Ο χειμώνας κάνει… καλό στην υγεία: Ειδικοί αποκαλύπτουν τα εκπληκτικά οφέλη του κρύου καιρού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2024 11:16 Ο χειμώνας κάνει… καλό στην υγεία: Ειδικοί αποκαλύπτουν τα εκπληκτικά οφέλη του κρύου καιρού

Το κρύο του χειμώνα μπορεί να μας κάνει να αυξήσουμε την θερμοκρασία στο σπίτι μας ή να ανάψουμε το τζάκι. Ωστόσο έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προσφέρει μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μεταβολισμού και την ενίσχυση της διάθεσής.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι μία βουτιά σε κρύο νερό ή περπάτημα στο κρύο μπορούν να βοηθήσουν πολύ την υγεία σας. Δεκαετίες έρευνας έχουν συνδέσει με πολλαπλά οφέλη την έκθεση στο κρύο, είτε με τη μορφή μπάνιου, του ντους ή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους.

Το κρύο έχει αποδεχτεί ότι βοηθάει το σώμα αφού ενισχύει τον μεταβολισμό, αναζωογονεί το δέρμα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει την καρδιά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ ισχυρίζονται ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στο μυαλό σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία που μπορεί να έχει το κρύο στην υγεία σας:

Μπορεί να ενισχύσει την καρδιά σας και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γρίπης

Η άσκηση στο κρύο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τυχόν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά θα μειώσει την πιθανότητα ακόμη και να προσβληθείτε από κάποιον ιό.
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα ενάντια στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πιο έτοιμο να καταπολεμήσει τους ιούς και τα συμπτώματα που προκαλούν. Η άσκηση στο κρύο μπορεί επίσης να ενισχύσει την καρδιά σας, καθώς πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες σας και να έχει θετική επίδραση στην ψυχική σας υγεία

Η μελαγχολία του χειμώνα ή η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), εμφανίζεται λόγω των μικρότερων ημερών και του γεγονότος ότι το σώμα δεν λαμβάνει αρκετός φως και ενδορφίνες.
Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Άστον υποστηρίζουν ότι η άσκηση έχει ιδιαίτερα έντονη επίδραση στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να ανεβάσει πολύ σημαντικές ορμόνες στο σώμα και να βοηθήσει στην διατήρηση της καλής διάθεσης.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι μια καλή προπόνηση μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από τη λήψη αντικαταθλιπτικών για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Εκτός από αποτελεσματικό τονωτικό της διάθεσης, εάν βγαίνετε έξω στον καθαρό αέρα σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορείτε να αυξήσετε και τα επίπεδα βιταμίνης D.

Ένα πιο δροσερό περιβάλλον θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Ο ύπνος σε κρύο δωμάτιο βοηθά το σώμα σας να απελευθερώσει επαρκείς ποσότητες μελατονίνης και εμποδίζει την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) να αυξηθεί και να σας ξυπνήσει. Με απλά λόγια κοιμάστε καλύτερα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην κρεβατοκάμαρά σας θα σας εξασφαλίσουν ότι θα κοιμηθείτε πιο γρήγορα, καθώς δημιουργείτε ένα περιβάλλον που το σώμα σας να απελευθερώσει θερμότητα και να υποστηρίξει τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του.

Το κρύο νερό μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα σας

Το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας. Το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματός σας και να το κάνει ξηρό. Το κρύο νερό βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων για να συσφίξει προσωρινά τους πόρους και να μειώσει την ερυθρότητα.

Η άσκηση σε κρύο καιρό σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες και να διαχειριστείτε το βάρος σας, αφού το σώμα σας θα εργαστεί πιο σκληρά για να διατηρήσει την θερμοκρασία του. Όσο το σώμα εργάζεται για να παραμείνει ζεστό, ο μεταβολισμός επιταχύνεται και το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Η θεραπεία με κρύο νερό θα μπορούσε να μειώσει τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία

Τι γίνεται με το να βυθίζετε ολόκληρο το σώμα σας σε παγωμένο νερό; Η θεραπεία με κρύο νερό έχει αναφερθεί ότι ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Ωστόσο χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να πιστοποιηθούν τα αποτελέσματα για τα οφέλη.

Μερικά από τα οφέλη που φέρεται να προέρχονται από τη θεραπεία με κρύο νερό περιλαμβάνουν τη μείωση του μυϊκού πόνου και της δυσκαμψίας μετά την άσκηση και τη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής.

Επίσης βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γενική και ψυχική ευεξία. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί όταν βουτάνε σε παγωμένα νερά να είναι ελεγχόμενη η έκθεση τους.

Συγκεκριμένα συμβουλεύουν κάποιος να προτιμάει τα κρύα ντους και τα κρύα μπάνια και όχι τις βουτιές στην θάλασσα, όπου δεν έχετε έλεγχο της θερμοκρασίας και της έκθεσης στο παγωμένο νερό.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση