Ώρες αγωνίας και πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στη Ρόδο - Η λαίλαπα έκαψε σπίτια στο Ασκληπιείο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2023 16:52 Ώρες αγωνίας και πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στη Ρόδο - Η λαίλαπα έκαψε σπίτια στο Ασκληπιείο

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, που έχει «καταπιεί» σπίτια, καταστήματα και περιουσίες, βρίσκεται η Ρόδος για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Η μάχη με τη φωτιά που μαίνεται σε τρία «μέτωπα», συνεχίζεται αμείωτη, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η αγωνία για τη σημερινή νύχτα.

Στη Ρόδο πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της φωτιάς, που ολοένα και «θηριεύει», κυκλώνοντας ολόκληρους οικισμούς. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας (24.07.23) ξεκίνησε η εκκένωση του Ασκληπιείου, όπου σπίτια, περιουσίες και καταστήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες. Στη συνέχεια, γύρω στις 11 το πρωί εκκενώθηκαν τα χωριά Γεννάδι και Βάτι. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», ανέφερε το μήνυμα. Εντολή εκκένωσης, λίγο πριν τις 13:30 δόθηκε και για άλλα δυο χωριά. Οι κάτοικοι του Μαλώνα και των Μασσάρων κλήθηκαν να φύγουν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Η μάχη τώρα δίνεται σε τρία ενεργά μέτωπα, όπου πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες, τη στιγμή που οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις, προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση