Η επιστήμη μίλησε: Η μουσική λειτουργεί ως φάρμακο που μειώνει τον πόνο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 13:02 Η επιστήμη μίλησε: Η μουσική λειτουργεί ως φάρμακο που μειώνει τον πόνο

Βάλε τα ακουστικά σου γιατί νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μουσική μπορεί να μειώσει τον πόνο 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη περιγράφει τη μουσική ως το «φάρμακο της ψυχής». Τώρα, μία νέα έρευνα ρίχνει «φως» στις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής, οι οποίες σχετίζονται και με τον σωματικό πόνο. Η μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Pain Research, αποκάλυψε ότι η μουσική που προτιμά ο κάθε ασθενής μειώνει σημαντικά τη δυσφορία ενώ ενισχύει την ικανότητα του να αντιμετωπίζει τον σωματικό πόνο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 63 υγιείς συμμετέχοντες, θερμαίνοντας μία περιοχή στο αριστερό τους χέρι. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ακούσουν δύο από τα αγαπημένα τους κομμάτια ή χαλαρωτική μουσική ή ανακατεμένα είδη μουσικής ή σιωπή. Στο τέλος της ερευνητικής διαδικασίας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ένταση και την αίσθηση του πόνου που αισθάνθηκαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τον πόνο ως λιγότερο έντονο κατά περίπου τέσσερις βαθμούς σε μια κλίμακα 100 βαθμών, αλλά και λιγότερο δυσάρεστο κατά περίπου εννέα βαθμούς, όταν άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική.Με τη σειρά του, ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι το αγαπημένο είδος μουσικής του καθενός, μείωσε την αίσθηση του πόνου, κατά περίπου ένα βαθμό σε μια κλίμακα 10 βαθμών. Πρόκειται για μια σημαντική μείωση, τουλάχιστον τόσο ισχυρή όσο αυτή που προσφέρει η λήψη ενός παυσίπονου. Η μουσική που δημιουργεί έντονα συναισθήματα ίσως έχει ακόμα πιο ισχυρό αποτέλεσμα».

Πηγή: jenny.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση