Κρίση με Τουρκία: Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν - Μυστήριο οι κινήσεις του Oruc Reis

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 08:43 Κρίση με Τουρκία: Μέρκελ και Μακρόν μπλοκάρουν τον Ερντογάν - Μυστήριο οι κινήσεις του Oruc Reis

Αλληλεγγύη Μακρόν με ανάρτηση στα ελληνικά. Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τις τουρκικές κινήσεις. Ρυμουλκό κοντά στο "Oruc Reis".

Στην τέταρτη ημέρα μπαίνει η κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις τουρκικές προκλήσεις με το "Oruc Reis" και τις απειλές της Άγκυρας για έρευνες του ερευνητικού πλοίοι νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εν μέσω απειλών και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται σήμερα να περάσει τις πύλες της Αγιάς Σοφιάς για να προσευχηθεί, ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει "μαξιμαλιστικές απόψεις", ενώ ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου αναφερόμενος στην ΑΟΖ του Καστελόριζου, δήλωσε πως "αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ισχύει, είναι κατά της λογικής και των διεθνών συνθηκών".

1

Η περιοχή που δεσμέυει η τουρκική navtex

ΗΠΑ και Γαλλία στέλνουν μήνυμα στον Ερντογάν

Στον Καλίν "απάντησε" ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα. O Τζέφρι Πάιατ πήρε ξεκάθαρη θέση λέγοντας πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα".

Να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε εκ νέου την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, ο Αμερικανός υφυπουργός είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τα ερευνητικά σχέδια της Τουρκίας σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικούν (assert) τη δικαιοδοσία. Μάλιστα χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στη περιοχή.

1

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

"Όπως έχετε ακούσει, οι ΗΠΑ ανησυχούν σημαντικά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας που αφορούν έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν (assert) την δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει τα θεμέλια για διαρκή ευημερία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας σε ολόκληρη την περιοχή. Γνωρίζετε, όπως και εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – αρκεί να θυμηθούμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - να προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε στείλει από την Ουάσιγκτον, καθώς και από αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Μπορεί να έχουμε δει σήμερα σχόλια από τον πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε, λοιπόν, επαφή με τις πρεσβείες μας στην Αθήνα και στην Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση".

Στο προσκήνιο βγήκε και η Γαλλία με τον Εμανουέλ Μακρόν να είναι ξεκάθαρος: "Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο", δήλωσε ο Γαλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Ο Μακρόν προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας ακόμη πιο ξεκάθαρο το μήνυμα του, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο στα...ελληνικά!

Δείτε την ανάρτηση:

1
Σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις - Ρυμουλκό κοντά στο "Oruc Reis"

Παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή παρακολουθόντας τις κινήσεις του τούρκων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για γόνιμο διάλογο και συνεννόηση, τα οποία αποτυπώθηκαν στις συναντήσεις.

1

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ, το "Oruc Reis" βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Ωστόσο, ρυμουλκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας αγκυροβόλησε το πρωί της Πέμπτης κοντά στο ερευνητικό πλοίο όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA, ενώ το πρακτρορείο Anadolu ανέφερε πως το πλοίο θα ξεκινήσει για τη Μεσόγειο έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες του.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έστειλε για την προστασία του δύο φρεγάτες και άλλες τρεις φρεγάτες κοντά στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, οι φρεγάτες που είχαν πάει την Τετάρτη στο Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, κινήθηκαν χθες προς την Μεσόγειο.

Η Άνγκελα Μέρκελ "μεγάλος παίκτης" για την αποκλιμάκωση

Κρίσιμος είναι και ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ, αν και η κατάσταση παραμένει ακόμα ρευστή. Το βέβαιον είναι ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος παίζει ενεργό ρόλο και είναι το "καλό χαρτί" της Αθήνας, αφού διαθέτει και δυνατότητα παρέμβασης στην Αγκυρα και δεν επιθυμεί επ΄ουδενί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Την παρέμβαση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάνοντας λόγο για "μεγάλη εμπιστοσύνη" που απολαμβάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις δύο πλευρές.

1

Δεν επιθυμεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο η Γερμανίδα Καγκελάριος

"Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές. Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό. Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της Καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη", δήλωσε η υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι ακριβώς για αυτό "δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει".

πηγή: thetoc.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση