6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε εκτός ψυγείου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024 11:07 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε εκτός ψυγείου

Πολλές φορές αφήνουμε διάφορα είδη τροφής εκτός ψυγείου, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων. Ωστόσο, τρόφιμα που είναι στο ντουλάπι, είτε συσκευασμένα, είτε κονσερβοποιημένα, θα πρέπει να μην παραμείνουν εκτός ψυγείου.

Τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε εκτός ψυγείου:

1. Βούτυρα ξηρών καρπών

Σύμφωνα με το National Peanut Board των ΗΠΑ, τα περισσότερα φυστικοβούτυρα μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες στο ντουλάπι ή στον πάγκο μετά το άνοιγμα. Ωστόσο, ορισμένα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών απαιτούν ψύξη για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της υφής.

Τα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών, τα οποία παρασκευάζονται από αλεσμένους ξηρούς καρπούς χωρίς πρόσθετα συντηρητικά ή σταθεροποιητές, πρέπει συχνά να ψύχονται μετά το άνοιγμα για να διατηρηθεί η φρεσκάδα τους και να αποφευχθεί η αλλοίωση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυσικά βούτυρα ξηρών καρπών περιέχουν υψηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών, τα οποία μπορούν να ταγγίσουν με την πάροδο του χρόνου εάν εκτεθούν σε θερμότητα, φως ή αέρα. Η ψύξη επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης και βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης του βουτύρου ξηρών καρπών.

2. Μαρμελάδες και ζελέ

Πολλοί κρατούν στον πάγκο της κουζίνας ανοιχτά βάζα μαρμελάδας ή ζελέ.

Αν και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) λέει ότι είναι ασφαλές να έχετε εκτός ψυγείου ένα κλειστό βάζο μαρμελάδας ή ζελέ για έως και 12 μήνες, είναι σημαντικό να τα βάλετε στο ψυγείο όταν τα ανοίξετε για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας και βακτηρίων.

3. Υπολείμματα φαγητού

Μην αφήνετε το φαγητό που έχει περισσέψει εκτός ψυγείου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τροφιμογενών ασθενειών εάν το αφήσετε εκτός ψυγείου περισσότερο από δύο ώρες.

4. Αυγά

Το να αφήσετε τα αυγά στον πάγκο, πιστεύεται ότι είναι ασφαλής πρακτική σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι καλύτερα να τα βάλετε στο ψυγείο για να είστε σίγουροι ότι δεν θα αναπτυχθεί σαλμονέλα ή άλλα επιβλαβή βακτήρια.

5. Ανοικτές κονσέρβες

Εάν ανοίξετε ένα κονσερβοποιημένο τρόφιμο και δεν χρησιμοποιήσετε όλο το περιεχόμενο, είναι σημαντικό να μεταφέρετε ό,τι έχει απομείνει σε μια σακούλα τροφίμων με φερμουάρ ή σε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων και στη συνέχεια να το βάλετε στο ψυγείο αμέσως.
Αν και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορούν να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι, όσο διάστημα είναι σφραγισμένα, θεωρούνται ευπαθή – και ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων – μόλις τα ανοίξετε.

6. Ευαίσθητα τρόφιμα

Τέλος, κάθε τρόφιμο που είναι πιθανό να χαλάσει, να αποσυντεθεί ή να καταστεί μη ασφαλές για κατανάλωση, εάν δεν αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 4 βαθμούς Κελσίου θεωρείται ευπαθές. Αυτό περιλαμβάνει κομμένα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά και οποιαδήποτε άλλα αναλώσιμα είδη με περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Για να αποτρέψετε τις τροφιμογενείς ασθένειες, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ευπαθή τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας. Αντίθετα, βάλτε τα στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από το άνοιγμα ή την κοπή τους, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλες μορφές μόλυνσης.

Πηγή: healthstories.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση