«Καλπάζει» ο κορωνοϊός σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα - Στο τραπέζι αυστηροποίηση του lockdown και νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 09:09 «Καλπάζει» ο κορωνοϊός σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα - Στο τραπέζι αυστηροποίηση του lockdown και νέα μέτρα (φωτο intime)

Σενάρια για νέα μέτρα μετά το σοκ του τελευταίου απολογισμού για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Από τους 480 διασωληνωμένους, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιες περιοχές εκτός από τη Θεσσαλονίκη είναι στο «κόκκινο». Και κλείσιμο χερσαίων συνόρων εξετάζει η κυβέρνηση.

Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, καθώς η χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων και η διατήρηση του υψηλού ποσοστού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση και μετριάζουν την ικανοποίηση για την «επιπέδωση» της επιδημιολογικής καμπύλης που δείχνει να καταγράφεται στην Αττική.

Σήμερα (19.11.2020) το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και τον επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δεν έγινε χθες λόγω του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Δεν αποκλείεται πάντως η σύσκεψη αυτή να βγάλει ειδήσεις, με την έννοια πως στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αυστηροποίηση του lockdown (π.χ. με απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες αντί του βραδινού 9 με 5) ή για αυστηρότερους ελέγχους ή ακόμη και για «σφράγισμα» των χερσαίων συνόρων, αφού διαπιστώνεται επιδημιολογική επιβάρυνση σε περιοχές όπου παρατηρούνται μετακινήσεων εργατών γης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι είναι οι νομοί Γρεβενών, Πέλλας, Δράμας, Πιερίας, Φλώρινας, Έβρου, Χαλκιδικής και Λάρισας. Εξάλλου, ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε άμεσα χθες το απόγευμα για την κατάσταση που επικρατεί, αμέσως μετά την επιστροφή του από τα Αραβικά Εμιράτα.

Το μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και πλέον ανέρχεται σε 480. Με δεδομένη τη δυναμική που έχουν τα κρούσματα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να συνεχίσει να βαίνει αυξανόμενος τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη, με αποτέλεσμα το σύστημα να δοκιμαστεί έτι περαιτέρω.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με όσα είπε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας το σύστημα αριθμεί 1.181 ΜΕΘ Covid και non-Covid, ενώ πάντοτε υπάρχουν οι επιλογές της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και τις επίταξης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, αλλά και των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών.

Άρση lockdown με… όρους

Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή άρση του lockdown και σε κάθε περίπτωση με διαφορετικούς όρους από την αντίστοιχη αυτού της άνοιξης.

Αυτό σημαίνει πως θα διατηρηθούν κάποιοι περιορισμοί (π.χ. απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, απαγόρευση συναθροίσεων ακόμη και την περίοδο των εορτών σε σπίτια κτλ.), ενώ τα στάδια προβλέπουν πως πρώτα θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία κι εν συνεχεία κατά σειράν τα εμπορικά καταστήματα και η εστίαση.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι κέντρα διασκέδασης και μπαρ θα παραμείνουν κλειστά ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που θα μπορούσε να φέρει νέα έκρηξη κρουσμάτων.

Πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση