Διοικητικό Προσωπικό ΤΕΙ Στερεάς: Φιλοσοφία «διαίρει και βασίλευε» από τον Υπουργό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 18:10 Διοικητικό Προσωπικό ΤΕΙ Στερεάς: Φιλοσοφία «διαίρει και βασίλευε» από τον Υπουργό

«Παραγοντίσκοι» με προσωπικές φιλοδοξίες πίσω από τα σχέδια τριχοτόμησης του μοναδικού ανώτατου ιδρύματος της Περιφέρειας…

Αλήθειες που όμως δε φαίνεται να συγκινούν κανέναν, αναφέρονται στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που την Τετάρτη (27/6), ημέρα που ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επισκεπτόταν τα Ψαχνά, πραγματοποίησαν στάση εργασίας και ανάρτησαν πανό, σημειώνοντας τη διαφωνία τους για την επικείμενο λουκέτο στο μοναδικό ανώτατο ίδρυμα της Περιφέρειας.

Επιγραμματικά, οι υπάλληλοι του ΤΕΙ επαναλαμβάνουν σημαντικά επιχειρήματα που δεν έχουν - και ούτε πρόκειται - να απαντηθούν από το υπουργείο, που εμμένει στη διάλυση του ΤΕΙ Στερεάς. Το άνοιγμα της «κερκόπορτας» του ΕΚΠΑ  που στοχεύει στην απορρόφηση του κομματιού της Εύβοιας, φαίνεται ότι είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού πλέον η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, δεν κρατά ούτε τα προσχήματα έναντι του διαλόγου που υποτίθεται κάνει με την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ Στερεάς:

«Μετά από προσκλήσεις επί προσκλήσεων και αρνήσεις επί αρνήσεων τόσο από το μοναδικό Τριτοβάθμιο Ίδρυμα της Περιφέρειας (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ξημέρωσε η μεγάλη μέρα της επίσκεψης του αξιότιμου Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου,  στις 27 Ιουνίου 2018 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μ.μ., μετά υπουργικής και πρυτανικής συνοδείας από  μέλη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου,  Αθηνών στον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και στο Παράρτημα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά για να παρουσιάσει τις προτάσεις του Υπουργείου και του ΕΚΠΑ.

Εδώ και έξι μήνες μία ολόκληρη Περιφέρεια, που τυχαίνει να είναι και η δεύτερη σε έκταση στον ελλαδικό χώρο, πέντε περιφερειακές ενότητες, εικοσιπέντε Δήμοι, τοπικοί φορείς, πολιτικοί, ακαδημαϊκή κοινότητα και κυρίως το σύνολο του λαού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υποστηρίζουν και εργάζονται προς την κατεύθυνση ότι, η Στερεά Ελλάδα θα πρέπει να έχει ένα δικό της ισχυρό Πανεπιστήμιο.

Όπως όμως φαίνεται, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» διότι ο Υπουργός κάνει πως ακούει …. αλλά στα σχέδιά του δεν συμπεριλαμβάνεται ο δικός μας τόπος και το δικό μας μέλλον. Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Παιδείας η Στερεά Ελλάδα, η οποία καλείται να αποδεχτεί την καθολική διάλυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή τη φορά τα μέσα, που χρησιμοποιούνται έχουν όχι μόνο σα στόχο να διαμελίσουν την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά να δημιουργήσουν πόλωση και στην ίδια την Περιφέρεια.  

Η κατάτμηση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και τα συνοικέσια με τους μεγάλους του χώρου  (βλέπε ΕΚΠΑ, Γεωπονικό, Μετσόβιο, Θεσσαλία) το μόνο που μπορούν να δημιουργήσουν είναι φούσκες που γρήγορα θα σκάσουν.  Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας διαλύθηκε από το ίδιο το Υπουργείο όταν το διαμέλισε και άρχισε να μοιράζει τα ιμάτια του δεξιά και αριστερά. Σε αυτό το εγχείρημα με την φιλοσοφία του «διαίρει και βασίλευε» βρίσκει συμμάχους τοπικούς άρχοντες και πολιτικούς οι οποίοι μπροστά στο δόλωμα δε βλέπουνε την παγίδα που στήνεται.

Σε όλη τη χώρα τα άλλα Ιδρύματα (αρχικά Ήπειρος και Ιόνιο) μέσα στη νέα Ακαδημαϊκή κοινότητα που τα εντάσσει το εγχείρημα της απορρόφησης, διαπραγματεύονται σα σύνολο και αυτό τους δίνει ένα λόγο και μια φωνή στη νέα πραγματικότητα. Το μοναδικό Ίδρυμα της Περιφέρειας σκορπίζεται στους πέντε ανέμους, πρώτον για να διασκεδάσει το Υπουργείο τις εντυπώσεις της «επιτυχούς αυτοδιάθεσης» των Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, σε Ιδρύματα με κύρος και εμπειρία και δεύτερον για να οικειοποιηθούν κάποιοι “πρωτεργάτες” και ‘’παραγοντίσκοι’’ τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η κατάληξη θα είναι, ο πυρήνας ενός αυτόνομου ενιαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος να διαλυθεί (και μαζί με αυτό και η οικονομία και η ανάπτυξη που περιστρέφονται γύρω του) και τα νέα παραρτήματα θα καταλήξουν  η ουρά της ουράς των Μεγάλων Ιδρυμάτων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Υπουργός αρνήθηκε να παρευρεθεί στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΤΕΙ τον Απρίλιο του 2018 στην έδρα του Ιδρύματος και στην έδρα της Περιφέρειας. Τώρα επέλεξε τα Ψαχνά. Τυχαία; Κανείς δεν είναι αφελής για να ονειρεύεται…..  Γιατί κανείς δεν ακουμπάει τις άλλες Περιφέρειες που τυχαίνει να έχουν περισσότερα από 2 Τριτοβάθμια Ιδρύματα (όπως Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία); Η εφαρμογή των σχεδίων του Υπουργείου γιατί θα πρέπει να στοχεύει στην εξαφάνιση του ενός και μοναδικού Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στη Στερεά Ελλάδα, το οποίο ήδη έχει υποστεί μία συγχώνευση το 2013; 

Κι ενώ αυτά πραγματοποιήθηκαν στα Ψαχνά το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ταυτόχρονα στην επίσημη ιστοσελίδα του ότι είναι έτοιμο το πόρισμα για συνέργεια του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Το σίγουρο είναι ότι για μια ακόμη φορά η μόνη χαμένη θα είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Και το ερώτημα που παραμένει μετέωρο και αναπάντητο είναι, γιατί όλες αυτές οι Ακαδημαϊκές Μονάδες που υπάρχουν ή πρόκειται να δημιουργηθούν κάτω από την ομπρέλα άλλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων δεν είναι ικανές –με την υποστήριξη και συμβολή του Υπουργείου- να αποτελέσουν τον πυρήνα της δημιουργίας ενός Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα;

Στα πλαίσια αυτών των επιχειρημάτων και αυτών των προβληματισμών, οι εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήσαμε, συμβολικά, την Τετάρτη 27 Ιουνίου και ώρα 12.00 στάση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.  Καλούμε όλους τους φορείς που συμφωνούν και πιστεύουν ότι η Στερεά Ελλάδα αξίζει το δικό της Πανεπιστήμιο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παλέψουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com