30 φορές πάνω τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, μέσα σε ένα χρόνο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 09:33 30 φορές πάνω τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, μέσα σε ένα χρόνο

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς βιώνει η Ευρώπη, καθώς πάνω από 30.000 κρούσματα ιλαράς ανέφεραν τα 40 από τα 53 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις αρχές του μέχρι τον Οκτώβριο 2023.

Σε σύγκριση με τις 941 περιπτώσεις ιλαράς που αναφέρθηκαν το 2022, τα 30.000 κρούσματα αντιπροσωπεύει μια 30πλάσια αύξηση. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα σε όλη την ευρωπαική περιφέρεια για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.

«Έχουμε δει στην Ευρωπαική περιφέρεια όχι μόνο 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλείες, ενώ 5 θάνατοι σχετίστηκαν με την ιλαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό», εξήγησε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών από αυτή την δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια. Απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση. Είναι ζωτικής σημασίας όλες οι χώρες να είναι προετοιμασμένες να ανιχνεύουν γρήγορα και να ανταποκρίνονται έγκαιρα σε κρούσματα ιλαράς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο προς την εξάλειψη της ιλαράς».

Το 2023 η ιλαρά έχει επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σημαντικές διαφορές στην ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων μεταξύ των χωρών. Συνολικά, 2 στις 5 περιπτώσεις ήταν σε παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών και 1 στις 5 περιπτώσεις ήταν σε ενήλικες 20 ετών και άνω. Από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο, αναφέρθηκαν 20.918 κρούσματα νοσηλείας και αναφέρθηκαν 5 θάνατοι από ιλαρά σε 2 χώρες.

Αυτή η αναζωπύρωση της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις χώρες της Ευρωπαικής περιφέρειας από το 2020 έως το 2022. Η πανδημία COVID-19 επηρέασε σημαντικά την απόδοση του συστήματος ανοσοποίησης σε αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα ή δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένα.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση