"Στηρίζουμε ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας..."

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 16:25 "Στηρίζουμε ένα Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας..."

Ερωτήματα που καίνε και που δύσκολα μπορούν να απαντηθούν από όσους σχεδιάζουν ένα νέο σχέδιο «Αθηνά» με θύμα την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Φθιώτιδα και τη Στερεά Ελλάδα, απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Σε συνέχεια ουσιαστικά της συζήτησης που προκαλέσαμε με τη συνέντευξη του Πρύτανη του ΤΕΙ Πέτρου Λάμψα, φορείς και σωματεία δείχνουν να ενεργοποιούνται προς την σωστή κατεύθυνση που είναι η αποκατάσταση της αδικίας και η επανίδρυση ενός Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα με βάση το υπάρχον ίδρυμα και των τμημάτων του ιδρύματος που κατήργησε ο αλήστου μνήμης υπουργός παιδείας, Αρβανιτόπουλος.

Διαβάστε την ανοικτή επιστολή του Συλλόγου:

Το Ίδρυμά μας και η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας στην οποία εδρεύουν τα Τμήματά του, γίνεται για άλλη μια φορά στόχος του Υπουργείου Παιδείας, που χωρίς σχέδιο και με βιαστικές κινήσεις μετά την ψήφιση του νόμου 4485/2017 προχωρά σε συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων. Η νέα φιλοσοφία του Υπουργείου ορίζει επιτροπές στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής και υποψιαζόμαστε ότι με «ειλημμένες αποφάσεις», καλεί  Ιδρύματα της ίδιας περιφέρειας και γειτονικών (όπως στην περίπτωσή μας) να προχωρήσουν σε συζητήσεις και να σχεδιάσουν ένα «Νέο Πανεπιστήμιο».

 

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας δημιουργήθηκε το 2013 μετά από συγχώνευση του ΤΕΙ Λαμίας και του ΤΕΙ Χαλκίδας, η οποία ήταν αποτέλεσμα μιας από τις λίγες θυσίες που ολοκληρώθηκαν τότε,  στο βωμό του Σχεδίου  Αθηνά 1 του Υπουργείου Παιδείας, μαζί με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, που καταργήθηκε. Το νέο Ίδρυμα προσπαθεί εδώ και τέσσερα χρόνια να βρει το βηματισμό του στο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματικά το καταφέρνει.

Το φθινόπωρο του 2017 το Υπουργείο έρχεται με την πρότασή του να συνενώσει τρία μεγάλα Ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (ήδη συγχωνευμένο Ίδρυμα πρόσφατα). Κι ενώ όλο αυτό το εγχείρημα ακούγεται μεγαλόπνοο και διαφαίνεται σε πολλούς ως η μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη και αναβάθμιση στο άρμα ενός μεγάλου νέου Πανεπιστημίου γεννιούνται ταυτόχρονα πολλά (και δύσκολα σε απάντηση) ερωτηματικά.

-        Γιατί ξεκινάει τώρα αυτή η συζήτηση;

-        Γιατί με τόσο γρήγορες διαδικασίες;

-        Γιατί τρία μεγάλα Ιδρύματα, σε δύο μεγάλες Περιφέρειες να ενωθούν, ενώ ο χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει σε άλλες Περιφέρειες συσσωρευμένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό Ιδρυμάτων;

-         Γιατί δεν έχουν οριστεί εξ αρχής οι όροι των διαπραγματεύσεων για επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών, για διασφάλιση των θέσεων εργασίας του Διοικητικού Προσωπικού,  για εξελίξεις των καθηγητών κλπ;

-        Γιατί δε γίνεται μία πιλοτική εφαρμογή συγχώνευσης Ιδρυμάτων, προκειμένου να ακολουθηθεί ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε πραγματικές  διαπιστώσεις και σαφείς διαδικασίες;

-        Γιατί να μπουν στην περιπέτεια μιας συνένωσης Ιδρύματα που θυσίασαν τις δυνάμεις τους στις προηγούμενες διαδικασίες συγχωνεύσεων;

 

Αυτό που με λύπη μας διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά και οφείλουμε να το κάνουμε γνωστό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στις τοπικές κοινωνίες και στην κεντρική εξουσία, είναι ότι:

-        Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι η δεύτερη σε έκταση Περιφέρεια της χώρας, για τρίτη φορά στην ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πλήττεται και κινδυνεύει να χάσει, τη δημιουργία ενός δυνατού Πανεπιστημίου, με προοπτικές ανάπτυξης σε πολλαπλά επίπεδα για τον τόπο.

-        Η πρώιμη  δημιουργία  ενός μεγάλου Ιδρύματος που θα εκτείνεται γεωγραφικά σε εννέα νομούς (με αποστάσεις που αγγίζουν τα 400 χλ,),  θα οδηγήσει πολύ γρήγορα, σε αποφάσεις μελλοντικών οργάνων του νέου Πανεπιστημίου, να κλείνουν Τμήματα σε απομακρυσμένες περιοχές, με το επιχείρημα ότι αυτά δεν είναι βιώσιμα για το Νέο Μεγάλο Πανεπιστήμιο.

-        Η σύνδεση των φοιτητών με την τοπική κοινωνία σε επίπεδο σπουδών (κλινικές σε γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, σχολεία ειδικής αγωγής, πρακτική άσκηση σε μεγάλο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων, σύνδεση με τις τοπικές βιομηχανίες κλπ) κινδυνεύουν να χαθούν αφού δε διασφαλίζονται οι αρχές του νέου αυτού εγχειρήματος.

-        Με παραδείγματα και άλλων τομέων η περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες οδηγούνται σταδιακά σε μαρασμό και υποβάθμιση προς όφελος άλλων περιοχών.

 

Πιστεύουμε ότι είναι ώριμο το κλίμα και είναι δεδομένη η δυνατότητα λειτουργίας ενός βιώσιμου Πανεπιστημίου μέσα στη Στερεά Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν οι υποδομές, οι προοπτικές και η βούληση των τοπικών κοινωνιών, να το υποδεχτούν και να το υποστηρίξουν.

Ο Σύλλογός μας θα σταθεί δίπλα σε κάθε προσπάθεια που με επιχειρήματα και με προοπτική θα υποστηρίξει ένα δυνατό και σύγχρονο Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ένα Πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με τις ανάγκες της περιοχής και θα αναδείξει όλα εκείνα τα πολύμορφα χαρακτηριστικά της (κοινωνικοοικονομικά, πολιτισμικά, γεωμορφολογικά κλπ), ένα Πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με την αγορά και με την έρευνα.  

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση