• Εκτύπωση

Επιβλητική έναρξη θητείας οραματίζεται ο Ερντογάν - Προσκάλεσε Ομπάμα, Πούτιν στην ορκωμοσία



Πρόσκληση προς τους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Αυγούστου απηύθυνε η Άγκυρα.

Με τις διεργασίες και τις εξελίξεις που θα διαδραματιστούν τις επόμενες δέκα πέντε μέρες θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία. Στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν από την ορκωμοσία του Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος, όπου Θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός που θα αντικαταστήσει τον Ερντογάν στην ηγεσία του. Στη συνέχεια, ο νέος ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θα λάβει από τον πρόεδρο Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Στις 5-6 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) όπου θα εκλεγεί αρχηγός. Η απόφαση ελήφθη μετά την κριτική που ασκήθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση λόγω της αποτυχίας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Υποψηφιότητα για την ηγεσία ανακοίνωσαν προς το παρόν ότι θα θέσουν ο σημερινός αρχηγός Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που θεωρείται εκπρόσωπος της τάσης των κεμαλιστών στο κόμμα.
Για αμφότερα τα κόμματα, οι εν λόγω διαδικασίες φαίνεται ότι ανοίγουν πληγές. Το κατά πόσο αυτές θα βαθύνουν ή θα επουλωθούν θα φανεί από τις εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες κανονικά θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2015.
Ως προς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τα ερωτήματα είναι δύο. Πρώτον, κατά πόσο ο Νταβούτογλου θα καταφέρει να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να οδηγήσει το κόμμα του σε νίκη στις βουλευτικές εκλογές και δεύτερον, πόσο προβληματικό θα είναι το γεγονός ότι προς το παρόν φαίνεται παραγκωνισμένος από όλα αυτά ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

newsit.gr


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB