Πανουργιάς Παπαϊωάννου: «Θέλω να δω τους Λαμιώτες να χαμογελούν και πάλι...»

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 23:25 Πανουργιάς Παπαϊωάννου: «Θέλω να δω τους Λαμιώτες να χαμογελούν και πάλι...»

«Δεν πρόκειται να προδώσω ποτέ την αγάπη και την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων που με τόση αγωνία και λαχτάρα μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν. Θέλω σε αυτά τα θλιμμένα πρόσωπα που αντίκρισα, να επιστρέψει το χαμόγελο...», λέει ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου σε συνέντευξή του στο LamiaReport.

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου ανοίγει τα χαρτιά του στο LamiaReport και τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο, μιλώντας για όσα έγιναν την προεκλογική περίοδο, αλλά και ποιες ειναι οι μικρές και οι μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης μέρας.

Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου τονίζει ότι «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη που εισέπραξα όλη αυτή την περίοδο. Ήταν για μένα συγκλονιστική εμπειρία. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Δεσμεύομαι απέναντί τους ότι θα φανώ αντάξιος αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο, το ξέρω. Όμως είμαι έτοιμος και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα μου....»

Επίσης διαβεβαιώνει τις Λαμιώτισσες και τους Λαμιώτες πως ό,τι κι αν ψηφίσουν την Κυριακή, «εμείς αν εκλεγούμε θα τους αγκαλιάσουμε όλους και θα είμαστε μια γροθιά. Δεν μας χωρίζει τίποτα. Αντίθετα μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αγωνία όλων μας να κάνουμε βήματα μπροστά....», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη:

LR: Φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Πώς πήγε, ήταν όπως τα περιμένατε;

ΑΠ: Η δική μας προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει πολύ πριν την τυπική προκήρυξη των εκλογών. Έχουμε «τρέξει» σε όλο τον Δήμο και έχουμε έρθει σε επαφή με χιλιάδες δημότες. Μόνο με την προσωπική επαφή καταλαβαίνεις την αγωνία των συμπολιτών μας. Ήταν δύσκολα, είχε πολλές απαιτήσεις, όμως έπαιρνα δύναμη από την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου. Πολλές φορές ήταν συγκινητική. Όταν βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους να σε αγκαλιάζουν στα χωριά και να σου λένε «κάνε κάτι να βγούμε από τον βάλτο που είμαστε σήμερα», είναι δυνατόν να μη λυγίσεις;

LR: Τι είδατε στα χωριά αλλά και γενικότερα στο δήμο στις επισκέψεις που κάνατε;

ΑΠ: Αν μπορούσα να το πω με μια λέξη, θα έλεγα "εγκατάλειψη". Ήξερα ότι είχαμε μείνει πολύ πίσω σαν Δήμος Λαμιέων, αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' ότι νόμιζα. Στα χωριά μας δεν υπάρχουν υποδομές, έχουν σοβαρά προβλήματα και στην οδοποιία. Σε πολλές συνοικίες μας δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ή είναι ακατάλληλα. Και μεγάλο το πρόβλημα με τις παιδικές χαρές. Είναι δυνατόν να φοβάται η μητέρα να πάει το παιδί της στην παιδική χαρά, γιατί κινδυνεύει να τραυματιστεί; Θέλει πάρα πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και να ξέρετε κύριε Κωνσταντόπουλε ότι είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

Ζητάω μόνο την κατανόηση των δημοτών γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Είναι όλα καταγεγραμμένα, δεν τα ξεχνάμε. Εάν μας τιμήσουν με την ψήφο τους και είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή, για ό,τι έχουμε δεσμευτεί θα γίνει. Και θα γίνει γιατί εμείς είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των υποσχέσεων, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί.

Θέλω να το πω και μέσα από τη δική σας συνέντευξη. Δεν πρόκειται να προδώσω ποτέ την αγάπη και την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων που με τόση αγωνία και λαχτάρα μας αγκάλιασαν και μας στήριξαν. Θέλω σε αυτά τα θλιμμένα πρόσωπα που αντίκρισα, να επιστρέψει το χαμόγελο. Θέλω να δω τους Λαμιώτες να χαμογελούν και πάλι.

LR: Είδαμε στο πρόγραμμά σας, ότι αν εκλεγείτε θα κάνετε Αντιδήμαρχο καθημερινότητας. Οι άλλοι δεν φτάνουν;

ΑΠ: Σας είχα πει και την προηγούμενη φορά ότι για εμάς ο Δημότης είναι πάνω απ' όλα. Το πρώτο μέλημά μας είναι η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αν δεν λύσουμε τα απλά τα καθημερινά, πως θα πάμε για τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα; 

Ναι λοιπόν, θα υπάρχει ένας υπεύθυνος Αντιδήμαρχος καθημερινότητας, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του θα συγκεντρώνει όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Από τη λακκούβα και την καμένη λάμπα, μέχρι τα ακαθάριστα οικόπεδα και τα αδέσποτα. Η πόρτα του θα είναι ανοιχτή όλες τις ώρες για τους δημότες, οι οποίοι θα μπορούν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά να ενημερώνουν για τα προβλήματα.

Και φυσικά δεν θα σταματάμε στην καταγραφή. Θα πρέπει να δίνονται λύσεις, να ενημερώνεται ο δημότης, να υπάρχει λογοδοσία και απολογία γιατί καθυστέρησε ή γιατί δεν λύθηκε κάποιο πρόβλημα. Είμαστε στο 2023 και αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Ίσως όχι για όλους, αν κρίνω από τα αμέτρητα παράπονα που άκουσα όλη αυτή την περίοδο.

LR: Θα ήθελα να επανέλθω στο προεκλογικό κλίμα, στο οποίο μάλιστα ανέβηκαν οι τόνοι. Εννοώ τις καταγγελίες του κ. Καραΐσκου ότι δέχτηκε απειλές και όλα αυτά που ακολούθησαν.

ΑΠ: Κοιτάξτε κ. Κωνσταντόπουλε δεν θέλω να πω πολλά γι' αυτό το θέμα, γιατί, όπως καλά γνωρίζετε, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη, στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην οποία προσέφυγα άμεσα για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά ακούστηκαν σε βάρος μου. 

Κάποιοι όταν κατάλαβαν ότι χάνουν το παιχνίδι θέλησαν να πετάξουν την μπάλα εκτός γηπέδου. Είδαν τη συντριπτική ήττα να έρχεται και δεν θέλησαν να αντιπαρατεθούμε πολιτικά και να απολογηθούν για τα πεπραγμένα τους.  Δυστυχώς γι' αυτούς ο κόσμος έχει και κρίση και γνώση. Γιατί όλοι σε μια μικρή κοινωνία ζούμε και ο καθένας από εμάς έχει δώσει δείγματα γραφής.

LR: Επειδή είπατε για προγράμματα. Οι αντίπαλοί σας λένε ότι δεν έχετε πρόγραμμα.

ΑΠ: Μα μόλις εσείς λίγο πριν είπατε ότι διαβάσατε στο πρόγραμμά μας για τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας. Ακούστε, το λένε γιατί το θράσος τους περισσεύει. Νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τους δημότες. Και σχέδιο έχουμε και πρόγραμμα έχουμε, το οποίο βρίσκεται και στα χέρια των δημοτών. Μπορούν επίσης οι πολίτες να το να το δουν στην ιστοσελίδα μας, μέσα από την οποία μάλιστα έγινε και δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα του Συνδυασμού "Δύναμη Ανάπτυξης για τη Λαμία". 

Άλλοι είναι αυτοί που μιλάνε για μεγαλόπνοα προγράμματα, για εκατομμύρια και για έργα, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Δυστυχώς και πάλι γι' αυτούς, οι δημότες που θα πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή, κυκλοφορούν τα τελευταία πέντε χρόνια σε αυτόν τον Δήμο και γνωρίζουν πολύ καλά τι έχει γίνει και πολύ περισσότερο τι δεν έχει γίνει. Είπα και πριν, οι δημότες έχουν κρίση. Πρέπει να τους σεβόμαστε, να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους λέμε την αλήθεια. Εμείς έτσι θα λειτουργούμε, ως νέα δημοτική αρχή, αν μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Και την επόμενη φορά θα τους ζητήσουμε να μας κρίνουν ακόμη πιο αυστηρά.

LR: Θέλετε να μας πείτε τις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα;

ΑΠ: Πρώτα απ' όλα είπαμε είναι η καθημερινότητα. Θέλουμε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του δημότη σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Από τα πεζοδρόμια, τις παιδικές χαρές, τους εσωτερικούς δρόμους, τα σκουπίδια, τα αδέσποτα, το κυκλοφοριακό, την παραβατικότητα και πολλά άλλα που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα μιας συγκεκριμένης μερίδας των Ρομά. Θα πρέπει να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και Αρχές και να δώσουμε ένα τέλος. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα αδέσποτα. Και εδώ πρέπει να συνεργαστούμε με τον Φιλοζωϊκό σύλλογο  για να δοθεί λύση. 

Θέλουμε προσβασιμότητα παντού για ΑμεΑ, θέλουμε ταχύτερο πρόσβαση στο διαδίκτυο, θέλουμε πολύ περισσότερο πράσινο και δρόμους περιπάτου που να συνδέουν το κέντρο με περιφερειακά ωραία μέρη της πόλης μας. Είναι επίσης τα σκουπίδια, οι κάδοι που δεν πλένονται, είναι η υπογειοποίηση των κάδων, όπου αυτή μπορεί να γίνει, είναι οι αθλητικές υποδομές για τα παιδιά μας.

Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του δημότη, αλλά και του επισκέπτη, που θα πρέπει να έρθει σε μια πόλη καθαρή, φιλική, χρηστική. Εάν θα δείτε στο πρόγραμμά μας αναφερόμαστε στην κάρτα του επισκέπτη. Την κάρτα, που εκτός από τα περίπτερα και άλλα σημεία, θα μπορεί να την «κατεβάσει» και μέσα από εφαρμογή, για να ξέρει ποια μέρη αξίζει να επισκεφτεί στην πόλη μας, που να πάει για φαγητό και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. 

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργεί το αναψυκτήριο στο Κάστρο της πόλης. Είναι ένα από τα καλύτερα σημεία και έχουμε εκεί ένα φοβερό Μουσείο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το ζωντανέψουμε. Όπως θέλουμε να ζωντανέψουμε ξανά και την αγορά της πόλης, που πονάει η ψυχή σου όταν περπατάς σε κεντρικούς δρόμους και βλέπεις τόσα κλειστά καταστήματα. Επίσης όπως όλες οι σύγχρονες πόλεις έτσι και η Λαμία θα πρέπει να αποκτήσει μια μόνιμη στεγασμένη αγορά, ενώ θα πρέπει να μετακινηθεί σε μόνιμο χώρο και η κεντρική λαϊκή αγορά του Σαββάτου.  

LR: Αν αφήσουμε την καθημερινότητα και σας ζητήσω να πάμε στα πιο μεγάλα, όπως είπατε πριν, ποια είναι η προτεραιοποίηση για σας;

ΑΠ: Κύριε Κωνσταντόπουλε πιστέψτε με, μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά, να ξέρεις τη δουλειά, να μπορείς να κάνεις σωστή ιεράρχηση και να μπορείς να "τρέχεις»παράλληλα projects, έχοντας βέβαια και μια δυνατή ομάδα που να γνωρίζει o καθένας το αντικείμενο που του έχει ανατεθεί.

Καταρχήν σας λέω ότι θα κινήσουμε γη και ουρανό για να αποκτήσει η Λαμία το δικό της Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο Ρούμελης, με έδρα τη Λαμία. Εμείς δεν δεχόμαστε να είμαστε παράρτημα της Θεσσαλίας και η Λαμία να είναι η μοναδική έδρα Περιφέρειας που δεν έχει Πανεπιστήμιο.

Βασική μας προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα και η θωράκιση της πόλης και των χωριών μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα είναι ολοένα και πιο συχνά, λόγω της κλιματικής κρίσης. Το θέμα με την κοινότητα του Κόμματος και άλλων παραποτάμιων κοινοτήτων του Σπερχειού πρέπει να τελειώσει το συντομότερο.

Επίσης από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να δούμε είναι τα σχολικά κτίρια. Η ασφάλεια των παιδιών μας στα σχολεία ειναι πάνω απ' όλα. Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι πολλά σχολεία είναι ασυντήρητα και υπάρχουν προβλήματα. Είδατε τι έγινε πρόσφατα με τον 13χρονο μαθητή. Θα τα ελέγξουμε ένα - ένα εξονυχιστικά.

Στόχος μας είναι να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι ιαματικές πηγές μας, τα ιστορικά μνημεία μας, που είναι παγκόσμιας εμβέλειας και παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στον θρησκευτικό και αθλητικό τουρισμό. Αν δουλέψουμε σωστά, στοχευμένα και οργανωμένα μπορούμε να κάνουμε τη Λαμία και τον δήμο μας προορισμό. Εξάλλου, είναι σε ένα τόσο νευραλγικό γεωγραφικό σημείο, που αν το αξιοποιήσουμε σωστά θα δούμε πολύ σύντομα αποτελέσματα.

Είναι η ΠΕΛ, το αύριο της οποίας πρέπει να το δούμε μέσα από το πρίσμα της ανταποδοτικότητας στην τοπική κοινωνία, από την επισκεψιμότητα που θα καταφέρουμε να έχει αυτός ο χώρος όλο το χρόνο και όχι μόνο κάποιες περιόδους. Νομίζω ότι υπήρξε βιαστική αντιμετώπιση στο θέμα της ΠΕΛ, απλά για να έχουν να ανακοινώσουν κάτι για την προεκλογική περίοδο. Και φυσικά είναι και τα 13 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ που είναι στον αέρα.

Είναι το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, στο οποίο σαν Λαμία έχουμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Είναι η δημιουργία μεγάλου Αθλητικού Κέντρου στα Λουτρά Υπάτης με δυνατότητα φιλοξενίας ομάδων και επίσημων αθλητικών αγώνων. Και φυσικά η συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών, όπως το Χαλκιοπούλειο, το κολυμβητήριο, το γήπεδο της Καμαρίτσας και άλλα.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, κύριε Κωνσταντόπουλε, να φέρουμε επενδυτές, να τους δώσουμε κίνητρα και ιδέες για να επενδύσουν στον τόπο μας. Αυτό σημαίνει πολλές νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας.

Θα σας πω ένα από τα μεγάλα projects, που έχουμε βάλει στόχο και συνεργαζόμαστε με την ΑΛΑΛ και άλλους φορείς. Αυτό είναι να καταφέρουμε να κάνουμε μεγάλη πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού διεθνών προδιαγραφών, η οποία θα δώσει μεγάλη τροχιά ανάπτυξης στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι δύσκολο εγχείρημα, χρειάζονται πολλά κεφάλαια και μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, ωστόσο εμείς έχουμε τη δύναμη και τον τρόπο να το πετύχουμε και να είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από την πίστα των Σερρών, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, έχοντας αναβαθμίσει πολύ την περιοχή τους.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Σας λέω όμως υπεύθυνα ότι μπορούμε και θα κάνουμε έργα που θα μπορέσουν να αναστήσουν την αγορά μας, να μειώσουν την ανεργία και να σηματοδοτήσουν ένα καλύτερο αύριο για τον ευλογημένο αυτόν τόπο. Έχουμε την όρεξη, έχουμε τη γνώση, έχουμε το σχέδιο και με την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας θα τα καταφέρουμε.

LR: Ένα μήνυμα από εσάς στους δημότες λίγο πριν την κάλπη;

ΑΠ: Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη που εισέπραξα όλη αυτή την περίοδο. Ήταν για μένα συγκλονιστική εμπειρία. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Δεσμεύομαι απέναντί τους ότι θα φανώ αντάξιος αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο, το ξέρω. Όμως είμαι έτοιμος και έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην ομάδα μου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τις Λαμιώτισσες και τους Λαμιώτες πως ό,τι κι αν ψηφίσουν, εμείς, αν εκλεγούμε, θα τους αγκαλιάσουμε όλους και θα είμαστε μια γροθιά. Δεν μας χωρίζει τίποτα! Αντίθετα μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας και η αγωνία όλων μας να κάνουμε βήματα μπροστά. Προχωράμε μαζί λοιπόν την επόμενη μέρα, ενωμένοι, αγαπημένοι, μονιασμένοι και πάνω απ' όλα παθιασμένοι για να τα δώσουμε όλα στον Δήμο που ζούμε και αγαπάμε!

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση