Ταμείο Ανάκαμψης: Εργαλείο πολιτικής, όχι μικροπολιτικής (του Νίκου Μπέτσιου)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 14:03 Ταμείο Ανάκαμψης: Εργαλείο πολιτικής, όχι μικροπολιτικής (του Νίκου Μπέτσιου)

Γράφει ο Νίκος Μπέτσιος, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς, στην Π.Ε Φθιώτιδας.

Η λογική κάθε πολιτικής και η αξία κάθε ιδεολογίας προσδιορίζεται με σαφήνεια από τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις που έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει αλλά και τις ιδέες που θέλει να μετουσιώσει σε προτάσεις δράσεων. Ο ρεαλισμός και η τεκμηρίωση των προτάσεων για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά κυρίως η δίκαια κοινωνικά ανάπτυξη και ευημερία, αποτελούν τα σημεία διαφοροποίησης των ιδεολογιών και τις διαμορφώνουν σε πολιτικές για τους λίγους και πολιτικές για τους πολλούς. Πολιτική άλλωστε, είναι ή θα έπρεπε να είναι, η αλληλεπίδραση του συνόλου των κοινωνικών ομάδων κάθε χώρας ώστε να ρυθμίζεται και να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Στην Ελλάδα του σήμερα, που βίωσε με πολύ μεγάλη δυσκολία την πανδημική κρίση του κορωνοϊού, διαπιστώνουμε δυστυχώς πως δεν έχει υπάρξει ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αυτή έχει επιφέρει εξαιτίας της ελλειμματικής πολιτικής που η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει. Αντιθέτως, η συνήθως δυσκίνητη Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις όποιες αγκυλώσεις της, έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά δημιουργώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο διατίθενται στη χώρα μας περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν μεταρρυθμίσεις και να γίνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα φαίνεται τελικά πως τους πόρους αυτούς δεν τους αξιοποιεί για να επιτύχει ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές που θα την ισχυροποιήσουν οικονομικά αλλά για επουσιώδεις κι εφήμερους εντυπωσιασμούς.

Η ποιότητα της πολιτικής έχει άμεση εξάρτηση με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών κι ενεργούν ώστε να αμβλύνουν τα προβλήματα και τις ανισότητες που υφίστανται. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός της πολιτικής για να μπορέσει να αντιληφθεί τους τομείς εκείνους στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα για τη στήριξή τους ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό αποτελεί έναν σημαντικό στόχο που οφείλουμε να εντάξουμε άμεσα στον πολιτικό μας σχεδιασμό προκειμένου να ισχυροποιηθεί η δημόσια υγεία και το κοινωνικό αγαθό της περίθαλψης και της υγείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας ώστε να αποτελέσει το βασικό πυλώνα του εθνικού συστήματος υγείας. Στη συνέχεια, σημαντική προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας με σοβαρά έργα υποδομής τα οποία όχι μόνο θα εντάξουν την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των ανεπτυγμένων χωρών αλλά θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη αλλά με όρους πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Για να είναι ολοκληρωμένη η παρέμβαση που πρέπει να γίνει με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να παραληφθεί από το σχεδιασμό η στήριξη των νέων ανθρώπων, αλλά και των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας μέσα από προγράμματα που θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος εν γένει, όπως για παράδειγμα κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα  μπορούσαν επιπροσθέτως να θεσπιστούν και μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος το οποίο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού της χώρας, είναι βέβαιο πως θα  αναδειχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα μέσο πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση, αντιθέτως, οφείλει να είναι ένα εργαλείο που θα ισχυροποιήσει τους μηχανισμούς εκείνους που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία για να ανακάμψει πραγματικά και όχι ‘λογιστικά’ Διότι, σε καιρούς κρίσης όπως αυτός που βιώνουμε, σημασία έχουν πρωτίστως οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, δεν κάνει αντιπολίτευση απλώς επισημαίνοντας ή θίγοντας τα κακώς κείμενα των αποφάσεων της κυβέρνησης. Έχει σοβαρές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, όπως αυτές που αναφέρθηκαν ήδη, οι οποίες συμβαδίζουν με την εποχή και τις ανάγκες των πολιτών και τις οποίες έχει ανοιχτά θέσει προς διαβούλευση στο δημόσιο πολιτικό διάλογο. Διότι πιστεύουμε πως η αλήθεια κάθε πολιτικής αφενός πρέπει να στηρίζεται στην απόλυτη διαφάνεια και το διάλογο και αφετέρου να αποτελεί τεκμήριο των θέσεων μας για το μέλλον του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μιλάμε για ιδεολογία με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία της κοινωνίας, αλλά απλώς για ιδεολογία της παρακμής που θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον στο βωμό της εφήμερης ματαιοδοξίας και της καπηλείας των στόχων της ζωής των συμπολιτών μας.

Νίκος Μπέτσιος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Στερεάς Ελλάδας - Φθιώτιδα

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση