Τι ισχύει με τις ρακέτες στις παραλίες της Ελλάδας;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 15:01 Τι ισχύει με τις ρακέτες στις παραλίες της Ελλάδας;

Ποιος αποφασίζει για τα πρόστιμα;

Επιτρέπεται ή όχι το πιο διάσημο καλοκαιρινό παιχνίδι που δεν είναι άλλο από τις ρακέτες στις παραλίες; Ποιος αποφασίζει για το εάν θα ακούμε ή όχι τα «τάκα – τούκα» την ώρα που λιαζόμαστε ή κάνουμε βουτιές; Τι τελικά ισχύει και πώς πάρθηκε η απόφαση να επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 σε όσους κυνηγούν το μπαλάκι στις παραλίες Καβούρι και Μαλτσινιώτη;

Κάναμε ρεπορτάζ και όπως είδαμε ο δήμος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης φέρεται να είναι σήμερα ο μόνος δήμος της χώρας ο οποίος έχει αποφασίσει επίσημα την απαγόρευση των ξυλορακετών σε δύο παραλίες του με τους παραβάτες να έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Πριν από 10 χρόνια όμως χρόνια, είχαν μπει προϋποθέσεις για τις ρακέτες και στην παραλία της Καλογριάς, στην Στούπα Μεσσηνίας κάτι που πλέον δεν ισχύει σήμερα.

Ποιος όμως αποφασίζει για το εάν θα παίζουν ή όχι οι λουόμενοι ρακέτες στις παραλίες

Την απόφαση για το εάν θα απαγορευτούν οι ρακέτες στις παραλίες λαμβάνει ο δήμος των εκάστοτε περιοχών που εντοπίζονται προβλήματα και για να τεθεί σε ισχύ αυτή πρέπει να περάσει με πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

«Καμπάνα» 1.000 ευρώ σε όλους παίζουν ρακέτες στις παραλίες Καβουρί και Μαλτσινιώτη; – Τι λέει ο δήμαρχος στο Newsbeast

Όπως τονίζει μιλώντας στο Newsbeast o δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά την απαγόρευση των ρακετών σε δύο από τις παραλίες της περιοχής ισχύει από το 2006 και επικαιροποιήθηκε νέου μετά από σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου το 2022.

«Είναι μία κανονική απόφαση, η λεγόμενη τοπική νομοθεσία» σημειώνει υπογραμμίζοντας πως αρχικά μπήκε «μπλόκο» στις ρακέτες για την παραλία Αγίου Νικολάου Καβουρίου και στη συνέχεια επεκτάθηκε για την παραλία «Μαλτσινιώτη».

«Ακριβώς στα 10 μέτρα από την πλαζ του Αγίου Νικολάου Καβουρίου υπάρχουν κατοικίες, υπάρχει μία πολυκατοικία με 48 διαμερίσματα και άλλα σπίτια. Εκεί μαζευόταν αρκετοί χρήστες ρακέτας και μία ομάδα που είχαν φτιάξει. Από τις 9 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου υπήρχαν τουλάχιστον 5 με 6 ζευγάρια που έπαιζαν ρακέτες και δεν μπορούσε κανείς να έχει ηρεμία στο σπίτι του. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τα επόμενα χρόνια και στον κόλπο Μαλτσινιώτη όπου το 2022 πήραμε και για εκεί σχετική απόφαση» εξηγεί ο δήμαρχος.

«Στον κόλπο Μαλτσινιώτη όμως έχουμε εντοπίσει έναν χώρο στη γωνία της παραλίας, που είναι απομακρυσμένος από τα σπίτια και σε αυτόν επιτρέψαμε τη χρήση ρακέτας. Την έχουμε όμως απαγορεύσει στο σημείο που έχει γκαζόν και στην είσοδο της παραλίας. Η απόφαση έγινε κανονισμός δηλαδή εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια εγκρίθηκε και από την αποκεντρωμένη διοίκηση» μας λέει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος συμπληρώνοντας πως υπάρχει σχετική πινακίδα που ενημερώνει τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης η προηγούμενη διοίκηση είχε ορίσει το ποσό του προστίμου στα 10.000 ευρώ, το οποίο μειώθηκε το 2022 στα 1.000, καθώς θεωρήθηκε υπερβολικό.

«Τη φετινή χρονιά δεν έχουμε επιβάλει κάποιο πρόστιμο ακόμη αλλά από το 2019 μέχρι και πέρυσι είχαν επιβληθεί στο σύνολο 5» αναφέρει.

«Η δημοτική αστυνομία πηγαίνει και εποπτεύει το μέτρο προσπαθώντας να μην επιβάλλει πρόστιμα. Για να επιβληθούν πηγαίνουμε εκεί μαζί την αστυνομία που ζητά να κάνει την ταυτοπροσωπία για να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν πρέπει να περνάμε καλά εις βάρος των μονίμων κατοίκων πρέπει να τους προστατεύσουμε» συμπληρώνει.

«Οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι καθώς αποζητούν την ησυχία και δεν αντέχουν την όχληση που προκαλούν οι ρακέτες. Ζητούν όμως μεγαλύτερη αστυνόμευση έτσι ώστε να αισθάνονται την ασφάλεια πως το μέτρο είναι σε ισχύ» μας λέει.

Τι ισχύει στις άλλες περιοχές της Ελλάδας

Ενδεικτικά για να δούμε τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας μας επικοινωνήσαμε με τρεις ακόμη δημάρχους πόλεων.

Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στο Newsbeast εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο και κατασκευάζονται μεταξύ άλλων και αθλητικοί χώροι. «Με το καλό από εβδομάδα σε εβδομάδα θα παραχωρηθούν στο κοινό και θα δούμε τι θα γίνεται. Θα ζητήσουμε σαφώς από τους πολίτες να επιλέγουν αυτούς τους χώρους για να παίξουν ρακέτες και να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους» σημειώνει.

«Μέχρι στιγμής στην περιοχή μας δεν έχει υπάρξει κάποιο έντονο πρόβλημα ούτε έχουμε έρθει αντιμέτωποι με παράπονα. Ο κόσμος απλώνεται στις παραλίες μας και είναι προσεκτικός» λέει κλείνοντας ο Γιώργος Παπανικολάου.

Στο Newsbeast μίλησε και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγεται η παραλία «Στούπα» αλλά και η «Καλογρία» όπου το 2013 είχαν παρατηρηθεί προβλήματα με τις ρακέτες.

«Δεν απαγορεύουμε στους λουόμενους να παίζουν ρακέτες γιατί δεν μας έχει απασχολήσει το θέμα. Δεν παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια προβλήματα στην περιοχή μας οπότε δεν έχουμε συζητήσει κάποιο μέτρο» σημειώνει.

Για τις παραλίες του δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μίλησε στο Newsbeast η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά Δημητροπούλου εξηγώντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ρακέτες.

«Δεν έχουμε απαγορευσει κάτι, δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία γιατί δεν είχαμε καταγγελίες. Εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε πολλές παραλίες μεγάλες και δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ κανένα πρόβλημα» επισημαίνει κλείνοντας.

Όπως βέβαια μας εξήγησαν και οι τρεις δήμαρχοι των περιοχών που απευθυνθήκαμε εάν δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ρακέτες στις παραλίες και υποβληθούν σχετικές καταγγελίες, θα θέσουν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο όπως άλλωστε πράττουν για ο,τιδήποτε απασχοληθεί τους κατοίκους τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση