Καιρός: "Πολικές" θερμοκρασίες ακόμη και μέσα στη Λαμία!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 11:05 Καιρός: "Πολικές" θερμοκρασίες ακόμη και μέσα στη Λαμία!

Η μισή Ελλάδα «ξύπνησε» με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν…

Το πιο κρύο πρωινό του φετινού χειμώνα μέχρι τώρα και φυσικά του 2024, ήταν αυτό της Κυριακής 14 Ιανουαρίου.

Το αυτόματο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε πολικές θερμοκρασίες στη μισή χώρα, καθώς από τους 485 ενεργούς οι 212 κατέγραψαν αρνητικές θερμοκρασίες, ήτοι το 43,71%. Αν προσθέσουμε και τους 33 σταθμούς που έδειξαν μηδέν ή κάτω από 1 βαθμό τότε παραπάνω από τη μισή χώρα βρέθηκε σε συνθήκες παγετού.

Οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες της Κυριακής 14/01, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Σημειώνεται ότι σε σταθμούς του δικτύου που λειτουργούν σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια (δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα) καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, με την απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία των σταθμών του δικτύου να καταγράφεται στο Σέσι Παρνασσού με -12,9 °C.

Στην Περιφέρεια Στερεάς 29 σταθμοί κατέγραψαν αρνητικές θερμοκρασίες - πλην χιονοδρομικών - σύμφωνα με το meteo, εκ των οποίων οι 12 στη Φθιώτιδα:

Βαθιά Λογγά Αμφίκλειας -5,1ο

Βούζι Δομοκού -5,1ο

Αμφίκλεια -3,6ο

Λευκοχώρι Ελάτειας -3,0ο

Νέο Μοναστήρι -2,6ο

Μακρακώμη -2,2ο

Θερμοπύλες 1,8ο

Στυλίδα -1,0ο

Αγία Τριάδα -0,5ο

Τραγάνα -0,3ο

Δομοκός -0,1ο

Από τον παραπάνω πίνακα λείπει η Λαμία, καθώς στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στο 3ο ΓΕΛ η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 1,8ο στις 06:40’ το πρωί. Ακόμη κι έτσι όμως είναι η χαμηλότερη - μέχρι τώρα - του φετινού χειμώνα.

Ωστόσο ο μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στη βόρεια Λαμία και συγκεκριμένα στο 1ο ΕΠΑΛ οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν πολύ χαμηλότερες. Ειδικότερα στις 07:31’ το θερμόμετρο έδειξε -1,2ο! Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο συγκεκριμένο σταθμό ήταν στις 12 Φεβρουαρίου 2023 με -2,3ο! Μια ματιά και σε ιδιωτικούς σταθμούς από το meteostats καταγράφουν για τη Λαμία -1,3ο στις 08:13’ το πρωί της Κυριακής. Θερμοκρασίες που επειβεβαιώνουν και τα παγωμένα παρμπρίζ των αυτοκινήτων όσα δεν ήταν παρκαρισμένα σε προστατευόμενους χώρους και φυσικά την πάχνη στο έδαφος αποτέλσμα και της αίθριας νύχτας που προηγήθηκε.

Μπροστά μας βέβαια έχουμε μία ακόμη «παγωμένη» νύχτα και ένα ακόμη «παγωμένο» πρωινό πριν την άνοδο της θερμοκρασίας που σας έχουμε προαναγγείλει με 20αρια το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου. Όμως κάπου εκεί φαίνεται να ξαναχαλάει ο καιρός με βροχές και χιόνια το Σαββατοκύριακο, με πιο ασφαλείς προβλέψεις τις επόμενες ημέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση