To παιγνίδι των «μικρών» στην επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 11:57 To παιγνίδι των «μικρών» στην επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς

του Στέφανου Λιγνού...

Το δικό τους αποτύπωμα αρχίζουν να αφήνουν σταδιακά δυο γόνοι, μεγάλων πολιτικών οικογενειών, έχοντας το βλέμμα τους στην…επόμενη μέρα της κεντροδεξιάς.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα να συζητά κανείς για το πώς θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό σκηνικό στη Νέα Δημοκρατία, εντούτοις όμως δυο πρόσωπα, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο γιος της Ντόρας Μπακογιάννη…«εργάζονται» τόσο οι ίδιοι όσο και οι υποστηρικτές τους στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους και να ανεβάσουν τις πολιτικές μετοχές τους.

Αν δει κανείς την ιστορία της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι αυτή περνάει μέσα από τη διαδρομή, τις δράσεις, τη συμπεριφορά και τις κινήσεις συγκεκριμένων «γαλάζιων» πολιτικών οικογενειών που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής του τόπου όσο και στα δρώμενα της παράταξης, ενώ πολλές φορές συμβιβάζονται για τα ιμάτια της εξουσίας. 

Το τελευταίο διάστημα άρχισε και πάλι συζήτηση στο παρασκήνιο για τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις του 42χρονου Κ. Καραμανλή και του 37χρονου Κ. Μπακογιάννη, καθώς εάν δει κανείς τις κινήσεις τους, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και τις δηλώσεις και τις παρεμβάσεις που κάνουν, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσει και τις συμμαχίες που κάνουν θα καταλάβει ότι ο στρατηγικός τους στόχος είναι η ενίσχυσή τους.

Οι λόγοι είναι προφανείς και δεν χωρούν συζήτηση σε τέτοιο επίπεδο, καθώς έχει αλλάξει και ριζικά η επετηρίδα στη Ν.Δ. και κατέβηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ηγετικών στελεχών.

Η οικογένεια Καραμανλή αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την Κεντροδεξιά επί περίπου έξι δεκαετίες, με τον πατριάρχη της Κωνσταντίνο Καραμανλή να έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ίδια την ιστορία της παράταξης.

Με δεδομένο, ότι όπως λένε πολλοί, το…οικόσημο της παράταξης το έχει η οικογένεια Καραμανλή, βλέπουν στο πρόσωπο του νεαρού βουλευτή Σερρών τον μελλοντικό αρχηγό, άγνωστο πότε, από τη στιγμή που ο ξάδελφός του, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, δεν έχει καμία διάθεση επιστροφής στην ενεργό πολιτική με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το πιο ενδιαφέρον που έγινε τις τελευταίες 15 μέρες ήταν η παρέμβασή του, την παραμονή της εκδήλωσης της κίνησης «Παραιτηθείτε», όταν μιλώντας στην κομματική οργάνωση της Νέας Σμύρνης, είπε ότι η αστική αντιπολίτευση δεν γίνεται στα πεζοδρόμια, αφήνοντας αιχμές για στελέχη της Ν.Δ. που στήριξαν την πρωτοβουλία, ενώ πήρε αποστάσεις από την επιχείρηση διεύρυνσης με πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση όμως που προκάλεσε νέες συζητήσεις στα ενδότερα της κεντροδεξιάς ήταν το γεγονός ότι η 2η Πολιτική Ακαδημία, η 1η στη Βόρεια Ελλάδα που διοργανώνει το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, θα γίνει στις Σέρρες με προσωπική εμπλοκή του Κ. Καραμανλή.

Με δεδομένο ότι το Ίδρυμα Αντενάουερ, αποτελεί τον επιστημονικό βραχίονα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας (CDU) είναι εμφανής η προσπάθεια του βουλευτή Σερρών (είχε και έχει την ευθύνη της έδρας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης) να στήσει γέφυρες και με την γερμανική πολιτική ελίτ.

Από την άλλη πλευρά, το αντίπαλο δέος στην Κεντροδεξιά για τους «καραμανλήδες» ήταν η οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ πόσοι δεν θυμούνται τον παλαιό διαχωρισμό των στελεχών της ΝΔ σε «μητσοτακικούς» και «καραμανλικούς» που όμως τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει λόγω κυρίως της καλής σχέσης και των προσπαθειών που καταβλήθηκαν μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάνη και του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Στην κεντροδεξιά διανύουμε περίοδο που δεν υφίσταται πρόβλημα στις σχέσεις των δυο οικογενειών, αλλά το αντίθετο, καθώς η πλευρά Καραμανλή δεν θέλει να δημιουργήσει ζητήματα, πέρα από ορισμένες προσωπικές δηλώσεις διαφόρων καραμανλικών που δεν έχουν την έγκριση του πρώην Πρωθυπουργού, στη νέα ηγεσία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όμως, ανεξάρτητα από αυτό, η κάθε πλευρά κάνει τις ετοιμασίες της για το μέλλον και παρά το γεγονός ότι ο Κ. Μπακογιάννης έχει έως το 2019 συνταγματικό κώλυμα και δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής, εντούτοις όμως ο ίδιος και οι συνεργάτες του φροντίζουν να καλλιεργούν το προφίλ του με «βομβαρδισμό» κυριολεκτικά και αθηναϊκών ΜΜΕ καθημερινά για το τι κάνει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ έχει και τακτικές παρουσίες σε κεντρικά ΜΜΕ.

Πολλοί βλέπουν ότι θα έχει μέλλον λαμπρό ο Κ. Μπακογιάννης που τον στηρίζει με κάθε τρόπο η αδελφή του Αλεξία, ενώ κινείται δυναμικά, αξιοποιώντας τη θέση του.

Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι στην οικογένεια έχει επιλεγεί η στρατηγική της σταδιακής πολιτικής ανόδου: Δήμος - Περιφέρεια – Βουλή, αν και μερικοί ήδη συζητούν σε κύκλους των Αθηνών, το σενάριο ο Κ. Μπακογιάννης, να μην κατέλθει στον κεντρικό πολιτικό στίβο, να είναι στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, αλλά μέσω της Δημαρχίας της Αθήνας.

Ήδη, αυτό θεωρείται από συγκεκριμένα πρόσωπα ως μια εξαιρετική εξέλιξη, καθώς θα είναι ο μόνος πολιτικός που όταν αποφασίσει να είναι υποψήφιος βουλευτής και να έχει βλέψεις για ηγετικό ρόλο, θα έχει περάσει από μικρό δήμο (Καρπενήσι), από περιφέρεια (Στερεάς Ελλάδας) και θα έχει διοικήσει και μεγάλο δήμο (Αθηναίων) με ότι αυτό σημαίνει και για την ενίσχυση του προφίλ του διεθνώς.

Ο ίδιος όμως είναι προσγειωμένος, προχωρά βήμα-βήμα, διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς βουλευτές, κυρίως της νεώτερης γενιάς, ενώ έχει και πολύ καλή επικοινωνία με ανθρώπους των ΜΜΕ, κυρίως της γενιάς του, σε μια προσπάθεια να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση