Λέκκας: Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος στην Αττική - Φόβος για ερημοποίηση

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2023 11:22 Λέκκας: Δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος στην Αττική - Φόβος για ερημοποίηση

Φαύλος κύκλος οι δασικές πυρκαγιές και η κλιματική κρίση με τον Ευθύμη Λέκκα να τονίζει πως ο κύκλος των έντονων καιρικών και πλημμυρικών φαινομένων, των φωτιών και της μεταβολής του κλίματος περιστρέφεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Σε συνέχεια της ανάλυσής του για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον αλλά και τον βαθμό που αυτές επηρεάζουν την κλιματική κρίση, ο Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως οι φωτιές, η ξηρασία, η μεταβολή του κλίματος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα πλημμυρικά φαινόμενα διατάσσονται σε έναν κύκλο ο οποίος αρχίζει να περιστρέφεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εναλλαγή των φαινομένων χωρίς, όπως είπε "να μπορούμε να τα προλάβουμε ή να τα μελετήσουμε".

"Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε και να τα μελετήσουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από ένα τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί τελειώνοντας το ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση, η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Κάνοντας τη δική του εκτίμηση για τις δασικές πυρκαγιές που για τρίτη ημέρα καίνε, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως "οι φωτιές ήταν σε αρκετά μεγάλα κομβικά σημεία όπου και είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, προσθέτονταw ότι οι ριπές ανέμων υπερέβαιναν μερικές φορές τα 6 και τα 7 μποφόρ".

Το πολυσχιδές ανάγλυφο πυροδοτεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς

Στη συνέχεια ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πολυσχιδές ανάγλυφο, το οποίο όπως είπε, όχι μόνο εμποδίζει αλλά πυροδοτεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

"Είχαμε πολύ μεγάλη απώλεια δασών τα τελευταία 10-20 χρόνια και φτάσαμε σε ένα οριακό επίπεδο, που κάθε σπιθαμή δάσους που χάνεται σημαίνει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον της Αττικής. Γιατί η Αττική είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Συνεπώς τα εναπομείναντα δάση παίζουν ένα κομβικό ρόλο στο περιβάλλον της Αττικής", σημείωσε και τόνισε πως "δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος τουλάχιστον μέσα στην Αττική, γιατί είναι πολύ δύσκολο αυτό να ανακάμψει".

Ο ίδιος ανέφερε πως οι αναδασώσεις στην Αττική "πολύ λίγο αποδίδουν γιατί παραδίδονται πάλι στις φλόγες. Στην Πεντέλη για παράδειγμα, έχουμε τρεις φορές αναδασώσεις και τρεις φορές τα δέντρα κάηκαν από καινούργιες πυρκαγιές", ανέφερε χαρακτηριστικά κρίνοντας πως είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα πυροπροστασίας που να λαμβάνει υπόψη και την κλιματική κρίση και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση