Λύκοι αφανίζουν κοπάδια στο Καλλίδρομο και άλλες περιοχές της Φθιώτιδας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 07:42 Λύκοι αφανίζουν κοπάδια στο Καλλίδρομο και άλλες περιοχές της Φθιώτιδας

Μειώθηκαν ακόμη και τα αγριογούρουνα στα βουνά της ανατολικής Φθιώτιδας!...

Δυτική Φθιώτιδα, Καλλίδρομο, Παλαιοκερασιά, Γούρα (Ανάβρα Μαγνησίας), είναι μερικές από τις περιοχές που έχουν εμφανιστεί αγέλες από Λύκους που έχουν επιτεθεί σε κοπάδια από αγελάδες και αμνοερίφια, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ ΜΠΕ που μίλησε με κτηνοτρόφους των ανωτέρω περιοχών.

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε. Προς το παρόν οι λύκοι βρίσκουν και τρώνε πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες. Τι θα γίνει αν πεινάσουν; Θα επιτεθούν σε ανθρώπους;» σημειώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Διονύσης Κυριόπουλος από τη Δυτική Φθιώτιδα που τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει το κοπάδι του να μειώνεται συνέχεια και μάλιστα ο ίδιος, να είναι προβληματισμένος «αν θα πρέπει να το κρατήσει ή να τα οδηγήσει στο σφαγείο» όπως λέει.

«Υπάρχουν περιοχές που έχει περιοριστεί και ο αγριόχοιρος και οι κυνηγοί που πηγαίνουν βρίσκουν μπροστά τους μόνο λύκους» σημειώνει ο Κώστας Μαργαρίτης κυνηγός ο ίδιος που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαπιστώνει ότι «από την Ανάβρα της Μαγνησίας μέχρι και την Παλαιοκερασιά της Φθιώτιδας, μία απόσταση 20 χιλιομέτρων, οι λύκοι κυνηγούν τα αγριογούρουνα και μάλιστα δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμη και μέσα στον κάμπο. Τα προηγούμενα χρόνια άκουγαν σκυλιά ή ανθρώπους και έφευγαν. Τώρα κάθονται και περιμένουν».

«Σκοτώνουν ζώα»

Στα ορεινά χωριά αν δεν βλέπουν τους λύκους μέσα στους δρόμους και τις αυλές των χωριών, ακούν τα ουρλιαχτά τους, σχεδόν κάθε βράδυ.

«Αυτό που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο δεν το έχουμε δει σε ολόκληρη τη ζωή μας. Αγέλες από λύκους σκοτώνουν μεγάλες αγελάδες ελευθέρας βοσκής ακόμα και 300 κιλά η κάθε μία. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν φάει περισσότερα από 10 ζώα στην περιοχή» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ η Αγγελική Παπαϊωάννου που το τελευταίο διάστημα μετρά τις απώλειες και ψάχνει τα ζώα της σε απόκρημνες περιοχές, χωρίς να τα έχει εντοπίσει. Βλέπει όμως και ζώα να γυρίζουν τραυματισμένα από τη μάχη που έδωσαν με τους λύκους. «Δύο τα βρήκα και τα δήλωσα στον ΕΛΓΑ αλλά οι αποζημιώσεις είναι ευτελείς. Τα υπόλοιπα μπορεί και να βρω κόκαλα μετά από 1 ή 2 μήνες και δεν υπάρχει καμία αποζημίωση. Ο λύκοι δεν μας κλείνουν ραντεβού…»

Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για αγέλες από λύκους και μάλιστα, μιλούν για επτά ή οκτώ αγέλες περιφερειακά από το χωριό Ελευθεροχώρι. «Αν συνεχίσει η κατάσταση, να μην ελεγχθούν οι αγέλες των λύκων, τότε θα εξαφανιστούν τα βοοειδή ελευθέρας βοσκής» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βασιλική Παπαϊωάννου που και αυτή διατηρεί κοπάδι με αγελάδες στον Καλλίδρομο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση