Καύσωνας: Τα 10 τρόφιμα που μας κρατάνε δροσερούς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 11:12 Καύσωνας: Τα 10 τρόφιμα που μας κρατάνε δροσερούς

Τα τρόφιμα που βοηθούν το οργανισμό να ανταποκριθεί καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα παρουσιάζουν ειδικοί στο NEWS 24/7. Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στη διατροφή μας όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει.

Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία αν τα καταναλώσουμε κατά τις περιόδους με υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να μας προκαλέσουν δυσφορία.

«Τηγανιτά και τρόφιμα με πολλά λιπαρά θα πρέπει να τα αποφεύγουμε, τουλάχιστον μέχρι να μειωθεί και πάλι η θερμοκρασία, καθώς ενδέχεται να μας προκαλέσουν δυσφορία τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και το βράδυ», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

«Ως γενική οδηγία, καλό είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το καρπούζι, το πεπόνι και άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, τα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα έχουν λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι έχουν διπλό όφελος τις ημέρες του καύσωνα», συμπληρώνει η κυρία Σταματάκη.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτές τις ημέρες η αντικατάσταση κάποιων τροφίμων με φρούτα και λαχανικά μπορεί να κάνει «θαύματα» καθώς θα μας βοηθήσει να αισθανόμαστε λιγότερο τη ζέστη από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Αυτά είναι ενδεικτικά 10 τρόφιμα που μπορούν να μας κρατήσουν δροσερούς τις ημέρες του καύσωνα

1. Ντομάτες

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, γνωστό ως ισχυρό παράγοντα πρόληψης του καρκίνου, αλλά και μία ουσία που προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι κόκκινες ντομάτες είναι σε ποσοστό 94% νερό, ενώ η πράσινη ποικιλία είναι περίπου 93%. Κάτι που τις κάνει ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τις ημέρες του καύσωνα.

2. Πράσινες σαλάτες

Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά αποτελούνται από 80% έως 95% από νερό και είναι εύκολα στην πέψη. Αυτό σημαίνει ότι περνούν γρήγορα από το πεπτικό σύστημα, δίνοντας μια αίσθηση δροσιάς σε ολόκληρο τον οργανισμό.

3. Πεπόνι και καρπούζι

Το πεπόνι και το καρπούζι σβήνουν ακόμα και την πιο έντονη δίψα τις ημέρες του καύσωνα. Το πεπόνι έχει επίσης σχετικά λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95%), καθιστώντας το μια εξαιρετικά δροσιστική προσθήκη στο καθημερινό μενού, τουλάχιστον γι' αυτές τις ημέρες.

4. Πικάντικες πιπεριές

Πιθανώς το τελευταίο πράγμα που σας αρέσει στον καύσωνα είναι οι καυτερές τροφές. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που έχουν είναι αντίθετο από αυτό που φανταζόμαστε, καθώς διεγείρουν τους υποδοχείς θερμότητας στο στόμα, ενισχύοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας ιδρώτα, κάτι που δροσίζει ολόκληρο τον οργανισμό.

5. Σέλινο

Αυτό το λαχανικό είναι 95% νερό και πλούσιο σε βιταμίνες, κάτι που το κάνει ιδανικό σύμμαχο για τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο έχει μόνο 16 θερμίδες.

6. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθούν την πέψη, βοηθά ώστε να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Και μπορεί να φαίνεται αρκετά «πυκνό», όμως στην πραγματικότητα είναι κατά 91% νερό.

8. Κόκκινα φρούτα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα κεράσια παράγουν μια ψυχρή ενέργεια στο σώμα, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να μας βοηθούν να μειώσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού μας.

9. Γάλα και νερό καρύδας

Το γάλα και το νερό καρύδας περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενυδάτωση, πράγμα που σημαίνει ότι και τα δύο δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και γεμάτα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική τους κατανάλωση δεν συνίσταται, καθώς, αν και φυτικά, έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

10. Αγγούρι

Τα αγγούρια είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, καθώς περιέχουν πολύ νερό και μας βοηθούν να δροσιστούμε. Στην πραγματικότητα τα αγγούρια είναι κατά 95% νερό, ενώ περιέχουν και πολλές βιταμίνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση