Ρίγανη: Ισχυρές οι αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 16:18 Ρίγανη: Ισχυρές οι αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές της ιδιότητες

Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, Κ, Α, Β3 και Β6 και αποτελεί ένα από τα βότανα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Παράλληλα περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο, , φώσφορο και σίδηρο καθώς και β-καροτίνη.

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Οι αντιοξειδωτικές της ουσίες  θυμόλη και καρβακρόλη, έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης, ήταν γνωστές στους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν εκτεταμένα ως φάρμακο. Πολλές είναι οι αναφορές που συναντούμε στα αρχαία κείμενα για τη θεραπευτική της χρήση : Ο Αριστοτέλης ανέφερε ότι αν κάποιο κατσίκι είχε τραυματιστεί από βέλος, έτρωγε άγρια ρίγανη και η πληγή του έκλεινε.

Ο Ιπποκράτης, ομοίως τη θεωρούσε πανίσχυρο αντισηπτικό. Τη συνιστούσε επίσης για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος από τη ψωρίαση, καθώς και για τα στομαχικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, θεωρούνταν ότι το αφέψημα του θαυμαστού αυτού βοτάνου θεράπευε σπασμούς, δηλητηριάσεις, κολικούς, εξωτερικά πρηξίματα και χρόνιους ρευματισμούς.

Θεραπευτικά Οφέλη

Η ρίγανη παρέχει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων στον οργανισμό. Μερικά από τα σημαντικότερα θεραπευτικά της οφέλη, όπως αναφέρει το webmd.com, είναι:

Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Έχει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση. Τα πτητικά έλαια που περιέχει, μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν τροφιμογενείς λοιμώξεις.

Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του candida albicans, που ενδέχεται να προκαλέσει κολπίτιδα ή στοματικές λοιμώξεις.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως : διαβήτη, καρδιακών και αυτοάνοσων παθήσεων. Συστατικό στοιχείο της ρίγανης, η καρβακρόλη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Η περιεκτικότητα της  σε β-καρυοφυλλίνη (E-BCP), μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία διαταραχών, όπως η οστεοπόρωση και η αθηροσκλήρωση.

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες. Επιβραδύνει τη φθορά των κυττάρων και κάτ’επέκταση τη διαδικασία της γήρανσης.

Η υψηλή περιεκτικότητα της σε βιταμίνη C συμβάλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου και κρατάει υγιή τα δόντια και τα ούλα, ενώ η περιεκτικότητα της σε  βιταμίνης Ε προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ρίγανη – Προστατεύει από στομαχικά προβλήματα

Τα στομαχικά προβλήματα προκαλούνται από λοιμώξεις και κυρίως από το ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori), το οποίο είναι ικανό να αναπτυχθεί στα τοιχώματα του στομάχου και να διαφοροποιήσει σημαντικές λειτουργίες του, όπως την παραγωγή των οξέων προκαλώντας πόνο, φούσκωμα και έλκος.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης ως ισχυρό αντισηπτικό, είναι ικανό να απενεργοποιήσει το ελικοβακτηρίδιο και άλλα μικρόβια, που ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχικά προβλήματα.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ιογενούς λοίμωξης

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, τα συστατικά της ρίγανης μας προστατεύουν από ορισμένους ιούς. Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν συσχετιστεί με αντιιικές ιδιότητες.

Σε εργαστηριακή έρευνα παρατηρήθηκε ό,τι η καρβακρόλη απενεργοποιεί τον νοροϊό, μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση