Ψήφος αποδήμων: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή - Η στάση των κομμάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 10:58 Ψήφος αποδήμων: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή - Η στάση των κομμάτων

Αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, σύμφωνα με τη συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4), απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.

Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.  «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. «Παρών» δηλώνουν Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση.

Το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.

Σημειώνεται πως μέχρι να κλείσει το Κοινοβούλιο την Παρασκευή, λόγω καλοκαιρινών διακοπών, θα εισαχθεί και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών περί «ενίσχυσης του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη και περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο της τετραετίας.

Βουλή: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.

Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. 

Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση