2021. Μια διαφορετική Μεγάλη Πέμπτη (του Γιάννη Γουργιώτη)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 14:43 2021. Μια διαφορετική Μεγάλη Πέμπτη (του Γιάννη Γουργιώτη)

Το συναίσθημα της διαφορετικότητας με αντικείμενο την εφετινή Μεγάλη Εβδομάδα, ειδικότερα δε τη  Μεγάλη Πέμπτη, είναι καθαρά υποκειμενικό. Διότι το στοιχείο αυτό, του διαφορετικού, αντικειμενικά ομιλώντας, θα το αποδίδαμε στο περασμένο Πάσχα, του 2020, όταν οι χριστιανικοί ναοί ήταν εκτός λειτουργίας, οι δε χριστιανοί παρακολουθούσαμε τις χριστιανικές τελετές από την τηλεόραση. Εφέτος, Πάσχα του 2021, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, σχετικά ελεύθερα, αφού ο εκκλησιασμός των πιστών, έστω και περιορισμένα, είναι εφικτός, αφού διαφορετικές είναι και οι συνθήκες.

Αν και η πανδημία είναι ακόμη  παρούσα, τουλάχιστον ένα τμήμα του πληθυσμού, κυρίως οι μεγάλες ηλικίες, με τον εμβολιασμό  απόκτησαν μια κάποια ανοσία, που σημαίνει περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Έτσι,  οι αρχές, με τη συμβουλή των ειδικών λοιμωξιολόγων,  άνοιξαν το δρόμο για προσπέλαση στους ναούς, πάντα με κάποιους λογικούς αριθμητικούς περιορισμούς και με τα απαραίτητα «αξεσουάρ», ήτοι τη μάσκα και τις ενδεδειγμένες αποστάσεις μεταξύ των ατόμων.

Αφήνοντας κατά μέρος όσα διαδραματίστηκαν και συνεχίζουν διαδραματιζόμενα σχετικά με την πανδημία, ήτοι αμφισβητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθαυτό: γκρίνιες, απείθειες, γένεση της καινοφανούς και ανεξήγητης κίνησης με στόχο την άρνηση της ύπαρξης του θανατηφόρου ιού κλπ, κλπ., θα περιορισθώ στην αγωνία και το στερητικό σύνδρομο του φιλόθρησκου ελληνικού λαού, που για ένα χρόνο ένιωσε αποκομμένος από το βασικό του βίωμα: την εκπλήρωση της κοινής λατρείας στις εκκλησίες του.

Η σταδιακή μείωση των μολύνσεων από τον ιό, επέτρεψε τη χαλάρωση των μέτρων, με άνοιγμα των επαγγελμάτων, των σχολείων κλπ, αλλά και το άνοιγμα των ιερών ναών, έστω και με περιοριστικούς όρους λειτουργίας τους. Έτσι ο κάθε χριστιανός μπορεί να εκπληρώσει, έστω και περιορισμένα, τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Αυτό του δίνει χαρά, ανακούφιση και ψυχική αγαλλίαση. Το ελληνικό Πάσχα είναι η κορύφωση της ψυχικής ευδαιμονίας. Η ψυχή μας είναι αυτή που αποζητά τις αποδεσμεύσεις από τα γήινα, με ΄ο,τι υπονοείται με αυτό. Η αληθινή αγαλλίαση και η ψυχο-πνευματική ευδαιμονία πετυχαίνονται μόνο με τη συνάντηση με το θείο, σε μια πνευματική ενατένιση. Σε αυτό μας βοηθά η μελέτη των γραφών και οι πνευματικοί μας ταγοί, ήτοι ο χριστιανικός κλήρος, οι απλοί λευίτες και περισσότερο οι άρχοντες της ορθοδοξίας μας, οι Αρχιερείς (επίσκοποι), οι θεολόγοι,  λόγω θεολογικής κατάρτισης και εμβάθυνσης στο ορθόδοξο δόγμα.

Να τονίσω εδώ ότι η χώρα μας, η ορθόδοξη Ελλάδα έχει μεγάλα πνευματικά αναστήματα ανάμεσα στον κλήρο, ευρισκόμενα στις κατά τόπους περιοχές. Η δική μας περιοχή, η Φθιώτιδα είναι ιδιαίτερα ευλογημένη και ευνοημένη για το μορφωμένο κλήρο  ειδικότερα όμως αναφέρομαι στο θρησκευτικό ταγό της περιοχής μας, στο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών. Νέος στον επισκοπικό θρόνο, αλλά και νέος στην ηλικία, ο Μητροπολίτης μας με την ενθρόνισή του έφερε μια νέα πνοή στα θρησκευτικά πράγματα της περιοχής. Αντέστρεψε διοικητικά και ποιμαντορικά ειωθότα μετατοπίζοντας την ενεργό δράση από το κέντρο προς την περιφέρεια. Διαπνεόμενος από το  κήρυγμα της αποστολικής διακονίας, στα ίχνη του Αποστόλου Παύλου, που εδραίωσε, αυτός κατ’ εξοχήν- ως Απόστολος των Εθνών- τη χριστιανική πίστη, ο κ. Συμεών φαίνεται αποφασισμένος να μετουσιώσει το Βιβλικό μήνυμα σε ενσάρκωση του Λόγου, με λόγους παραίνεσης και θρησκευτικής αγάπης. Οι πιστοί τον ευχαριστούμε για την προσήνεια και την απλότητά του. Για το κήρυγμά του με λόγια απλά, αλλά βαθυστόχαστα, με ένα πλούσιο λεκτικό ρεπερτόριο που τέρπει το εκκλησίασμα. Το πέρασμά του από το χωριό μας, τις Μεξιάτες, σηματοδότησε τη διακοπή μιας αρνητικής παράδοσης: της απουσίας από την ύπαιθρό ενός Δεσπότη, με τη θρησκευτική έννοια του όρου. Πρώτη φορά το χωριό μας υποδέχεται Επίσκοπο, ως Μητροπολίτη! Τον ευχαριστούμε θερμά. Ο Κύριος να τον ενδυναμώνει και να του χαρίσει υγεία και μια βαθιά χρονική διαδρομή για το καλό της τοπικής μας  εκκλησίας. Είμαστε βέβαιοι ότι  το ενδιαφέρον του  για την εκκλησιαστική πορεία της περιοχής μας θα είναι αδιάπτωτο.

Κλείνω αυτό το σημείωμά μου με τις θερμότερες ευχές μου : η Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού να φέρει και τη δική μας ψυχική ανάσταση, την πνευματική αναγέννηση και το  ψυχικό μας αναβάπτισμα.

 

Γιάννης Γουργιώτης

Προσαρμοσμένη αναζήτηση