Κέα: Στην επιφάνεια το ναυάγιο του 2020 - Εντυπωσιακές εικόνες από την επιχείρηση

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 11:08 Κέα: Στην επιφάνεια το ναυάγιο του 2020 - Εντυπωσιακές εικόνες από την επιχείρηση

Η επιχείρηση στην Κέα ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Καθηλώνουν οι εικόνες στην Τζια από το ναυάγιο τουρκικού δεξαμενόπλοιου το 2020…

Κόντρα στις δύσκολες συνθήκες η Συριανη εταιρία «Πασσαβια ΕΠΕ» ολοκλήρωσε την απομάκρυνση προς ανακύκλωση του τουρκικού δεξαμενόπλοιου Dorduncu που είχε προσαράξει ακυβέρνητο στον λιμενοβραχίονα της Κέας με 193 μετανάστες το 2020. Το ναυάγιο ειχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο για την ναυσιπλοΐα, τις εγκαταστάσεις του λιμένα και το περιβάλλον.

Με την ίδια απόφαση είχε κριθεί ασύμφορη η ανέλκυσή του από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και αποφασίστηκε η εκποίηση του με πλειοδοτικό διαγωνισμό και τιμή έναρξης 1€. Καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς ενδιαφερόμενος αλλά και λόγω της επικινδυνότητας του ναυαγίου, τον Μάρτιο του 2021 αποφασίστηκε η διαδικασία μειοδοτικού διαγωνισμού απομάκρυνσης.

Λόγω των ειδικών δυσκολιών της ανέλκυσης και του χαμηλού προϋπολογισμού, ο διαγωνισμός επρόκειτο να αποβεί και πάλι άγονος. Ενδεικτικά προφορικές συζητήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, ανέφεραν ως ελάχιστη δαπάνη ανέλκυσης τετραπλάσιο ποσό το οποίο όμως δεν διέθεται το Λ. Ταμείο Σύρου. Μετά από αυτοψία του ναυαγίου, λύση στο πρόβλημα ανέλαβε να δώσει η Συριανή εταιρεία Πασσάβια ΕΠΕ καταθέτοντας τη μοναδική προσφορά στο διαγωνισμό με το χαμηλό προϋπολογισμό.

Άνοδο με 10% αύξηση , παρουσίασε το νησί το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με την Δήμαρχο και τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου, παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια μια ακόμα ανοδική πορεία στο νησί. Η δήμαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου, αναφέρθηκε στην διάρκεια ανέλκυσης του ναυαγίου, η οποία όπως ανέφερε, έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

Η Δήμαρχος μίλησε και τις αρχικές προστριβές που υπήρχαν, αλλά άφησαν το εγώ και κοίταξαν το εμείς για να δοθεί το συντομότερο δυνατό λύση. Σε ερώτηση του cyclades24.gr, για τον αν της πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να μείνει για πάντα το ναυάγιο στα νέα της Κέας και πως τον αντιμετώπισε η τοπική κοινωνία μας δήλωσε οτι:

”Δεν πίστεψα ποτέ ότι το ναυάγιο θα μείνει κι όλα πήγαν καλά. Ο κόσμος εκ του αποτελέσματος είναι ευχαριστημένος, ενώ κατά την διάρκεια της ανέλκυσης υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να ανελκυθεί ένα ναυάγιο. Μέχρι που βγήκε και το πρώτο κομμάτι του πλοίου και ταυτόχρονα εμφανίστηκε διάχυτη ανακούφιση απ όλους.’’

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση