·         Λιανοκλαδίου, Ε.Ο. Λαμίας – Καρπενησίου με Λεωφ. Σταυρού

Το έργο αφορά στην προμήθεια κι εγκατάσταση δεκατριών (13) έξυπνων σηματοδοτούμενων κόμβων, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων, συνθέτοντας ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης των κυκλοφοριακών συνθηκών στην πόλη της Λαμίας, με στόχο:

·         να συμβάλει στη καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω συλλογής σε «πραγματικό» χρόνο απαραίτητων κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών δεδομένων,

·         να ελέγξει την κυκλοφορία μέσω της φωτεινής σηματοδότησης και τη βελτίωση της λειτουργίας  αυτόνομων κόμβων ή κόμβων σε λειτουργία συντονισμένης αρτηρίας που θα συμβάλει στην μείωση των ουρών των οχημάτων και των χρόνων αναμονής σε σηματοδοτούμενους κόμβους καθώς και στη καλύτερη κυκλοφοριακή των οδικών αρτηριών,

·         να μειώσει το χρόνο απόκρισης των συνεργείων του Δήμου για την αποκατάσταση βλαβών στους φωτεινούς σηματοδότες και στη ταχύτερη ομαλοποίηση της κυκλοφοριακής ροής,

·         να αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια οχημάτων, πεζών και ΑμεΑ,

·         να πληροφορήσει σε «πραγματικό» χρόνο πολίτες/οδηγούς με πλήθος καναλιών επικοινωνίας (ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών  μηνυμάτων ενημέρωσης, διαδικτυακή πύλη και εφαρμογή για κινητές συσκευές) συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανομή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της πόλης.

·         να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών στην πόλη.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Λαμιέων θα διαθέτει ένα οργανωμένο και πλήρες σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας κι ενημέρωσης του κοινού στην περιοχή υλοποίησης του έργου. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα είναι πλήρως επεκτάσιμο για μελλοντικές πρόσθετες παρεμβάσεις (π.χ. πρόσθετος εξοπλισμός, πρόσθετες λειτουργίες) του Δήμου Λαμιέων αναφορικά με το δίκτυο μεταφορών της πόλης.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά :

«…Με σύμμαχο την τεχνολογία αντικαθιστούμε το υφιστάμενο δίκτυο σηματοδότησης που έχει εγκατασταθεί προ εικοσαετίας, ενώ παράλληλα προσθέτουμε νέες λειτουργίες και συμμορφωνόμαστε με τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας.

Τα νέα φανάρια θα διαθέτουν πρόβλεψη για την διευκόλυνση μετακίνησης των ΑμεΑ, ειδικές ηχητικές διατάξεις για την καθοδήγηση των τυφλών, μονάδες αντίστροφης ένδειξης χρόνου αναμονής για την ενημέρωση των πεζών στην πεζοδιάβαση, ενώ το κεντρικό σύστημα τηλεπιτήρησης θα επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο της λειτουργίας του εξοπλισμού και την άμεση αποκατάσταση βλαβών.

Με το έργο επιδιώκουμε την καλύτερη κατανομή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών στην πόλη με ωφελούμενους κατοίκους, επισκέπτες και διερχόμενους από την πόλη .…».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση