Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δέχθηκα παρεμβάσεις» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Μαρτίου 2023 17:23 Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Δέχθηκα παρεμβάσεις» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος

Με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ολοκληρώθηκε η σημερινή τέταρτη ήμερα της κατάθεσης του πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να εκφράζει για μία ακόμα φορά τη δυσαρέσκεια της για αυτές τις εκδηλώσεις και το κοινό να της απαντά : «δεν χειροκροτούμε εσάς!»

Σήμερα ο πραγματογνώμονας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε κατά τη διάρκεια του έργου του απαντώντας σε ερωτήσεις της υποστήριξης της κατηγορίας, εν μέσω αντιδράσεων, από την υπεράσπιση του πρώην αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλου, η οποία υπέβαλε ένσταση για να μην αναφερθεί ο μάρτυρας στο ζήτημα.

«Καμία απειλή ή προειδοποίηση δε στάθηκε ικανή προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση μου. Βεβαίως και υπήρξαν παρεμβάσεις στο πρόσωπο μου αλλά δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν την κρίση μου» τόνισε ο Δημήτρης Λιότσος, συναισθηματικά φορτισμένος , απαντώντας σε ερώτηση δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το εάν δέχθηκε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της κατάρτισης της πραγματογνωμοσύνης του. Ο μάρτυρας πρόσθεσε πως εμμένει σε ό, τι έχει πει στις καταθέσεις του στον ανακριτή Μαρνέρη. 

Ο επιπυραγός Λιότσιος, όπως τόνισε στο δικαστήριο, συγκινημένος, συνειδητοποίησε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για την κατάρτιση της πραγματογνωμοσύνης, το άρρωστο περιβάλλον που υπήρχε στο Π.Σ. και περιέγραψε τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο του.

«Διορίστηκα για να κάνω τη πραγματογνωμοσύνη. Κατά τη διαδικασία απέστειλα ερωτήματα στο πυροσβεστικό σώμα. Όσο ήταν ο Τερζούδης αρχηγός ό, τι ζήτησα το έλαβα. Πήγαινα μόνος μου στο ΕΣΚΕ για να πάρω απαντήσεις. Δυστυχώς έπρεπε Ζαγοραίος να αποχωρήσει κι έπρεπε να παραδώσω πραγματογνωμοσύνη γρήγορα. Συνάντησα αντιδράσεις από τον υπαρχηγό του Π. Σ για τα ερωτήματα που έθετα, έλεγε ότι δεν έχω δικαίωμα να τα ζητώ.

Έμεινα άναυδος αρχικά εγώ, έγινε παρουσία συναδέλφου που είναι εδώ. Δε θα πω όνομα. Με πήγε αυτός στον Τερζούδη και προς τιμή του είπε ό, τι ζητήσει να του το δώσατε. Είχα γνωριμία με τον Ματθαιόπουλο και μου έλεγε, εν είδη αστείου, πρόσεχε τι κάνεις, δεν είναι καλό για καριέρα σου. Δεν έδινα σημασία. μόλις είδα αντιδράσεις πήγα στην εισαγγελέα, την κυρία Γνεσούλη. Της είπα τι συνάντησα, τα εμπόδια. Άμεσα εκδόθηκε και δεύτερο διοριστήριο για να αποστείλω ερωτήματα σε όλες τις υπηρεσίες/φορείς. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν άμεσα όπως και περιφέρεια. Τα μόνο προβλήματα που υπήρχαν ήταν από την πυροσβεστική. Από τη στιγμή που αποχώρησε ο Τερζούδης δεν πήρα κανένα έγγραφο όπως και ημερολόγιο αεροσκαφών. Ό, τι σας λέω συνοδεύεται από στοιχεία» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Ο μάρτυρας είπε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να παρέμβει στο έργου και περιέγραψε τη συνάντηση που είχε με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, πρώην αρχηγό του Π.Σ. και κατηγορούμενο στην υπόθεση στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

«Δεν θα επέτρεπα σε κανέναν να παίξει με αυτήν την υπόθεση με οποιοδήποτε κόστος και για αυτό το λόγο καθυστέρησαν οι πραγματογνωμοσύνες. Διανύαμε και μία προεκλογική περίοδο και δεν ήθελα να γίνει κλωτσοτσούφι υπόθεση. Την προστάτεψα και εγώ και ο εισαγγελέας Ζαγοραίος και ο ανακριτής Μαρνέρης. Δεν θα είχε φτάσει εδώ αυτή η υπόθεση. Καμία απειλή, καμία κίνηση δεν στάθηκε ικανή να μην προχωρήσω υπόθεση. Μιλάω με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν εκφέρω προσωπικές απόψεις. Τους ανθρώπους, που είναι από πίσω μου, τους γνωρίζω 25 χρόνια. Ποτέ δε θα επέτρεπα να αδικηθεί κάποιος. Ποτέ δε θα άφηνα να μην πάρει την αξία η υπόθεση που της πρέπει» τόνισε ο κ. Λιότσιος

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Πως βιώσατε αυτό που περιγράψατε ως πίεση και απειλή και από ποιον συνέβη;

Μάρτυρας: Στις 24 Σεπτεμβρίου παρέδωσα τη πραγματογνωμοσύνη. Στις 21 συνέβη το γεγονός, η συνάντηση στο ΕΣΚΕ. Από τις 20 το απόγευμα δέχθηκα κλήση από τον Ματθαιόπουλο. Μου είπε «πάμε να τα πούμε από κοντά». Η αλήθεια είναι πως ταράχθηκα. Ανησύχησα. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν αναφορές και πριν, με χιούμορ, είτε με καλό τρόπο είτε όχι. 

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Θα μπορούσατε να αρνηθείτε;

Μάρτυρας: Ως πραγματογνώμονας ναι. Ως αξιωματικός όχι. Πήγα επόμενη ημέρα.

Κατά την άφιξη μου στο ΕΣΚΕ πήγα στο γραφείο του. Μείναμε οι δυο μας, και μου έλεγε τι είναι αυτά που ζητάς, κοίτα εαυτό σου, θα σε βρει το ένα το άλλο. Μου έφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα αρχηγό και υπαρχηγό, ότι ο υπαρχηγός για να φάει τον αρχηγό τον άφησε χωρίς εναέρια σε Μάνη και Κύθηρα. Γνώριζα ότι υπάρχουν παθογένειες αλλά σε αυτό το βαθμό όχι.

Δικηγόρος Υποστήριξης Κατηγορίας: Πως το εκβάλλατε εσείς σε εκείνη τη φάση;

Μάρτυρας: Εντύπωση μου έκανε σε τι άρρωστο περιβάλλον ζούσαμε και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν το είχα συνειδητοποιήσει το μέγεθος του. Δεν ήξερα τι να κάνω, δυστυχώς έφυγε ο κ. Ζαγοραίος. Εκεί συνειδητοποίησα το άρρωστο περιβάλλον.

Ο κ. Λιότσιος είπε πως μετά το ραντεβού επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Ζαγοραιο. «Δεν του είπα ακριβώς ειπώθηκε. Είχα πανικοβληθεί και δεν ήθελα να παραδωσω πραγματογνωμοσύνη. Με έπεισε ο Ζαγοραίος να την παραδώσω. Και μου είπε και εγώ να μην είμαι εδώ θα σε προστατέψω. Και θυμόμουν την κουβέντα του Ζαγοραίου συνέχεια» είπε ο μάρτυρας συναισθηματικά φορτισμένος.

Κίνδυνος ζωής

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη όταν έγιναν γνωστοί οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. «Ήμουν στη λέσχη αξιωματικών και έφυγα να πάω σπίτι μου με τη μηχανή μου. 200 μέτρα από σπίτι φρέναρα. Αντιλήφθηκα ότι είχε φύγει αλυσίδα από μηχανή και ήταν μόλις δύο ετών.Πανικοβλήθηκα και πήρα τον αντιπρόσωπο. Το πρωί την πήγα να την δει. Ήμουν σίγουρος πως κάποιο πρόβλημα μ, τεχνικό, είχε η μηχανή. Ο τεχνικός μου είπε «κάποιος σε αγαπάει πολύ και στο κάνε». Του λέω «τι λες;».Μου είπε αυτό που ακούς. Το παξιμάδι έχει τέτοια τεχνολογία και δε ξεβιδώνει με τίποτα. Πάλι κράτησα αμφιβολίες. Δεν ήθελα να το πιστέψω. Υπήρχε παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα» τόνισε ο μάρτυρας.

Η ένσταση

Νωρίτερα, ένσταση υπέβαλε η υπεράσπιση του Βασίλη Ματθαιόπουλου στην υποβολή ερωτήσεων στον μάρτυρα κ. Λιότσιο από την υποστήριξη της κατηγορίας για τις πιέσεις και τις απειλές που έχει καταγγείλει πως δέχθηκε από τον πρώην αρχηγό του Π.Σ για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς. Ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μανιάτης εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης επισημαίνοντας πως οψίμως υποβάλλεται από την υπεράσπιση του κ. Ματθαιόπουλου.

«Τα όσα ρωτούνται κατατέθηκαν και στην προδικασία αλλά και στο ακροατήριο από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οψίμως υποβάλλεται η ένσταση. Αυτά για τα οποία ρωτήθηκε ο μάρτυρας αφορούν πραγματικό γεγονός που συνδέεται με την κατάρτιση της πραγματογνωμοσύνης, άρα σχετίζεται με την παρούσα υπόθεση. Ο κ. Λιότσιος καταθέτει με διπλή ιδιότητα και μάρτυρας και πραγματογνώμονας. Ζητείται να πει επί πραγματικών περιστατικών που γνωρίζει ο ίδιος. Να απορριφθεί η ένσταση.». Η πρόταση του εισαγγελέα υιοθετήθηκε από το μάρτυρα. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση