Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε το ακριβές ποσό που δικαιούστε- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020 18:48 Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα υπολογίσετε το ακριβές ποσό που δικαιούστε- Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν

Ενα μέρος του Δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί από τον εργοδότη και το υπόλοιπο από το κράτος

Δύο καταθέσεις θα δουν φέτος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λόγω κορωνοϊού, με την ένδειξη "Δώρο Χριστουγέννων". Η πρώτη κατάθεση, θα γίνει από τον εργοδότη ο οποίος θα πρέπει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου να πληρώσει το κομμάτι που του αναλογεί. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Έτσι, για κάθε ημέρα πραγματικής εργασίας σε αυτό το διάστημα, ο εργοδότης είναι αυτός που θα πληρώνει και την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων.

Η δεύτερη κατάθεση, θα γίνει απευθείας από το κράτος και ο καταθέτης θα είναι το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης. Η "ΕΡΓΑΝΗ" θα πληρώσει την αναλογία του δώρου για τις ημέρες κατά τις οποίες ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε αναστολή. Γι αυτές τις ημέρες, ο υπολογισμός της αναλογίας του δώρου θα γίνεται όχι με βάση τον ονομαστικό μισθό του εργαζόμενου αλλά με βάση το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Δηλαδή είτε τα 534 ευρώ, είτε τα 800 ευρώ που ισχύουν αποκλειστικά για τον μήνα Νοέμβριο. Με αυτό το δεδομένο, κάποιοι θα λάβουν μεγαλύτερο δώρο από ότι θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε η αναστολή, ενώ κάποιοι άλλοι θα λάβουν μικρότερο δώρο.

Κερδισμένοι θα βγουν όσοι είναι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή όσοι έχουν αμοιβή κάτω από 534 ευρώ. Γι’ αυτούς, το δώρο θα είναι μεγαλύτερο (αθροιστικά) από αυτό που θα έπαιρναν αν δεν υπήρχε η αναστολή της σύμβασης εργασίας. Αντίθετα, χαμένοι θα βγουν όσοι έχουν μισθό άνω των 534 ευρώ ή άνω των 800 ευρώ για τον Νοέμβριο, οι οποίοι και μπήκαν σε καθεστώς αναστολής από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτοί, δεν θα καταφέρουν να "μαζέψουν" από τους δύο καταθέτες έναν ολόκληρο 13ο μισθό.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση