Στη Βουλή η ρύθμιση για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 09:33 Στη Βουλή η ρύθμιση για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Στόχος του Μαξίμου είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας γι’ αυτό θα εισαχθεί με την μορφή του επείγοντος.

Πολιτικός «καύσωνας» θα επικρατήσει στη Βουλή τα επόμενα 24ωρα, καθώς σήμερα αναμένεται έως αργά το απόγευμα να έχει κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση του ασύλου αλλά και αλλαγές στην κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το επιτελικό κράτος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο το ζήτημα της κατάργησης του Πανεπιστημιακού ασύλου θα είναι εκείνο που θα μονοπωλήσει και θα ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει τελικά το ΚΙΝΑΛ που έχει ζητήσει την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου. Το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αυτή την ρύθμιση η οποία είναι μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την κυβερνητική πρόταση συμφωνεί η Ελληνική Λύση, ενώ διαφωνούν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η «Μέρα 25». 

Στόχος του Μαξίμου είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας γι’ αυτό θα εισαχθεί με την μορφή του επείγοντος. Την Δευτέρα και την Τρίτη θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή και αμέσως μετά θα πάρει σειρά η Ολομέλεια με στόχο την Πέμπτη να έχει ψηφιστεί, χωρίς να αποκλείεται και η Παρασκευή. 

Μαξίμου: Έχουμε στο πλευρό μας την κοινωνία 

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως η κοινωνία αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της Ακαδημαϊκής κοινότητας υποστηρίζουν την απόφαση για την κατάργηση του ασύλου. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν μετατραπεί σε ορμητήρια από άτομα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια και έχοντας ως «μανδύα» την προστασίας του ασύλου προχωρούσαν σε έκνομες πράξεις.

«Θα ισχύει δηλαδή στο ελληνικό πανεπιστήμιο ό,τι ακριβώς ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας, θα μπορούν οι Αρχές να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων» δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδημοκρατική η κατάργηση του ασύλου

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως η κατάργηση του ασύλου αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θα αναφερθούν στους αγώνες που έχουν γίνει για την κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στα Πανεπιστήμια, παράλληλα θα τονίσουν πως υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων ενώ η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης». 

ΚΙΝΑΛ: Διαφωνεί στον τρόπο επέμβασης 

Η Χαριλάου Τρικούπη ασκεί κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ζήτημα «ως κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της πολιτικής ,αντιμετωπίζοντας το με την λογική του «νόμος και τάξη» ενώ κατηγορεί και το ΣΥΡΙΖΑ που φέρει την ευθύνη για την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Το ΚΙΝΑΛ δείχνει να διαφωνεί με την τρίτη παράγραφο της διάταξης που αφορά την επέμβαση των αρχών. 

Η κυβερνητική πρόταση αναφέρει: «Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ:Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Θετικά αντιδρούν οι πρυτάνεις

Ικανοποίηση επικρατεί στην Ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς αρκετοί πρυτάνεις με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου. 

«Η ουσία της διάταξης είναι ότι περιφρουρεί απόλυτα αυτό που ονομάζουμε «ακαδημαϊκό άσυλο» υποστήριξε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Στην ίδια γραμμή και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Το άσυλο δε λειτουργούσε» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως κανείς ξένος ακαδημαϊκός δεν μπορούσε να μιλήσει στα αμφιθέατρα αν δεν της ήταν αρεστός στις ομάδες που δρουν στα πανεπιστήμια και οι οποίες δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση