Casus Belli στη Λάρισα για την έδρα μιας σχολής και στη Λαμία δεν ανοίγει μύτη;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Απριλίου 2018 09:20 Casus Belli στη Λάρισα για την έδρα μιας σχολής και στη Λαμία δεν ανοίγει μύτη;

Το θέμα της Γεωπονικής έχει ξεσηκώσει τη Λάρισα, ενώ και μόνο το γεγονός ότι χάνονται τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας καθιστά ανεπιθύμητη την πρόταση του Υπουργείου.

Στο πόδι βρίσκεται η Λάρισα μετά τη ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου (το οποίο προσπάθησε να τα μαζέψει στη συνέχεια) σχετικά με την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η έδρα της Γεωπονικής Σχολής, που σύμφωνα με την πρόταση ουσιαστικά του Πανεπιστημίου ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τον Βόλο, έχει ξεσηκώσει τη Λάρισα, ενώ «λεπτομέρειες» όπως η μη αυτονόμηση της ιατρικής σχολής αλλά και τα τμήματα που χάνονται με την κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας, παρά την «πανεπιστημιοποίηση» ακόμη οκτώ τμημάτων, καθιστά την πρόταση απορριπτέα.

Κάτι τέτοιο φάνηκε καθαρά τόσο στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Πιο γενικός στα όσα υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός αναφερόμενος στο σχέδιο συγχώνευσης τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ στη Θεσσαλία είπε ότι «αρνούμαστε να το υιοθετήσουμε γιατί θα μειωθεί η ποιότητα των σπουδών», αιτιολογώντας την άποψή του, ότι «το θέμα δεν είναι η διάρκεια σπουδών και ο αριθμός των τμημάτων», υπενθυμίζοντας την αναταραχή που έφερε το σχέδιο Αθηνά το 2013, χαρακτηρίζοντας «μη σοβαρά τα πράγματα».

Ακόμη πιο έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας. Στο προσκήνιο ήρθε η αντίδραση της Ιατρικής Σχολής (που ζητάει να γίνει μονοτμηματική) από την οποία αποκαλύφθηκε ότι η πρόταση του Υπουργείου, η πρόταση δηλαδή που κατέθεσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος και υιοθέτησε το ΥΠΠΕΘ, δεν είχε ανακοινωθεί σε όλη την Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Ιδρύματος!

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τις υποδομές του ΤΕΙ που μπορούν πιο εύκολα να αναδείξουν τη Λάρισα ως Γεωπονικό Κέντρο ζητώντας τη μεταφορά της έδρας. Παράλληλα η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητεί περισσότερα πολυτεχνικά τμήματα, εγείροντας τους προβληματισμούς για τους 20.000 φοιτητές του ΤΕΙ σε σύγκριση με τους 12.000 του Πανεπιστημίου (αυτοί οι αριθμοί αναφέρθηκαν στο συμβούλιο).

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν σε έντονους διαλόγους πολλά ακόμη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τη Λαμία και ολόκληρη τη Στερεά δεν έχει σχέση με «τα θέλω» των Θεσσαλών. Πολύ καλά κάνουν στη Λάρισα και δεν ανέχονται το χάσιμο ούτε ενός τμήματος. Στη Λαμία και συνολικά στη Στερεά τι κάνουμε;

Από κει που είχαμε ένα τεράστιο ΤΕΙ, το οποίο παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση και τις αμαρτίες του παρελθόντος, κατόρθωσε να έχει πολύ καλές υποδομές, διεθνή αναγνώριση και να είναι στο κέντρο της Ελλάδας, καταντά (ξανά) παράρτημα!

Μετά τη λαίλαπα της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο «Αθηνά», έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να νομιμοποιήσει την αδικία των πολιτικών του αντιπάλων και να «ξεκληρίσει» την Ανώτατη Εκπαίδευση από τη Στερεά Ελλάδα.

Ειδικότερα η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θέλει:

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΛΑΜΙΑ)

1. Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (4ετές) Λαμία.

2. Τμήμα Πληροφορικής (4ετές) Λαμία.

3. Τμήμα Φυσικής (4ετές) Λαμία.

4. Τμήμα Επιστήμης Υλικών (4ετές) Λαμία

Και

5. Τμήμα Φυσικοθεραπείας (4ετες) Λαμία, που θα ανήκει είτε στη ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (με έδρα τη ΛΑΡΙΣΑ) είτε στη ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΑ).

Επιπλέον η πρόταση του ΕΚΠΑ θέλει:

6. Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, Ψαχνά (Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ)

7. Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, Ψαχνά (Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ)

Το κερασάκι περιλαμβάνει ινστιτούτα, αξιοποίηση με “Summer school” των Δελφών και μια αιωρούμενη πρόταση για το ξεχασμένο Καρπενήσι, για διοίκηση του από την Αθήνα!

Σήμερα το ΤΕΙ Στερεάς περιλαμβάνει τέσσερις Σχολές εκ των οποίων μία πολύ δυναμική ΣΤΕΦ (Τεχνολογικών Εφαρμογών) και μία πολύ δημοφιλή ΣΕΥΠ (Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας), με 15 Τμήματα (μαζί με τα υπό κατάργηση του άδικου «Αθηνά») και στις πέντε πόλεις της Περιφέρειας.

Επιπλέον στη Στερεά υπάρχει το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, που ήταν  δημιούργημα του Πανεπιστημίου Στερεάς και το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο στηρίχθηκε στο Λαμιώτη Καθηγητή Γιώργο Σταμούλη και σε Καθηγητές από το ΤΕΙ Λαμίας (μόνιμους και μη).

Μην ξεχάσουμε επίσης τις συνεργασίες που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα με τους Φορείς Διαχείρισης Παρνασσού και Οίτης (που προτείνονται και στο σχέδιο των Θεσσαλών), αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει η Περιφέρεια με τη Βιομηχανοποιημένη Βοιωτία, τον Τουριστικό ορεινό όγκο του, την εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού, την μεγάλη και εξαιρετική παραγωγή ελαιολάδου.

Απέναντι στην καταφανέστατη αδικία, οι όποιες χλιαρές ανακοινώσεις Φορέων είναι άνευ σημασίας για τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών.

Μοναδική ίσως εξαίρεση ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης που αντέδρασε έγκαιρα και εύστοχα (με τρόπο που πονάει) καλώντας τον υπουργό σε διάλογο. Σημειώνουμε ότι ο Υπουργός έχει κλείσει ήδη ραντεβού με το Δήμαρχο Λάρισας στις 17 Απριλίου.

Σε καμία περίπτωση η όποια αντίδραση της κοινωνίας της Στερεάς δεν μπορεί να έχει τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Επειδή όμως απευθύνονται σε νοήμονες ανθρώπους, δεν μπορεί κανείς να «καταπιεί» ότι τα υπό ίδρυση τμήματα δεν μπορούν να δημιουργηθούν υπό τη σκέπη ενός Πανεπιστημίου Στερεάς. Με μια προσεκτική ματιά θα δει κανείς ότι είναι ή τα ίδια τμήματα του ΤΕΙ ή εξέλιξή τους απλά και μόνο γιατί συμπίπτουν με ήδη υπάρχοντα τμήματα των Πανεπιστημίων υποδοχής.

Όταν έρθουν στο προσκήνιο όμως τα ψευτο-ακαδημαϊκά κριτήρια, τότε και η τοπική κοινωνία οφείλει να προβάλει την τεράστια αδικία να είναι η μοναδική Περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση