Σχολεία: Η ημερομηνία που κερδίζει έδαφος για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για την εστίαση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 22:35 Σχολεία: Η ημερομηνία που κερδίζει έδαφος για γυμνάσια και λύκεια – Οι σκέψεις για την εστίαση

Ανησυχία για το κατά πόσο θα τηρήσουν τα μέτρα οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων. Ο δείκτης θετικότητας φέρνει αισιόδοξα μηνύματα. Ανάσα για την αγορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Τι θα γίνει με την εστίαση.

Η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων αποτελεί την επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν το κουδούνι θα χτυπήσει την 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο εκπαιδευτικοί και επιδημιολόγοι σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star εμφανίζονται προβληματισμένοι για το αν τα παιδιά θα τηρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σήμερα στη Βουλή πως αυτό είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει ακόμα το «πράσινο φως» και θα εξετάσουν τα δεδομένα την Παρασκευή.

«Υπάρχει μια διστακτικότητα διότι φοβούμαστε ότι δημιουργείται η πεποίθηση ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και να πάμε αργά, παρά να κάνουμε βήματα τα οποία θα χρειαστεί μετά να το αναστρέψουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ερωτηματικό παραμένει η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς προϋποθέτει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για να αρθεί όμως ο περιορισμός αυτός θα πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις μελών της επιτροπής, που εκφράζουν επιφυλάξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα σαλέ θα μείνουν κλειστά. Πιο εφικτό ωστόσο είναι να επιτραπούν ψάρεμα και κυνήγι.

Τι θα γίνει με την εστίαση

«Όχι» στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων λένε οι επιστήμονες, που ωστόσο είναι θετικοί στο σερβίρισμα σε εξωτερικούς χώρους με μάσκες και αποστάσεις.

Πάντως μέλη της επιτροπής θα προτιμούσαν τα μπαρ να εξαιρεθούν από ένα πιθανό άνοιγμα, στα μέσα Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει των εβδομαδιαίων επιδημιολογικών δεδομένων κι εφόσον δεν υπάρχουν περιοχές που θα μπουν στην κόκκινη ζώνη.

Ανάσα ανακούφισης για τους εμπόρους το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Έντονη η κίνηση και σήμερα στην αγορά με τους καταναλωτές να εκμεταλλεύονται και τις εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 70%. Αύξηση 120% καταγράφηκε στην αγορά ηλεκτρικών ειδών με τους πολίτες να τηρούν στην πλειονότητά τους τα μέτρα.

Γεμάτη και σήμερα η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν βγει από νωρίς το πρωί για τα ψώνια τους εκμεταλλευόμενοι και την εκπτωτική περίοδο

Πολλοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να κάνουν τις αγορές τους, τηρώντας τα μέτρα, φορώντας μάσκες και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε ενθαρρυντική την εικόνα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Πρωταγωνιστές των πρωτων ημερών της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου ήταν τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών με την αύξηση να αγγίζει το 120%.

Οι καταναλωτές βρίσκουν ευκαιρίες καθώς οι εκπτώσεις φθάνουν και το 70%.

Tα καταστήματα θα λειτουργήσουν προαιρετικά και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Στο 1,69 ο δείκτης θετικότητας

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από το δείκτη θετικότητας ο οποίος σήμερα 20 Ιανουαρίου είναι 1,69. Νούμερο αρκετά μικρότερα από 4 που έχουν θέσει ως όριο οι επιστήμονες. Και η διακύμανση την τελευταία εβδομάδα δείχνει πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

14 Ιανουαρίου: 1,70

15 Ιανουαρίου: 1,80

16 Ιανουαρίου: 1,68

17 Ιανουαρίου: 2,10

18 Ιανουαρίου: 3,90

19 Ιανουαρίου: 1,79

20 Ιανουαρίου: 1,69

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση