Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με τέσσερα «αγκάθια»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019 13:16 Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν με τέσσερα «αγκάθια»

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας αλλά και του προσφυγικού ζητήματος.

Με τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να έχουν πυκνώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει το απόγευμα για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας αλλά και του προσφυγικού ζητήματος με τις ροές να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως τα προβλήματα λύνονται μέσα από τον διάλογο. «Όχι, όμως, με απειλές, όχι με τσαμπουκάδες και όχι με μια γλώσσα η οποία δεν ταιριάζει σε σχέσεις καλής γειτονίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. 

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές έστω και σε ουδέτερο έδαφος, θα τεθούν όλα τα «καυτά» ζητήματα στο τραπέζι όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως και τα δύο ζητήματα δεν έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά είναι καθαρά ευρωπαϊκά ζητήματα.

Για το μεταναστευτικό η Άγκυρα έχει υπογράψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες και την οποία θα πρέπει να τηρήσει καθώς έχει πάρει 6 δισ. ευρώ, ενώ η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και οι προκλήσεις στην ΑΟΖ πραγματοποιούνται ουσιαστικά εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλέσει για μία ακόμη φορά τον Τούρκο Πρόεδρο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. 

Τα παιχνίδια Ερντογάν

Μία ημέρα πριν από την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε εναντίον της Κύπρου από το βήμα του ΟΗΕ κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία. Την ίδια στιγμή οι υπερπτήσεις ήταν συνεχείς στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 38 παραβιάσεις, μία εικονική αερομαχία και πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Καστελόριζο και τη νήσο Ρω. 

Παράλληλα στην Αδριανούπολη της Τουρκίας ξεκίνησε η δίκη για τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, οι οποίοι τον Μάρτιο του 2018 είχαν περάσει κατά λάθος τα τουρκικά σύνορα. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν κρατηθεί από τις τουρκικές αρχές για περίπου 6 μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από πολιτικό διπλωματικό θρίλερ. Με αμείωτο ρυθμό όμως συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές σε Λέσβο Χίο και Σάμο μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες έφτασαν 832 νέοι μετανάστες, ενώ η κατάσταση στην Μόρια είναι απελπιστική.  

Συνάντηση σε τεντωμένο σχοινί

Στην κυβέρνηση μπορεί να τάσσονται υπέρ του διαλόγου και να θέλουν να γίνει ένα πρώτο βήμα ώστε να εξομαλύνεται η κατάσταση ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι για την σημερινή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να τον ενημερώσει, καθώς Αθήνα και Λευκωσία ακολουθούν κοινή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα. Την Παρασκευή είναι το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να του παραδώσει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά θα του θέσει και το ζήτημα του προξενείου της Αμμοχώστου που θέλει να ανοίξει η Άγκυρα. 

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης θα ζητήσουν από τον Αντόνιο Γκουτιέρες να πιέσει και αυτός από την πλευρά του την Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί και να σταματήσει να βάζει αναχώματα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κυπριακό.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση